ATOM na ně II. – XUBUNTU

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Konečně tu pro vás mám první test atomového drobečka. Pro začátek jsem z nabídky operačních systémů zvolil ten, který je jednak zdarma a jednak se u něj očekává jistá uživatelská přívětivost. Jde o linuxovou distribuci XUBUNTU.

Aktuální atomová konfigurace:

  • skříň CFI A8989
  • základní deska Intel Mount Olive D510MO s CPU Atom 1.6GHz dualcore
  • 2GB RAM DDR2 800MHz
  • postarší 80GB SATA disk
  • DVD vypalovačka
  • operační systém XUBUNTU 10.10

Instalace dle předpokladu proběhla naprosto hladce a to v čase krásných 24 minut od vložení CD až po nabootování funkčního OS  (se zaškrtnutým stahováním aktualizací). Při použití nového pevného disku by se určitě dalo ještě pár minutek ušetřit. Instalace je překvapivě blbuvzdorná, kdo dokáže nainstalovat Windows, zvládne i Xubuntu. Jen mě občas trochu mátly chvíle temna, kdy obrazovka na delší dobu černala a nic se nedělo, ovšem instalace samotná zdárně pokračovala.

Xubuntu překvapilo hned po prvním spuštění - fungovala síťová i zvuková karta a desktop byl v normálních barvách, s kartou grafickou tedy evidentně také potíže nebyly. Co se ovladačů týče, rozhodně dávám palec nahoru. Předinstalované aplikace vyhovují, hned jsem měl po ruce i svého času mnou oblíbený Firefox.

Jediné, co zlobilo, byl plugin pro Flash. První přehrání videa z youtube proběhlo v pořádku, při každém dalším se ale rozhodily barvy; získaly fialový nádech. Problém je někde v kombinaci xubuntu / firefox / poslední verze pluginu. Pomohlo zakázání cookies pro youtube.com. Nepříjemné, ale dá se s tím žít. Rozhodně z problému viním spíš vývojáře pluginu, než Xubuntu samotné.

ATOM na ně II. – XUBUNTU

Sečteno a shrnuto, slabou půlhodinku po instalaci máte po ruce fungující a základními aplikacemi slušně vybavený systém. Nemůžu si ale odpustit jedno rýpnutí; hláška "nepoužívají se žádné nesvobodné ovladače" schovaná kdesi v nastavení mě přijde... trochu pitomá? Opravdu? "Nesvobodné ovladače"? Pak vás má brát někdo vážně, páni linuxáci.

Co se mi na Ubuntu a jeho odnožích líbilo vždy je "Centrum softwaru pro Ubuntu". Přirovnal bych ho k Android marketu - stovky přehledně roztříděných aplikací k instalaci. Stačí naklikat a počkat, až se vše potřebné stáhne a nainstaluje. Perfektní. Otázka na znalé: mají podobné centrum i jiné linuxové distribuce?

V Centru softwaru naleznete i spoustu herního materiálu, namátkou DosBOX, ZSNES, Stella, Freeciv, OpenTTD, Nethack a  ScummVM. Poslední jmenovaný má kouzelný popis "ScummVM - interpret pro různé akční hry". Fail.

A nyní k herním testům!

Jelikož jsme na high-voltage.cz, nebudeme se věnovat horkým novinkám, ba právě naopak. V první řadě mě zajímala schopnost atomového drobečka poprat se s DosBOXem. K testu jsem zvolil trojici klasických starých her žánru FPS - Quake, Duke Nukem 3D a Doom 2.

První jmenovaný, brilantní to kousek od id software, se v rozlišení 320x200 hýbal uspokojivě, ovšem s občasným lehkým zaškobrtnutím. V 640x480 škobrtá neustále a je na hranici hratelnosti. Duke Nukem, jehož nejnovější inkarnaci můžeme očekávat každým měsícem / rokem / miléniem (nehodící se škrtněte) v rozlišení 320x200 doslova sviští. V 640x480 chvílemi padá hluboko pod 20fps, aby se téměř ihned vzpamatoval a pokračoval v krasojízdě. A Doom 2? Ten pochopitelně jede jako po másle.

Další dva testované kusy Alien Arena a OpenArena jsem stáhl přímo z Centra software pro Ubuntu. Jde o multiplayerové FPS akce šířené zdarma. Alien Arena zklamala -  je evidentně trošku náročnější a na atomovém drobečkovi nehratelná. U OpenAreny je situace o něco růžovější - v rozlišení 800x600 při nastavení nižších detailů je i v multiplayeru rychlost více než uspokojivá.

Ve výčtu nesmí chybět již zmíněný ScummVM, u kterého jsem zcela správně žádné problémy neočekával. Ač původně plánován jako velmi krátký, ve výsledku cca půlhodinový test adventury Indiana Jones: Fate of Atlantis proběhl na výbornou a Legend of Kyrandia dopadla zrovna tak.

Svatá trojice žroutů času spodobněná hrami Freeciv (klon Civilization), OpenTTD (klon Transport Tycoon DeLuxe) i NetHack také nezklamala a chovala se naprosto korektně.

A ještě více herních testů! - emulátory konzolí

Hned první testovaný emulátor přinesl zklamání. Snes9x ve své linuxové verzi se na atomovém drobečkovi ukázal jako naprosto nepoužitelný. Nejen, že se hry pohybovaly kolem děsivých 9fps, navíc nefungoval do USB připojený Logitech gamepad. Maje Snes9x za špičkový emulátor, začal jsem se pomalu s hraním Super Nintendo her loučit. Ovšem nedalo mi to a nakonec jsem nainstaloval ZSNES a světe div se, ten letí jako z praku - testováno na hrách Indiana Jones:  The Greatest Adventures a F-Zero. Pod tímto emulátorem gamepad nezlobil ani vteřinku.

GENS, známý emulátor konzole SEGA MEGA DRIVE (GENESIS) se choval velmi podobně jako ZSNES, tedy žádný problém, funkční gamepad, naprostá plynulost. U emulátorů GFCE Ultra (NES) a Stella (Atari 2600) se žádné překvapení nekonalo, oba dva poháněly prastaré ROMky na jedničku s hvězdičkou. Na pořádný test Amiga emulátoru UAE jsem zatím nenašel síly, rychlé zahrání akčárny Cannon Fodder však dopadlo dobře. Hned, jak bude chvíle, zkusím nějaký tužší flák, jako např. Breathless nebo Alien Breed 3D.

Z novějších konzolí jsem měl v plánu test N64 a PSX. Bohužel, PSX emulátor se mi nepodařilo rozběhnout, resp. pochopit. Test emulace N64 pomocí Mupen64Plus dopadl příšerně, emulátor nejen, že byl líný (Mario Karts pod 7 fps), ale několikrát se dokonce bez varování zřítil.

ATOM na ně II. – XUBUNTU

Pro zajímavost jsem spustil i populární Minecraft, žel bohu s výsledkem nevalným. S průměrným FPS kolem 4-7 se pohodově hrát nedá. S podezřením, že za pomalost může OS, jsem do služby povolal i EEE900A (Atom 1.6GHz, 1GB RAM) s WinXP, výsledek byl ale na chlup stejný. Minecraft tedy ne.

Herní testy, emulátory, závěr

Řekněme, že na emulaci konzolí čtvrté generace a 8 / 16 bitových počítačů má atomový drobeček s nainstalovaným XUBUNTU sil více než dost. Novější konzole už budou trochu oříšek, ovšem např. PSX emulátor ePSXe má jako doporučené minimum Pentium 3 na 1 GHz, takže i tady bezpochyby nějaké možnosti jsou. Logitech Precision gamepad mi ve všech emulátorech (vyjma UAE, to jsem nezkoušel) i hrách fungoval bez jakékoliv instalace bez problému. Nějaké novější hry jsem ani nezkoušel, na to jsou mnohem vhodnější Windows.

Další postřehy a definitivní tečka

Nedalo mi to a otestoval jsem ještě HD video. Vestavěný přehrávač při každém prvním spuštění spadl (při spuštění druhém už se na nohách udržel), zvolil jsem tedy raději oblíbený VLC. 720p video se přehrávalo naprosto plynule, 1080p bylo naopak povětšinou nekoukatelné. Např. testovaný krátký klip z filmu Avatar změnil za 10 vteřin obrázek tak 5x. Youtube video ve fulscreenu se přehrávalo plynule v rozlišeních 480p i 720p.

Čistě teoreticky si atomového drobečka s XUBUNTU dokážu představit v roli levného HD ready multimediálního centra k televizi, v případě, že má tato D-SUB vstup. Zároveň může sloužit jako ultimátní emulační stroj pro konzole do roku 1993 včetně. Samozřejmé je využití jako druhého PC do domácnosti určeného na surfování po internetu a kancelářskou práci. Za cca 3.800,- Kč to myslím není vůbec špatné!

Zajímá vás ohledně této konfigurace ještě něco dalšího? Do toho, ptejte se, co nevidět půjde Xubuntu pryč - řada je na Icaros Desktop! :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"ATOM na ně II. – XUBUNTU"

  • Robotron napsal:

    Na emulaci snesu zkus nejnovejsi build z https://launchpad.net/~bearoso/+archive/ppa pak by to melo bezet bez problemu.

    Jinak Xubuntu je sice odlehcena verze Ubuntu, ktera by mela teoreticky bezet svizneji na pomalejsim hardware, ale na Atom 1.6GHz dualcore i s integrovanou grafikou je ten rozdil neznatelny, prakticky zadny. To jen na vylozene starsich pocitacich (do muzea), se muze xubuntu mozna osvedcite lepe, takze jestli nemas nic proti Ubuntu, tak zkus nainstalovat spis to. Mimo jine si usetris spoustu problemu s vecmi, ktere jsou v hlavni distribuci Ubuntu lepe odladene nez v perifernejsim Xubuntu.

    Jinak k te Amize, Linux je bezvadnej na vsechny emulatory, dokonce nektere se mi zda bezi i rychleji nez ve windows, nebo lze lepe nastavit obraz, ale co me stve, ze UAE pro Linux je nejaka strasne stara verze a s WinUAE se neda vubec srovnavat. Ale to je asi tak jediny, jinak na starsi hry je Linux bezvadnej

    A nezapomen i na Wine, s kterym se da rozbehnout i rada starsich Windowsovych her, co treba na novych Windows uz tezko :)

  • davesade napsal:

    „Centrum softwaru“ – prakticky veškeré linuxové distribuce jsou postavené na principu „software repository“, tedy zdroje softwaru. Ty mohou být někdy online, někdy na CD nebo na síťovém disku – jak si to jen nastavíš. Konkrétně Ubuntu se spoléhá na vlastní zdroje, ale můžeš si přidat jakékoliv (například zdroj na aplikaci, která není v ofiko Centru Softwaru, ale je pro Ubuntu – přidáš zdroj a samo se to stáhne i nainstaluje – objeví se ti to v Centru Softwaru). Nevím, jestli existuje podobné „centrum“ i pro jiné distribuce v této formě, ale principielně to možné je.

  • slayn napsal:

    co jsi zkoušel na PSX? epsxe potřebuje pluginy a bios, ale pcsx ne a funguje v pohodě..

  • slayn napsal:

    na psx zkus pcsx, narozdíl od epsxe nepotřebuje pluginy ani bios..
    a měl by sis nainstalovat ty nesvobodné ovladače grafiky – jinak nemáš podporu 3D akcelerace a to ti potom minecraft ani mupen víc fps nedaj..

  • Sledge (admin) napsal:

    @slayn: Díky za tip, na ten PCSX mrknu. Jinak ovladače na grafiku jsou imho v pořádku, OpenaArena běží rychle a Minecraft podává naprosto stejný výsledek na netbooku s WinXP, kde mám samozřejmě ovladače v pořádku.

    @Robotron: Kamarád linuxák mě varoval, že Ubuntu se mu zadýchává i na nepoměrně výkonějším stroji, než je atomový drobeček, tak jsem sáhl po Xubuntu. Ale jestli jsem to správně pochopil tak Ubuntu / Xubuntu / Kubuntu, všechno jedno, ne? Po kapotou je to stejný, liší se to jen GUI. Nebo jsou tam větší rozdíly? A Wine jsem zkoušel – rozběhl jsem 3D Mark 2001, ovšem bylo to plný podivných artefaktů, rozhozených barev a chybějících textur. Ta Intel GMA se na podobný psí kusy imho moc nehodí…

  • Robotron napsal:

    Sledge: Ubuntu v pohode spustis na cemkoli, klidne i na jednojadrovym atomu, natoz dvoujadre. Xubuntu uz jsem pravda dyl nezkusil, ale driv (tak pred dvema lety) tam rozhodne rozdil i ve vnitrnostech byl, ne jen ve zmene grafickyho prostredi.

    Na GMA musis hlavne ve Wine zakazat v nastaveni hardwarovou akceleraci T & L, nebo neco na ten zpusob, jinak bude rada veci blbnout.

  • Robotron napsal:

    Taky hlavne v Ubuntu je potreba u integrovanych grafik jako GMA vypnout grafickou akceleraci pro samotny vykreslovani oken, jinak jsou pomalejsi videa, flash a muze to vsemozne blbnout. Pak je to ale uplne v pohode, takze to klidne zkus. Zvlast kdybys pockal, az za mesic vyjde Ubuntu 11.04, tak to z hlediska uzivatelskyho prostredi bude hodne zmeneny a ma radu novinek, coz by mohlo bejt zajimavy.

  • Logout napsal:

    Osobně jedu od verze 8.04 na Xubuntu a ani Ubuntu ani Kubuntu už bych znovu nezkoušel. Nemám ty velké molochovité plochy rád, Xubuntu mi vyhovuje hlavně svým filemanagerem – Thunarem, který mi sedne 235.7x lépe než Nautilus a i Xfce celkově mi přijde lepší než celé KDE a GNOME dohromady.

    Známý ma Ubuntu ve stejné verzi, updaty nám vychází prakticky ve stejný okamžik, takže rozdílů bych tam moc neviděl.

  • Robotron napsal:

    A ma Xubuntu treba takovy vychytavky jako Ubuntu 10.10+ ze uz pri instalaci si zvolis instalaci balicku tretich stran jako flash, ruzne kodeky, atd. ze clovek uz se pak o nic nemusi starat a rovnou to ma vse pripravene k pouziti? Jestli jsou takovy veci i v Xubuntu, tak ok, asi de jen o to graficke prostredi, takze proti gustu :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle