Moje první Amiga!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Včera jsem si poprvé ve svém životě sáhl na Amigu. Báječný to pocit! Po letech poctivého studia starých čísel časopisu SCORE, pouštění videí na youtube a nesmělého oťukávání WinUAE jsem zainvestoval hříšný peníz do skutečného železa.

Mé zraky padly na stroj Amiga 600. Ač v několika článcích na síti Amiga pro začátečníky nedoporučovaná, líbí se mi její malé rozměry a vůbec.. celá A600 je na první pohled tak nějak víc kůl. Je v docela slušném stavu, nezažloutlá, zespod sice chybí malý obdélníkový deklík, ale na cestě jsou kompletní "plasty" pro A600, které problém vyřeší.

Příslušenství standardní: lehce vykvedlaný joystick, myš a krabice plná disket. Bohužel, jak se během poctivého pětihodinového zkoušení ukázalo, většina disket podlehla zubu času a odevzdala svá data do studnice zapomnění.

Z toho mála, co ještě funguje, se vylouply hry Project X, North & South, nějaké debilní německé Bingo a hromádka disketových časopisů Guru a Ami.

Nyní tedy stojím před prvním problémem (resp. výzvou, jak je dnes moderní říkat). Jak snadno a jednoduše přenést postahované image na diskety, aby tyto byly čitelné v Amize? Z mého krátkého sondování vyplývá, že nejjednodušší bude sériový kabel propojující Amigu a PC a použití Amiga Explorer software. A to protože FDD řadič v PC si s formátem Amiga disket neporadí. Pokud to snad čte někdo, kdo se v Amigách vyzná: je to tak? :)

Hned, co vyřeším základní problém s přenosem dat, vrhnu se do shánění nové ROMky s Kickstartem 3.1 (což je něco jako BIOS). V mé A600 je totiž Kickstart prapůvodní (37.299), který neumí pracovat s diskovým řadičem. A pevný disk tedy rozhodně chci! Resp. redukci na CompactFlash karty jako disk se chovající.

Jak to tak počítám, pár tisícovek ještě Amiga spolyká. Nevadí, jednou jsem magor, tak ať to stojí za to! :)

P.S. Pokud se tu pohybuje nějaký amigista, uvítám jakékoliv rady, postřehy a korekce nesmyslů, kterých se zajisté jako laik dopouštím! (Vy všichni ostatní nabírejte plnými hrstmi perly mé moudrosti! :))

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Moje první Amiga!"

  • MickTheMage napsal:

    Nejak si sa nepochvalil co stala? :) Inak, ako tak ten internet sledujem, tak mam taky pocit, ze by ti vedel poradit Dave http://angryplayer.blogspot.com/ Skus a uvidis.

  • Adfboy napsal:

    http://www.amigaportal.cz/

    na forku te radi prijmou a poradi se vsim :) i na vyse zmineneho DaveDS tam narazis :)

  • @MickTheMage: Dva tisíce v českých. Asi bych ji sehnal i levněji, ale chtíč byl prostě silnější, než já! :)

    Adfboy: Díky za odkaz na amigaportal, jdu se zahloubat do textů… a že jich tam je! :)

  • pepax napsal:

    Co si takhle poridit redukci z 2.5″ IDE na CompactFlash nebo SD a prenaset si hry na karte? :-) Na http://www.dealextreme.com jsou za babku…

  • @pepax: jj, nastíněné řešení už pomalu realizuju :)

  • pepax napsal:

    No a pak by to jeste chtelo zacit jezdit na akce. :-) Nejblizsi je Kompy a nejvzdalenejsi (casove :)) je slavna PraseParty, viz http://www.praseparty.cz
    A samozrejme si musim prihrat polivcicku a zminit i Atariadu, ktera bude s nejvetsi pravdepodobnosti 10.-11.4., jenom se jeste nevi, jestli v Prostejove nebo Olomouci. :)

  • davesade napsal:

    Vsadím se, že bude jednodušší dát do pucu A600 než tu 386 ;).
    Každopádně – A600 je super stroj, ale koupil bych spíše A1200 a do ní trochu investoval.
    Do A600 budeš potřebovat rozšíření A603, scandoubler, novou ROMku 3.1, PCMCIA2CF a IDE2CF redukci. Pak z toho uděláš SUPER stroj. Ale bude to pěkných pár tisíc ;).

  • @Davesade: Yep, propočty hovoří jasně a je nutné je skrýt před drahou polovičkou! :) Ale když to vezmu postupně, půjde to :)

  • WebAtlas.cz napsal:

    Já kupoval před mnoha a mnoha lety také Amigu 600, od nějakého týpka ze stejného města za tehdy nekřesťanské peníze (ještě jsem byl student střední školy, myslím). A vydržela mi fakt dlouho, všechny ty hry jako Alien Breed, Mortal Kombat II, Shadow Fighter, Elfmania, Project X, Toki a Strip Poker III… jo to bylo hraní :-) A trochu jsem se na tom naučil i základy (fakt jen základy) assembleru – kam se hrabal assembler x86… Nakonec skončila amiga pod postelí a nahradil jí Celeron 500MHz!!! Na amize mne vždy neskutečně štvala ta neustále se točící disketová mechanika, která měla tendenci ničit sebe i diskety. Nechápu, proč to tak blbě udělali :-P Moje amiga je dnes prodaná a zbylo jen WinUAE a vzpomínky :)

  • Stokin napsal:

    Gratuluji,ja nedavno odlozil A1200-bez upgradu,ale i tak jsem si na ni uzil,tak hodne stesti,trpelivosti a at se vse dari (skoda,ze na A600 jde asi nejmin her,ale pres kickstart 1,3 bys mel rozchodit 99% ne-aga her)

  • nut napsal:

    Nikdy jsem Amiga neměl, ale vždycky chtěl. Už dlouho si brousím zuby právě na tu A1200, možná teď k narozeninám? Uvidíme. Každopádně jsem byl vždycky věrný značce Commodore, takže jednou si tu Amigu prostě musím pořídit.

  • Neny napsal:

    Nut: tak sháněj a pokud narazíš klidně i na pěknou A600 za solidní peníze, tak dej vědět, víš kde mě najdeš :-)))

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle