Raspberry Pi, počítač za 25 dolarů

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dlouhé předlouhé bylo mé putování z výšin žravých gigahertzů do klidných údolí úsporných a levných řešení. Ovšem prozřel jsem - už dávno nepovažuji za vrchol techniky nadupané PC s dvojicí grafických karet a zdrojem s výkonem v řádu kilowattů. Naopak, spoustu srandy si užívám s levnou základní deskou Intel Mount Olive D510MO (tady a tady) a s netbookem Asus EEE.

Ovšem přišel čas pokročit ještě dále. Na obzoru je totiž fascinující věcička s názvem Raspberry Pi ("Pi" vyslovováno jako "pái", tedy koláč, raspberry je malina). O co jde?  Raspberry Pi je v podstatě plnohodnotný počítač s ARM procesorem, operační pamětí (předběžně 128 nebo 256MB), USB sloty, SD slotem, HDMI výstupem apod. Celá ta legrace má dost síly na to, aby v reálném čase přehrávala fullHD video.

Coby harddisk slouží SD karta zasunutá v připraveném slotu, operačním systémem bude pochopitelně Linux. V aktuální fázi se testují  první desky, v prodeji by Raspberry Pi mělo být někdy koncem roku.

Raspberry Pi, počítač za 25 dolarů

Zní to zajímavě, ale zatím žádná velká pecka, že? Zatím jsme totiž nemluvili o ceně. Ta byla stanovena na 25$ dolarů amerických, což je v tuto chvíli cca 440,- Kč. Ano, čtete dobře, za méně než pětistovku si pořídíte stroj schopný přehrávat fullHD video! Samozřejmě, k oněm 25$ dolarům je třeba připočítat cenu SD karty (asi tak stovka) a periférií, ale stejně je to nádhera a dílo génia. Za 35$ pak bude k mání vylepšená verze osazená síťovou kartou.

Celý projekt má za cíl tvorbu extra levného počítače určeného především pro výuku programování. Má to takovou kouzelnou retropříchuť - za Raspberry Pi stojí angláni a všichni víme, jakou cestou se kdysi vydal sir Clive Sinclair se svým ZX80. Nápověda z tehdejší reklamní kampaně -  "ZX80 - The first personal computer for under $200".

A co při pohledu na desku Raspberry Pi vidím já? Krásnou miniaturní retromašinku s DOSboxem, schopnou spolehlivě emulovat stroje 386DX/486SX +-. Hned, jak bude Raspberry Pi k mání, objednávám dva exempláře. Rýsuje se mi v hlavě takový projektík - stavba titěrného počítače v boxu určeném původně pro 3.5" pevné disky. Škoda jen, že mám obě ruce levé!

A ještě jedna poznámka pro hráče - stroj úspěšně složil zkoušku z Quake 3 ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Raspberry Pi, počítač za 25 dolarů"

  • davesade napsal:

    ZX80 se prodával pod magickou hranicí 100 liber. Což je jenom úsměvná poznámka ke kurzu dolaru v té době.

    Rapsbery ale asi objednám taky.

  • Robotron3 napsal:

    Neni skoda na tom jet operacni system a pak emulovat DOSbox na nejakych 386DX? By neslo rovnou nahrat nejaky DOSlike system a spoustet DOS veci nativne? To by melo byt rychle i na takoveho QUAKA v SVGA. I kdyz nevim, jestli to jde… Jen me to tak napadlo :)

    • Sledge (admin) napsal:

      Trochu škoda to je, ale tak je to u emulace vždycky :) I kdyby to byl x86 počítač a podařilo se ti spustit DOS/Freedos, stejně se zasekneš u zvukový karty. Bohužel jiný řešení než Linux+DosBOX afaik neexistuje.

  • Oroborus napsal:

    >>By neslo rovnou nahrat nejaky DOSlike system a spoustet DOS veci nativne?

    Na procesoroch ARM sa nedaju spustat programy pre intrukcnu sadu x86 nativne.

  • tarq napsal:

    Taky snahu těch chlapíků se zájmem sleduju. Jen jsem pořád nepřišel na to, k čemu by zrovna mně taková mašinka byla.

    Na prozření, ke kterému jsi došel, zatím ještě čekám – přeci jen jsem byl odkojen na PC hrách a uvízl jsem v kolotoči neustálého navyšování výkonu pro výkon. I když nedávno jsem si stavěl PC a tak nějak tuším, že je to můj poslední velký, rychlý, funící a topící ďábelský stroj.

  • Virus_3000 napsal:

    Asi do tohohle taky půjdu. Líbí se mi to. :)

  • Roman napsal:

    No, já jdu do něj každopádně. Za ty peníze bych koupil hned dva :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle