Staré hry pod stromeček? Tipy na vánoční dárek…

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Méně jak měsíc zbývá do kritického dne, kdy opozdilci zoufale vyrazí lovit po benzínkách a vybrakovaných nákupních centrech poslední zbytky čínského šmejdu, který zůstal v regálech. Možná, jakkoliv je to nepravděpodobné, máte doma někoho, kdo se rád hrabe ve starých hrách. Pokud ano, dobrá zpráva: vybrakované regály se vás netýkají. Nejvyšší čas nakoupit dary s předstihem a online!

Opravdu staré hry se pochopitelně shání neuvěřitelně blbě. Pokud nemáte štěstí na aukru nebo dost peněz na ebay, nemáte šanci se ke kloudné originálce dostat. Naštěstí i v aktuální nabídce e-shopů je několik málo titulů, které si zaslouží pozornost každého správného retrogamera. A i když jde většinou o laciné "sold out" a "best buy" edice, pořád jde o originální placky, které potěší.

Vybral jsem tedy několik šťavnatých bonbónků hodných vašich těžce vydělaných peněz. Jak poznáte, že se potenciálnímu obdarovanému hodí do sbírky? Jednoduše: nenápadně nadhoďte jejich jméno v běžné konverzaci. Pokud bude výsledkem jiskření očiček a desetiminutová přednáška, máte vítěze!

Jak si ti nejbystřejší z vás zajisté brzy všimnou, všechny uvedené tituly jsou z jednoho konkrétního e-shopu. Ne snad, že by si u mě zaplatili reklamu, ale a) jsem u nich několikrát nakupoval a servis byl pokaždé perfektní, b) nemám žel bohu tolik času, abych prolézal každý e-shop a zjišťoval, zda nemají něco navíc. Pokud snad víte o další hře, která by se v seznamu vyjímala, komentáře jsou vám otevřeny.

Staré hry, které udělají pod stomečkem radost!

Another World: 15th Anniversary Edition - 199,- Kč

Hned zkraje poměrně těžký kalibr! Another World je perfektní 2D akce z roku 1991. Je to tak, dvacet let stará hra a pořád je "na krámě". Výroční edice má upravenou grafiku, ovšem nijak zásadně, pořád si zachovává původní ráz a dotek génia. Ke spuštění hry postačí z dnešního hlediska směšně pomalý počítač, hra tedy poběží na všem mladším deseti let, včetně populárních netbooků (to ostatně platí o většině her ze seznamu). A nenechte se odradit nízkým hodnocením na Tiscali games, jsou to debilové.

Grand Theft Auto: Vice City - 220,- Kč

Neskutečné, jak ten čas letí. to, co si pamatuji jako horkou novinku, se stalo klasikou! GTA Vice city je pro mě stále nejlepším dílem série. (Ovšem přiznávám, že čtyřku jsem nehrál.) Hra nabízí dokonce dvojité retro! Nejen, že je téměř deset let stará, ale ještě k tomu se odehrává v nablýskaných letech osumdesátých. Jasná volba! You spin me right round, baby right round, like a record, baby, right round round round...

Atari Arcade Hits 1 - 99,- Kč

Rozporuplná volba. Kolekce obsahuje několik pyramidálně klasických titulů z dob videoherního pravěku, ale... ale většinu z těch her najdete ve stovkách obměn v každém koutu internetu. Stačí deset vteřin s googlem a hrajete flashový Breakout, který je pravděpodobně stokrát lepší, než originál. Má to jeden háček, flash ani internet nezabalíte do dárkového papíru. A za ty prachy, proč ne?

NAMCO MUSEUM - 50th anniversary - 220,- Kč

Podobný problém, jako Atari Arcade Hits, a podobný verdikt. Hry jsou o něco novější a zajímavější než dřevárny z Atari, ale cena je o 121,- Kč vyšší. Ale nebál bych se toho, řádného retromaniaka CD určitě chytne a chvilku nepustí.

Blizzard Anthology - 499,- Kč

A tohle je, přátelé, úplně jiná káva. Kompilace Blizzard Anthology obsahuje Warcraft 2, Diablo, Starcraft a Starcraft: Broodwar. Pokud má obdarovávaný rád staré hry, nemůžete s tímhle udělat chybu. I kdyby snad dotyčný nenáviděl Diablo, protože někteří opravdu Diablo nenávidí, a ani Starcraft nijak zvlášť nemiloval, tak po Warcraftu 2 musí skočit jako slepice po flusu. Garantováno. Osobně mám tuto platinovou edici dvakrát. Pro jistotu.

Sonic Mega Collection Plus - 370,- Kč

Vlastnil obdarovávaný konzoli SEGA Mega Drive aka Genesis? Pokud ano, opět jasná volba. Kolekce obsahuje skoro dvacet různých her s ježkem Sonicem v hlavní roli. Za tu cenu je to, a to doslova, obchod jako prase. Pokud spolu s kolekcí zakoupíte ještě nějaký levný gamepad, nic blyštivého, stačí dvě tlačítka a kříž, máte parádní dárkový set zaručující hodiny krystalické zábavy. Nezapomeňte - Sonic the Hedgehog je jeden z nejstylovějších 2D videoherních panďuláků vůbec. Že máte radši Mária? Směji se vám, lituji vás a zároveň se za vás stydím!

Baldurs Gate Compilation - 450,- Kč

Jak můžete udělat chybu se hrou, která je dodnes považována za jedno z nejlepších RPG vůbec? První a druhý díl plus datadisky za jednu cenu, epický příběh opírající se o propracovaný svět Dungeon & Dragons, kouzelná a nestárnoucí grafika. Takové hry už se dnes prostě nedělají. A pokud máte rozhazovačnou náladu, můžete k Baldurům přihodit ještě Neverwinter Nights. Není to taková pecka a stylovka, jako Baldurs Gate, ale pořád je to klasické RPG, které stojí za zahrání! Navíc pro Neverwinter Nights existuje bezpočet modů a nových dobrodružství volně stažitelných z internetu. Což znamená, že to stojí za každou korunu z nevelkých 199,- Kč.

Mafia - 183,- Kč

Nedávno vydaný druhý díl mafiánské ságy měl poněkud chladnější přijetí, proč si nespravit chuť dílem prvním? Grafika sice trochu zestárla, ovšem Tommy Angelo s hlasem Marka Vašuta je pořád slušnej frajer. Ano,  některé mise budete opakovat do zblbnutí, než je nikoliv díky umu, ale díky štěstí zdárně dokončíte, ale pořád je to kvalitní a zajímavá hra. A pro patrioty - je naprosto a do posledního virtuálního chloupku česká!

Fallout Collection - 249,- Kč

Nikdy jsem moc nepobral Fallout Tactis, ale Fallout a Fallout 2 jsou ****. Omlouvám se, ale patrně nenajdu slovo, které bych mohl místo hvězdiček dosadit. I "pyramidální", "znamenité" či "brilantní" jsou najednou toliko lacinými přívlastky neschopnými se byť jen příblížit realitě. Možná, ale jen možná, kdybych měl dost odvahy, protože následky by byly strašlivé, bych mohl za hvězdičky dosadit "Chuck Norris". Ano, Fallout a Fallout 2 jsou Chuck Norris. Naprosto. Postnukleární, propracovaný, špinavý, temný i humorný, šíleně Maxovský Chuck Norris.

Diablo 2 Complete - 499,- Kč

Hra, na kterou se čekalo přibližně kvazilión let. A dnes, po dalším kvaziliónu, se stále prodává. Tohle umí jedině Blizzard. Během několika málo jár, odhaduji to tak na dvacet, by měl vyjít třetí díl, a proto je nejvyšší čas osvěžit si paměť a znovu se vrhnout do víru akční řežby s RPG prvky. V ceně  máte datadisk Lords of Destruction a pochopitelně i možnost hrát na, překvapivě stále funčním, Diablo 2 Battle.netu. Mimochodem, doporučte obdarovávanému, ať si vypne 3D akceleraci. Podivné hrátky s perspektivou, které engine předvádí, způsobují při hraní na 19" monitoru masivní bolesti hlavy.

Warcraft 3 - 499,- Kč

Ne zcela vousatý titul, ale i tak ho doporučím. Pokud obdarovávaný hraje World of Warcraft, zkuste z něj nějak citlivě vypáčit, zda hrál i Warcraft 3. Pokud odpoví, že ne, tramtadadá, našli jste doslova zlatou cihlu a perlu real-time strategií. A co víc, jde o verzi v angličtině! Proč by to měla být výhoda? Protože český dabing třetího dílu Warcraftů je jednoduše odporný. Opravdu, česká verze se v podstatě nedá hrát, něco tak patetického jsem slyšel naposledy ve Swigridově kletbě.

Age of Empires I + II GOLD - 199,- Kč

Když Microsoft odvážně vstoupil na zajetý trh s real-time strategiemi, chvíli to vypadalo, že z toho nic moc nebude. Ovšem čas, mrška jedna zákeřná, potvrdil, že Age of Empires 1 a 2 jsou i přes občasnou unylost vysoce hratelnými kusy a v multiplayeru doslova září. A podobě, jako např. Diablo 2 nebo Fallout, mají i Age of Empires grafické ztvárnění, které nestárne. 2D grafikou z konce let devadesátých se můžete kochat pořád. Což se o 3D z téže doby rozhodně říci nedá.

Heroes of Might & Magic 3 - 199,- Kč

Osobně jsem dodnes fanouškem spíše druhého dílu ze série HOMAM, protože v porovnání s nádhernou ručně kreslenou grafikou dvojky mi render z dílu třetího přišel trochu studený. Ale co naplat, veřejné mínění hovoří jinak a trojka Heroesů je obecně považována za jeden z vrcholů série. Tahová strategie odehrávající se v magickém světe moci a magie to sice (zatím) dotáhla až k pátému dílu, ale není důvod, proč si trojku z roku 1999 nezahrát. Konkurencí pro Heroesy byly vždy jen další Heroesy a pokud znáte jeden z dílů série, do jiného vplujete jako do oblíbených a rozšlápnutých martenů. A i já musím přiznat: trojka dnes vypadá stejně tak sexy, jako v den, kdy spatřila světlo světa. (Ale jak jsem řekl, dvojku mám stejně radši!)

Civilization 3 GOLD - 220,- Kč

S CIVkou je to podobné, jako s Heroes of Might and Magic. Dlouholetá série, spousta dílů a každý je stejně dobrý, jako kterýkoliv jiný. Trojka, ač dnes chápána trošku jako "ten černý vzadu", rozhodně sérii špatné jméno nedělá a pořád hrdě třímá prapor, který z prachu a popela nicoty zvedl v roce 1991 díl první. Vynikající tahová strategie určená pro ty chytřejší z hráčů - už to je důvod ke koupi, protože nikdo přece nechce být za blbečka! (Ovšem ještě jednou můj tankový útok odrazí skupina lučistníků, tak to CD přísahám vačku rozšlapu.)

Command & Conquer The First Decade - 249,- Kč

A teď pozor! Tohle rozhodně není legrace! Za pouhých 249,-, a ano, uvědomuji si, že zním jak Horst Fuchs z teleshoppingu, dostanete celých dvanáct her, z nichž ani jedna vyloženě špatná. Ano, jsou tu některé datadisky, které ani fanoušek série k životu nepotřebuje, ale i bez datadisků je na kompilaci The First Decade šest skvostných her. O některých z nich se dá dokonce prohlásit, že formovaly žánr real-time strategií. (No dobře, o jedné z nich. Té první.)

Commandos Antologie - 249,- Kč

Commandos jsou nejen kvalitní taktickou hrou, ale především ojedinělou učební pomůcku pro dítka školou povinná. Nejen, že se ratolest může zábavnou formou dozvědět něco o hrůzách druhé světové války, ale také se na vlastní oči přesvědčí, jaká jsou náckové pakáž! A to dokonce v třech dílech a jednom datadisku. Dvojku a trojku jsem nikdy nehrál, ale jednička mi svého času dala pořádně zabrat. Výjimečný titul.

Carmageddon 3: TDR 2000 - 99,- Kč

A nakonec trocha primitivního násilí v legendární závodní hře! Od vydání posledního dílu z Carmageddon série uplynulo už deset let. Neuvěřitelné. Jak to, že se během té doby neukuchtilo žádné pokračování? Vždyť ta hra nemá obdoby! Ano, i v GTA sérii můžete přejíždět chodce.. ale dostanete v GTA bonus za umělecké ztvárnění? Ostuda. Naštěstí je Carmageddon 3, ač nejslabší z celé trilogie, pořád stejný kopec srandy, jako před lety. Fasten you seatbelts!

Doufám, že to příliš nebolelo. Každopádně jsme na konci. A nezapomeňte, že i když největší radost udělá dárek, který vyrobíte sami, na pálená CD/DVD se toto pravidlo nevztahuje! A jak jsem psal v úvodu, pokud máte nějaké další tipy na vánoční dárky, která zapadají do kategorie "staré hry", podělte se o ně v komentářích.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Staré hry pod stromeček? Tipy na vánoční dárek…"

  • Woodbin napsal:

    Vice city…ach, krása. Vzpomínám si na den kdy jsem dostal svůj první GameStar (sakra, to mi fakt tehdy bylo 9? Ten čas letí O.o) , byla v něm recenze na VC… Tu hru jsem miloval a miluju ji dodnes (jen to CD2 by nemuselo být podrápané :'( ). Dá se říct že jsem si ji užil i víc než SA, protože to sice mělo větší svět a víc herních možností, ale VC mělo úžasnou atmosféru a příběh n-krát lepší než San Andreas (i když i to jej mělo vynikající)…musím si to znovu nainstalovat!!!

    Fallout – 1čku jsem bohužel nedohrál (musím napravit), 2 jsem nehrál vůbec (opět, náprava nutná) . Ale trojku a NV celkem žeru , i když NV míň (ano, vím že je to trochu o něčem jiném, ale co, postapo!!!)

    Warcrafty mě nikdy moc nebraly, StarCraft byl bomba.

    AoE – 1 jsem nehrál, 2ku naprosto miluju a nedávno sem jí na 7kách konečně zprovoznil aniž by mi po každém otevření editoru map bricknula wydle.

    Commandos je klasika…nejvíc mě bavily asi 2ky, i když i 1 byly boží (ale mrtě těžký, jen co je pravda)

    Dobrý výběr, ale mě by se asi muselo koupit vše výš vypsané :D:D:D

  • Virus_3000 napsal:

    Diablo 2 complete mám, hraju. Blizzard Antology bych pochopitelně nepohrdl (Diablem 1 jsem začínal, Warcraft mě bavil a Starcraft je masakrózní)… Jedinou hru od Blizzardu zatím velmi spolehlivě bojkotuju… a to WoW. :)

    Carmageddon je KLASIKA! Ale větší by byla Carma2… ;)

    AoE by bylo pod stromkem taky fajn. :)

    Command & Conquer jsem si vcelku nedávno koupil Generály, abych mohl pařit s kámošem. Zbytek C&C mě nějak nikdy nebral.

    GTA mám všechno, byť asi tak 2/3 pálený, Baldurs Gate zrovna nemusím, Fallouty mám ze SCORE 1,2, Tactics… zbytek her je tak nějak rozporuplnej (viz třeba poznámka o Breakoutu)… ale kdesi jsem viděl třebas Settlers 1,2 (popř. Settlers 10th anniversary bych taky nepohrdl) nebo takový Gobliiins 1,2,3,4… :)

    Článek pěknej… :)

  • Amundsen napsal:

    Netusim jestli je na krame, ale trochu mi ti chybi modelinovej hrdina Klaymen – Neverhood, 1996. Toho bych pod stromeckem privital.

  • Sledge (admin) napsal:

    @Amundsen: Neverhood bohužel na krámě neni, jinak bych ho rád zařadil :)

  • Ladik 7 napsal:

    Warcraft III: ten Původní, má na-prosto, Špičkový Český Dabing, ten Anglický je na houby, protože, mu moc, ne-rozumím, ale, ten DataDisk, hry Warcraft III., asi ně-juaká verze CZ, trochu, Zmršily, tam, ta česká Angličtina, u těch, Anglických Jmen, u ně-kterých, to je, do-slova, něco, hrozného, tak trochu, to je, fakt, do-cela, celkem, zase, tedy! :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle