Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Na konci testování Wyse Cx0 jsem pojal plán - najít kompaktního tenkého klienta novějšího data, ovšem s plnou podporou Windows 98. Podařilo se, je jím starší model od téže firmy - Wyse Vx0. Jak testování dopadlo? Uvařte si kávu a čtěte dále ;) Testy jsou trochu podrobnější než minule, a to právě proto, že se blížíme tomu, co jsem si stanovil za cíl, tedy menší počítač pro spouštění Win3.x a Win9x her a aplikací.

Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Wyse Vx0 V30L, který mi dlí na stole, je vybaven procesorem VIA Eden 800 MHz, 512 MB RAM a grafickým jádrem S3 UniChrome Pro se sdílenou pamětí. Počítač je kompletně pasivně chlazený, ve výchozí konfiguraci je tedy dokonale tichý. Pro připojení disků je připraven standardní 2.5" IDE konektor, na desce najdeme i volné USB headery, které se mohou hodit k dobastlení nějakých dalších zařízení přímo dovnitř počítače (napadají mě wifi a ventilátor).

Vpředu je k dispozici jeden USB konektor, na zadní straně najdeme další dva, spolu s dvojicí PS/2 konektorů, paralelním a sériovým konektorem, DVI konektorem a nakonec LAN/RJ45 konektorem. Ovladače pro Windows 98 jsou volně dostupné na stránce viatech.com, s instalací grafické, síťové a zvukové části nebyl žádný problém.

Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Příruční letní ochlazovač (větrák + nabíječka) se báječně osvědčil i v tomto případě :)

Podle PassMark Performance Test v5.0 je CPU výkonem rozkročené mezi procesory Pentium II 300MHz a Pentium II 450MHz (odhad). Celočíselná část je výkonem bližší rychlejšímu modelu, naopak operace s plovoucí čárkou se drží pomalejšího modelu. V testu CPUmark99 dosáhl Vx0 výsledku 60.7 bodů, což je přibližně na úrovní CPU AMD Duron 650MHz.

Podobně nejasně zařaditelné je GPU. Podle testů v 3D marku 2000 a 2001SE se pohybujeme na úrovni K6-3+ @500MHz s 3dfx Voodoo 3 3000. S tím, že výkon CPU je u Vx0 vyšší, naopak výkon 3D nižší. V řadě her podává GPU výkon odpovídající předpokladům, ale v některých případech (Carmageddon 2) je daleko za očekáváním. Vyloženě špatná je stabilita a kompatibilita, což připisuji na vrub ovladačům.

Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Např. závodní hra Motorhead běží bez problémů v softwarovém režimu, ale s hardware akcelerací padá při zapnutí některých detailů - kouře, průhlednosti, částicových efektů apod. V Need for Speed Porsche jsou patrné obrazové artefakty, na které jsem nikdy s jiným GPU nenarazil. Výše zmíněný Carmageddon 2 jednoduše trhá, což by na sestavě, která zvládne Quake 2 v 800x600 na 42 fps, rozhodně neměl.

Po této stránce na tom byl předchozí testovaný model Wyse Cx0 mnohem lépe. Výkon sice také scházel, ale přeci jen o chlup lepší byl. A kompatibilita a stabilita byla výš o několik úrovní.

Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Na horizontu nám trochu vypadávají textury...

V kostce: problém CPU i GPU je nepředvídatelný výkon, resp. kompatibilita. Pokud ale budete k Wyse Vx0 přistupovat jako k náladové retroherní sestavě s Pentiem II 300MHz a Rivou TNT2, která může tu a tam zazlobit, ale stejně tak občas překvapí, budete myslím spokojeni.

Nebo ještě jinak: pesimista naříká, že se papírově mnohem silnější Wyse Vx0 s problémy dohrabe na úroveň P2/TNT2, optimista jásá, že má herní sestavu roku 1998 vtěsnanou do krabičky zvící většího routeru.

Test Skóre
3D Mark 2001SE 730
3D Mark 2000 1796
CPUmark99 60,7
Final Reality 5,22
Quake 3 timedemo (800x600, vše max) 27 FPS
Quake 2 timedemo (800x600) 37 FPS
Quake 2 timedemo (640x480) 42 FPS

A i kdyby 3D hry neběžely vůbec, pořád jsou tu mraky her, pro které je počítač Wyse Vx0 jako stvořený! Díky nainstalovaným Windows 98 je kompatibilita s Win 3.x téměř absolutní. A spousta problémových titulů, které mají s WinNT větví potíže, se na Win98 spustí bez zaváhání.

Coby lakmusový papírek si vezměme adventuru Discworld Noir. To je hra, která je na moderních Windows nepustitelná, resp. spustitelná jen s přibaleným a předkonfigurovaným DosBoxem, popř. virtualizačním nástrojem (+Win95/Win98). Na Wyse Vx0 ovšem ani nezaškobrtla.

Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98

Jen těch skvostných strategií, co máme k dispozici! Starcraft, Civilization 2 a 3, X-COM: Apocalypse, Heroes of Might & Magic 2 a 3, Theme Hospital, Age of Empires, Caesar 3, Sim City 2000, Red Alert 1 a 2, Warlords III, KKND: Xtreme, Total Annihilation a mnoho dalších.

A těch zapomenutých her a aplikací pro Windows 3.11 - všechny ty multimediální encyklopedie, vzdělávací CD, katalogy, databáze, shareware hříčky z různých kompilací atd. Pod Windows 7/10 jste bez šance, tady stačí připojit externí CD-ROM, popř. namountovat připravený ISO obraz, a pustit se do poctivé digitální archeologie.

Máme tu tedy malý, tichý a praktický počítač, který, co se 2D her a Windows týče, pokryje v podstatě celá devadesátá léta, s možným přesahem oběma směry. Na zařízení, které s trochou štěstí seženeme za pár stokorun, to není vůbec špatné! Ba naopak - je to vynikající :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Wyse Vx0 – kompaktní počítač pro Windows 98"

  • daef napsal:

    Jako je to super. Z pohledu kompaktnosti se mi to moc líbí, ale otázka… má to to kouzlo? Napadá mě přirovnání s mým NES Classic, které je sice krásné kompaktní, napájené z USB, ale to kouzlo toho původního NES, které vlastním také to prostě nemá.

    • Sledge (admin) napsal:

      Tohle je asi hodně individuální, ale podle má – furt je to obyčejné PCčko, žádná emulace, je to to samé, co tehdy, mínus velikost, hluk a možnosti rozšíření. Ta poslední věc je asi to jediné, co tomu trochu kouzlo ubírá, ale místo pro nějaký „tuning“ tu také je – RAM, vnitřní USB, disk, chlazení, systém samotný (neoficiální SP3…)

      • Sledge (admin) napsal:

        Ještě dodatek: v tomto případě je pro mě podstatné, že spustím onen Discworld Noir nebo třeba Castle of the Winds a SimCity for Windows. Ale jestli to běží na x86 PC z roku 1998, nebo z roku 2008, to je mi jedno, na výsledku to nemění nic :) (Naopak emulátor, viz ty mini konzole, mění dost.)

    • Jakub napsal:

      Jde tam nainstalovat Windows XP ?

  • matthias napsal:

    Rozjede to třeba hru Posel Bohů?:D

  • Dvorak napsal:

    Co na tu mašinku hodit Windows ME ?

    To by mohlo přelouskat a rozjel bys DOS hry.

  • LubikCZ napsal:

    Omlouvám se, ale ten Carmageddon <3

    Jinak na DOSovky nejspíš zprovozním jeden ze svých Elonexů, i když jde jen o DX2/66, ale něco se už na tom dá rozjet.

    • Sledge (admin) napsal:

      Carmageddon je skvělej, ale zrovna ten beží v HW módu fakt blbě :( Trojka by možná běžela líp, ale to už není ono.

      DX2/66 je skoro ideální. Jasně, kupa pozdějších DOS her na tom nepoběží úplně nejlíp, ale mé osobní pravidlo zní, že jakmile se Doom hýbe hratelně, je vše dobré :)

      • LubikCZ napsal:

        Jedničku Carmageddon už mám taky a za šílené prachy, ale já musel, je to prostě srdcovka. Jinak nejlepší je dvojka Carpokalypse Now, trojka TDR2000 už stojí za prd, ale mám origo, stejně jako jedničku a tak si ji nechám, už jen sehnat tu dvojku. Co se týče hardwarových nároků, tak ani jednička by neměla šlapat na DX2/66, minimum na krabici píšou P75, 8MB RAM a 1MB grafika, pak ještě zvukovka a CD-ROMka, takže na tom tvém „kompaktu“ doslova poletí, na mém Elonexu to pojede jako chromý brouk a jestli vůbec. Zatím nemám dostatečně velký 2½“ disk a ani způsob, jak ho tam potom dostat, ale až to všechno bude a půjde, tak to otestuji.

  • RayeR napsal:

    A jak je na tom zvukovka pod DOSem? Je HW kompatabilni s SB (Pro) nebo s pomoci nakeho driveru? Nebo ani to ne?

  • RayeR napsal:

    Hm, divne, v textmodu bych problemy necekal, mozna si to jen nesedlo s konkretnim monitorem. Problemy bych spis cekal v implementaci VESA VBE.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle