MiniITX počítač za 5800,-, dá se? S Intel D510MO ano!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tentokráte trochu z jiného soudku, ale na druhou stranu ne zcela od věci. Dostal jsem za úkol pokusit se složit levné domácí PC na internet a office. Stávající stroj, byť papírově dostatečná kombinace VIA chipset + Athlon XP1800+ ,  se poslední roky projevovala poněkud nevyzpytatelně.

Po rychlém zhodnocení současné nabídky (holt už je to přes rok, co jsem skončil s prací u prodejce hardware, trochu jsem tedy vypadl z obrazu) padla volba na levné a energeticky úsporné řešení v podobě miniITX základní desky Intel D510MO (Mount Olive) osazené dvoujádrovým procesorem Intel Atom D510 1.66GHz.

Mount Olive má dále integrovanou grafickou kartu Intel GMA 3150, což není nic jiného než lehce přetaktovaná stará známá GMA 950.  Další komponenty jsou klasické: 6ti kanálová zvuková karta, síťová karta, dva sata konektory, 2x PS/2, čtveřice USB na zadním panelu + 2 headery na desce, překvapí přítomnost headerů pro sériový a paralelní port. Pro rozšíření je k dispozici jeden klasický PCI slot. Zamrzí nepřítomnost DVI, na zadním panelu najdeme jen klasický D-SUB.

MiniITX počítač za 5800,-, dá se? S Intel D510MO ano!

All-in-one desku doplňuje základních 2GB 800MHz operační paměti  Kingston. Jako disk jsem použil klasiku - 500GB Seagate, k tomu DVD vypalovačku SONY. Nejvíc jsem byl zvědavý na case - nejlevnější miniITX skříň CFI A8989 sice vypadá na fotkách elegantně, všichni ovšem víme, co zvládne kreativní produktový fotograf! Naštěstí i ve skutečnosti vypadá skříň perfektně. Lesklá přední stěna je pravda náchylná k ohmatání, to je ale daň moderní doby. Konstrukce je relativně pevná, ale je třeba si dát pozor na ostřejší hrany.

Dvě vady na kráse jsem ale nakonec u case našel. První vadou je 80mm ventilátor v zadní části skříně, který je až zbytečně moc hlučný a navíc nepravidelně "vrní". Dávám pár měsíců, pak patrně končí. Druhou vadou jsou výklopná dvířka pro optickou mechaniku. Nejen, že jsou hlučná, ale kvůli nezabroušeným hranám se mechanika odmítala zavřít, pokaždé se o dvířka zasekla. Pomohlo zbroušení jemným smirkovým papírem, ale přece jen je to drobnost, na kterou by si výrobce mohl dát pozor.

MiniITX počítač za 5800,-, dá se? S Intel D510MO ano!

Ale zpět k sestavě jako takové. Po delší úvaze padla volba na OS Windows 7. Nic proti WinXP, osobně se jich ještě několik let určitě nevzdám, ale byl jsem zvědavý, jak si nepříliš silné PC s tímto systémem poradí.  Navíc skládané PC je určené pro rodiče mé drahé polovičky - tedy pro laiky, kteří opravdu vidí jen jiný case + "jiná okýnka" a já chtěl, aby na první pohled bylo vidět, že jde o 10 let mladší a lepší stroj ;) A pokud Win7 zvládne kdejaký netbook s jednojádrovým Atomem, dvoujádrový na stejné frekvenci by měl mít slušné rezervy!

Dobu instalace jsem bohužel nestopoval, ale subjektivně proběhla rychle a hladce. Ovladače dodávané k desce jsou toliko pro Windows XP, ovšem na stránkách Intelu není problém stáhnout aktuální pro Windows 7. Mimo grafické karty to v podstatě není třeba, W7 mají ovladače připravené (ještě dnes mi přeběhne mráz po zádech, vzpomenu-li si na shánění ovladačů pro Win9x systémy).

Po čerstvé instalaci přišly na řadu 3D Marky, pro srovnání jsem přidal testy z dalších PC, která byla pro ruce. Je vidět, že žádné překvapení se nekoná, Intel GMA 3150 dle očekávání předvádí jen o málo lepší výsledky, než GMA950 a doujádrové CPU v tomto případě nemá vliv. V případě  D510MO vs. EEE1000H přikládám nižší výsledek v 3D Mark 2001 na vinu Windows 7.

Testovaný stroj 3D Mark 2001 SE 3D Mark 2003
Intel D510MO (Windows 7) 2706 746
Asus EEE 1000H (WinXP) 2823 693
Asus EEE 701 (WinXP) 660 -
Athlon XP1800+, GeForce FX5200 (WinXP) 5029 1260
Intel Pentium E5300, Radeon HD4670 (WinXP) - 23818

I když vypadá výsledek hrozivě, reálná situace je mnohem růžovější. Windows 7 potvrdily pověst svižného systému s nároky na úrovni Windows XP, subjektivně je práce s PC rychlá a ničím nebrzděná. Ano, na spoustě fór a diskuzí vám náctiletí hustodémoni s modře podsvícenými trubicemi kolem krku budou tvrdit, že Atom je krám, nic lepšího, než přetaktovaná 486ka, že jde o procesor vyvíjený s cílem  co nejvíce snížit náklady a že nízká spotřeba jen jen vedlejší efekt atp.

Zapomeňte na ně, po zkušenostech s EEE 1000H a D510MO můžu zodpovědně prohlásit, že nejen procesor dělá platformu a že celky stavěné na Atomu jsou použitelné na všechny běžné práce, od internetu a kancelářského balíku, po přehrávání filmů. Při spuštění cca desítky aplikací a jejich současném používání jsem nezaznamenal zpomalení nebo zasekávání systému.  A co víc, díky CoreAVC není problém ani přehrávání x264/MKV HD videí. Bohužel, absence DVI či HDMI výstupu desku Intel D510MO s kandidatury na levné multimediální centrum vyřazuje.

A co spotřeba? Nedisponuji sice patřičnými nástroji, ale testy jiných hovoří jasně - Celá sestava s jedním diskem a slim optickou mechanikou si řekne o cca 24W v klidu a 29W v zátěži. U levných skříní (jako je např. v mém případě použitá CFI A8989) můžeme čekat nějaký ten watt navíc, ale stále jde o výborná čísla.

Závěr? Kompletní nové PC (bez monitoru a bez OS) v hodnotě 5800,- není žádný problém a zastane běžné úkoly naprosto bez problémů. Subjektivně jsem z chování tohoto drobečka nadšen, v podobných strojích vidím směr, kam by se běžná PC měla ubírat - úsporné, levné, malé a praktické stroje. Mé první krůčky s Windows 7 mě navíc utvrdili v názoru, že jde o kvalitní a rychlý systém na míle vzdálený líným Vistám. Na stávajícím PC sice ponechám XP, upgrade se mi vzhledem k ceně zatím příliš nevyplatí, ale až přijde čas, Win7 dostanou přednost.

P.S. A ještě ke "klasickému" tématu. Podobné PC se snadno může stát ultimátním strojem na staré hry a emulátory. Je dostatečně malé, tiché a elegantní, aby se dobře vyjímalo u TV, přitom zvládne emulaci v podstatě čehokoliv od počátku věků až do r. 2000. Stačí pořídit kvalitní USB gamepady a můžeme frčet na vlnách nostalgie.

Btw. toto není test, jak ho znáte z nezávislých časopisů, ale subjektivní pohled na věc! Ovšem čísla hovoří jasně :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"MiniITX počítač za 5800,-, dá se? S Intel D510MO ano!"

  • Liso1 napsal:

    super článok,
    ale nesúhlasím s tvrdením že Vista je pomalá, práve naopak :)

  • Sledge (admin) napsal:

    @Liso1: A na jaký supermašině je máš? Na čemkoliv s 1GB RAMky se Visty plouží k uzoufání…

  • Liso1 napsal:

    Acer aspire 3690 s Intel Celeron M, 2GB RAM a Intel GMA 950 takže žiadna supermašina a Vista fachá perfektne,

    to máš ako keď prišlo XP a mal si 256MB RAM, tiež to nebola sláva

  • Sledge (admin) napsal:

    @Liso1: Gratuluju, si první, koho znám, kdo na Visty nenadává :) Pokud jsi spokojenej, v pořádku, mě je obecně dost jedno, na jakym OS člověk funguje, spíš mě zajímá, CO na něm dělá. Ale mě Visty prostě do baráku nesmí, mám s nima jen špatný zkušenosti.

  • max90 napsal:

    nemáš náhodou nějaké fotky zevnitř skříně? :-)

  • Sledge (admin) napsal:

    @max90: Asi dvě mizerný fotky jsem pořídil, co přesně potřebuješ vědět? :)

  • tomas napsal:

    přesně takový článek sem hledal. Díky. Uvažuji o něčem podobném doplněném o 64GB SSD disk. Tam jsou Win 7 takřka nutnost. Chtěl bych se jenom zeptat jak to zvládá Aero (pokud vůbec :-) ). Dík za odpověď.

  • Sledge (admin) napsal:

    @tomas: No Aero bylo celou dobu zapnuté, všechny ty přechody, průhlednosti apod. se na rychlosti nijak nepodepsaly. Další pokročilé funkce Aera, pokud nějaké má, jsem netestoval :) Holt jsem zvyklý na spartánský vzhled XP, tyhle moderní fíčury povětšinou ihned vypínám :)

  • tibasty napsal:

    Doufám, že můžu komentovat rok a půl starý článek bez postihu.

    Na svém starším stroji s Athlon XP 2000+, GeForce FX 5700LE a Windows 7 ořezanými pro pomalejší notebooky jsem získal 4001 a 1311 3DMarků, což jak koukám, je o něco horší než na tvé podobné, ale relativně slabší sestavičce. Takže nějaký rozdíl mezi XP a 7 bude. :)

  • Neny napsal:

    mě Win 7 nepřijdou nějak extra super, ostatně jako každý nový Wokna :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle