Doom Builder – peklo ve vašich rukou

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jak krásným by svět mohl být místem, kdyby kreativitě nás, průměrných, neházelo klacky pod nohy vlastní neumětelství. Kdyby každá geniální myšlenka, která nás po lahváči na gauči napadne, byla promptně zhmotněna.

Bohužel, svět je místem drsným a nespravedlivým, a tak jsou vavříny oceňováni jen ti šikovní a učení. A nám ostatním nezbývá než frustraci z nemožnosti vlastní seberealizace zapíjet mocnými doušky ze špinavého půllitru v zaplivané čtyřce.

Ovšem neklesejme na mysli. Technika postupuje mílovými kroky vpřed a mocné nástroje i v rukách jedinců levých, jak turecká šavle, dokáží pravé divy! Vezměte si například Doom Builder map editor. Netrvalo to ani hodinku a měl jsem na obrazovce svůj vlastní level do hry DOOM. A jaký byl krásný! Jedna chodba, druhá chodba na tu první kolmá, dále místnost s vysokým stropem a další místnost se sakra vysokým stropem. Na zemi dvouhlavňová brokovnice, v první místnosti skupinka cvičných terčů impů.

Doom Builder – peklo ve vašich rukou

Takže až vás zase chytne nutkání zanechat světu něco víc, než sprosté nápisy na dveřích WC, pusťte Doom Builder a vytvořte sobě pěknou mapu. Za vzor si vemte třeba oblíbenou putyku, ať vám to jde lépe od ruky. A pokud se vám povede nějaký ten extra buřt, kterým byste se rádi pochlubili ostatním, určo mi dejte vědět, prostor dostanete ;)

Technická, aneb jak to zprovoznit

  1. Potřebujete editor samotný, stahujte na http://www.doombuilder.com/.
  2. Potřebujete doomovský WAD. Můžete použít nějaký shareware, popř. Freedoom.
  3. Potřebujete motor, tedy engine, šáhněte po ZDoom.

Po nainstalování Doom Builderu jej spusťte, z menu File zvolte New, jako Game Configuration uveďte třebas Doom 2 a pomocí Add Resources -> From WAD file nalistujte na disku připravený WAD soubor. Odklikněte OK.

Na objevivší se ploše můžete do libosti řádit a vytvářet vlastní level. Nebudu vám kazit radost z objevování, ale pokud se beznadějně zaseknete, mrkněte na jeden ze základních tutoriálů. Výsledek svého snažení si prohlédnete stisknutím Test Map (ikonka "play" v horním menu). Při prvním spuštění je třeba zadat engine, resp. cestu k němu. Jde o položku Application v záložce Testing.

Tímto máte Doom Builder zprovozněný a zbytek je na vaší kreativitě. Ta moje je sice dosti omezená, ale slibuji, že načrtnutý level nenechám jen tak ležet ladem. Když už jsem si tak hezky rozložil to cyberpunkové vězení se zrezlými stěnami a hořícími barely, že...

Doom Builder – peklo ve vašich rukou

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC  | Štítky:  

Komentáře k:
"Doom Builder – peklo ve vašich rukou"

  • davesade napsal:

    Prima, kde si můžeme tvůj výtvor prohlédnout? Nebo uděláme rovnou soutěž? ;)

    • Sledge (admin) napsal:

      Zatím nejmocnější výtvor má všehovšudy 6 místností, pár metrů chodeb, chaoticky romístěný impy, jeden hořící barel a, teď prosím pozor, dvoje funkční dveře! :) Hádám, že máš v šuplíku něco vymakanějšího, pochlub se! :)

  • davesade napsal:

    V šuplíku mám prdlačku, dělal jsem spíš věci do Quake a Half Life. V dřevních dobách jsem se k Doomovi nedostal, ale nyní jsem dostal chuť ;).

  • Neny napsal:

    No paráda Sledge ! Je vidět, že DooM scéna je stále živá :-))

  • Falcon napsal:

    Já jsem první kroky vlastní tvorby svého času podnikal v Buildu pro Duke Nukem 3D :)
    Tenkrát byl, oproti wadeditoru (jmenovalo se to tak?) mnohem uživatelsky příjemnější – bylo možné se v návrhovém zobrazení podívat po levelu, zatímco wadeditor nutil uživatele uložit, vypnout, skočit do hry, napsat si chyby, quitnout…

  • vilém napsal:

    Super tvoje mapa je cool já mám doom na mobilu a le je škoda že nejde ten builder i na mobil kde je android já také tvořím mapy na builderu a docela mne to fascinuje a zábavy dokonce na celej den jenom neumím jednu věc jak tak udělat most a abych mohl pod tím mostem procházet jak se tak koukám tak na youtubu není žádný čech a ní slovák kdo by natočil builder i s vytvářením levelu já jsem začátečník a moc cool mapy nedělám ale už se to lepší. Jinak jsem rád že někdo z čechů/slováků že máme jednu stránku (možná je jich víc :D) kde se ten builder projednává.

  • AxerWAN napsal:

    Škoda že už je málo nadšencov do doom v CZ/SK komunite

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle