Castle of the Winds

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Malá, ale přesto nesmírně důležitá místnost učebny výpočetní techniky na jistém nejmenovaném západočeském gymnáziu. Skupinka studentů po vyučování milostivě vpuštěná panem inženýrem H. k počítačům. Někteří na nezničitelných a nepřetržitě sloužících 486kách SX zapínají SimCity, jiní se vrhají do vln internetu zkoumat ženské rozmnožovací orgány, další (dr. Morbid) dumají nad webem o parašutismu.

A já minimálně po sté a první spouštím Castle of the Winds. Jednoduché wokenní RPG v nejlepší roguelike tradici, lecčíms připomínající mnohem mladší Diablo. V obou titulech začínáte ve městě, do kterého se kdykoliv můžete vrátit kvůli doplnění zásob. V obou sestupujete hlouběji a hlouběji do temných bludišť a potkáváte stále těžší a zákeřnější nepřátele. A jak Diablo, tak Castle of the Winds se umí dostat nebezpečně hluboko pod kůži.

Castle of the Winds

Pohled na screenshoty vás samozřejmě nadšením až po okraj nenaplní. Grafika je velmi spartánská, vše je řešeno pomocí dlaždic a zkušené oko se dopočítá max. šestnácti barev. Hudba a zvuky neexistují. Přesto, pokud máte alespoň trochu pro RPG buňky, se po prvních pár zabitých krysách a goblinech minimálně na pár desítek minut u hry krutě zaseknete. Ozkoušeno na lidech.

Castle of the Winds

Jak už jsem psal, Castle of the Winds je roguelike RPG. Ovšem na rozdíl od takového NetHacku neumíráte na každém kroku. Při nastavení obtížnosti na easy je hra velmi snadná, hraní na intermediate je tak akorát. Pokud jste tedy z běžných roguelike kvůli obtížnosti frustrováni (jako jsem frustrován já), nebo žánr dokonce vůbec neznáte, může být Castle ideálním prvním krůčkem.

Castle of the Winds

Castle of the Winds je titul z roku 1989; hardwarové nároky takto staré hry jsou samozřejmě naprosto směšné. Protože jde o hru určenou pro Windows 3.11, resp. hru pracující s "wokenními wokny", je její spuštění na současných strojích naprosto bezproblémové a její hraní navíc nečekaně komfortní. Čím vyšší máte nastavené rozlišení, tím větší kus mapy vidíte. Pro inventář to platí podobně.

Castle of the Winds má celkem dva díly - A Question of Vengeance a Lifthransir's Bane. Oba lze stáhnout přímo z webu autora. Více o hře se samozřejmě dozvíte na wikipedii. Máte-li volný večer, dejte "kastli" šanci, možná vás překvapí!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Castle of the Winds"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle