Karbonizujte koksohydráty? Technobabble!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V reakci na včerejší tweet "Eureka má snad ještě horší technobabble, než Star Trek!" jsem dostal několik dotazů, co je to ten technobabble. A jelikož jsem muž činu, pokud se tedy čin tento dá zvládnout z pohodlí kancelářské židle, pokusím se vám termín osvětlit a navrch uvedu několik pregnantních ilustrací.

Technobabble je složenina slov technology a babble, což bych češtiny přeložil jako technoblábolení. V zásadě nejde o nic tajemného - poslouchali jste někdy dva skalní příznivce World of Warcraft? Zkusili jste pochytit onu směs odborných termínů, žargonu a slangu? Sám WOWko příležitostně hraju, ale když to dva zapálení hráči řádně rozjedou, ztrácím se po dvou větách. Ovšem to, co je pro vás oním blábolením, je pro ně perfektně srozumitelným sdělením.

To samé platí o jakýchkoliv odbornících, ať už jde o ajťáky, matematiky, automechaniky, genetické inženýry. Pro drtivou většinu lidí "zvenku" jsou jejich odborné debaty prostě jen a pouze nesrozumitelným mumrajem slabik.

Má to ovšem i další stránku: co když si z vás dva WOWkaři chtějí trošku vystřelit, nebo chtějí být ještě zajímavější? Vyplní svůj dialog neexistujícímí termíny. Pro vás jde o stále stejný blábol, oni se královsky baví, protože jim to žerete i s navijákem.

A tady už jsme jen krůček od populárního použití technoblábolení - TV, filmy, seriály. Ne snad, že by si z vás chtěli scénáristé nějak extra dělat dobrý den, ale potřebují na nás, nevzdělanou masu, řádně zapůsobit. Popř. potřebují bod A spojit s dějovým zvratem B, a než se trápit logickým propojením, stačí to zaonačit technoblábolem. Od odborných technoblábolů, které ve skutečnosti dávají smysl, se dostáváme k "uměleckým" technoblábolům z médií, které dávají tolik smyslu, jako existence nealkoholického mojita.

Perfektním příkladem aplikace pokročilého technoblábolení jsou samozřejmě sci-fi seriály. Ty, pokud jsou aspoň trochu technicky založeny, se troše žargonu prostě nevyhnou. Problém je, že typický sci-fi fanoušek je přeci jen trochu znalý a ty největší blbosti snadno odhalí. Řešení? Použít tak mocný technoblábol, že jím sebeostřejší logika nepronikne. Ideální z tohoto pohledu jsou sci-fi z daleké budoucnosti, kde technika je tak pokročilá, že ta naše současná má blíže k pazourkům, než k ní. Zkuste např. pochopit následující dialog ze Star Treku (TNG, epizoda Relics - ano, ta se Scottym).

  • LaForge: "Commander,...the transporter is still online. It's being fed
    power from the auxilliary systems."
  • Riker: "The rematerialization subroutine has been disabled."
  • LaForge: "Yeah, and that's not all. The phase inducers are connected to
    the emitter array, the override is completely gone, and...pattern
    buffer's been locked into a continuous diagnostic cycle."
  • Riker: "This doesn't make any sense. Locking the unit into a diagnostic
    mode just sends the matter array through the pattern buffer.  Why would anyone - "
  • LaForge: "There's a pattern in the buffer still."
  • Riker: "It's completely intact. There's less than .003% signal
    degradation. How is that possible?"

No vážně, dává to smysl? Zní to cool a kosmicky, ale v podstatě je to snůška blbostí. Ovšem pozor! Star Trek je tím čím je, právě proto, že je většinou napsán docela slušně a někým, kdo má mozek - v rámci trekového universa (nebo aspoň v rámci TNG/DS9) je ten dialog vlastně srozumitelný! A navíc si jsou někteří z autorů jistého napínání hranic logiky vědomi, což dokazují např. následujícím odlehčeným dialogem mezi dvěma "Emergency medical" hologramy (prostě doktoři:)

  • EMH2: Doctor, some... thing just went off line.
  • EMH: ... Specifically?
  • EMH2: The secondary gyrodyne relays in the propulsion field intermatrix have depolarised.
  • EMH: (rolling eyes) In English!
  • EMH2: I'm just reading what it says here!

Ano, občas to i Star Trek přežene, ale v zásadě technoblábolení používá správně, resp. aspoň tak, že se u něj neválíte smíchy po zemi. To takové kriminálky...

Ano, kriminálky. Jak už jsem psal, sci-fi autoři si zajisté dávají pozor, aby jejich technobláboly dávali aspoň trochu smysl. Autoři kriminálek se s něčím podobným zatěžovat nemusí. Proto si můžeme poslechnout skvosty jako "I’ll create a GUI interface using VISUAL BASIC, see if I can track an IP address. (CSI New York)". Vážně? Vážně onen dotyčný spatlá ve Visual Basicu (který se snad dneska používá jen pro výuku na středních školách) grafické rozhraní, aby stopoval něčí IP adresu? Safra, proč si pro to rovnou neudělá vlastní operační systém!

V další kriminálce, NCIS, se dokonce dočkáme jakéhosi vizuálního technoblábolu, kdy dvojice chrabrých agentů odráží hackerský útok zpoza jedné klávesnice. JEDNÉ KLÁVESNICE. Zkuste posadit k jednomu PC dva programátory a donuťte je současně naprogramovat "hello world". Do několika minut se navzájem umlátí svými smartphony.

Vyloženě zlatým dolem pro vypečené technobláboly je zapomenutý film Hackers s Angelinou Jolie. V podstatě jde o komedii pro teenagery, hlavními hrdiny jsou mladiství hackeři bojující proti über-záporákovi. Následující dialog plný blbostí a erotického napětí je můj oblíbený!

  • DADE: It's cool, I'm just looking. (sedí u notebooku)
  • KATE: It's too much machine for you.
  • DADE: Yeah?
  • KATE: I hope you don't screw like you type.
  • DADE: It has a killer refresh rate.
  • KATE: P6 chip. Triple the speed of the Pentium.
  • DADE: Yeah. It's not just the chip, it has a PCI bus. But you knew that.
  • KATE: Indeed. RISC architecture is gonna change everything.
  • DADE: Yeah. RISC is good.

A bonus: naše mladistvá dvojice pochopitelně dřepí u Apple notebooku.

Ale nemusíme chodit tak daleko, krásný příklad precizního technoblábolu nalezneme v české klasice Tajemství hradu v Karpatech. Ne, nejde o oblíbené "ha jsme v pérdeli hrábě", alébrž o Hrušínského dokonalý monolog "Karbonizujte koksohydráty! Termujte nukleáty! Akcelerujte moderáty! Ohřejte mi párek!". Dokonalé.

Napadá mě ještě jedna dimenze technoblábolení - televizní zprávy a média vůbec. Taky se vždycky coby ajtáci ošíváte, když nějaký redaktůrek z TV Nova potí reportáž o virovém či hackerském "útoku"? Těch nepřesností, pitomostí a výmyslů, co vrší na sebe. Sranda, řeklo by se, holt tomu nerozumí. No jo, jenže onen redaktůrek příště udělá reportáž o zemědělství, zdravotnictví, hladomoru v Africe. Jak můžete vědět, že tam ty chyby neseká a že vám podává správné informace? Nejspíš seká a nepodává, ale to už vám necvakne, protože prostě nejste odborník...

Tak, a tím bych mou chaotickou stať o technoblábolení uzavřel. Snad jsem vám dal pár slušných příkladů a vy jste si utvořili dostatečný obrázek. V komentářích samozřejmě přivítám další pyramidální technobláboly. Něco ze Stargate, například? ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Karbonizujte koksohydráty? Technobabble!"

  • Shoderxes napsal:

    Tak v tomto exceluje ST Voyager, ako aj Picard na technoblaboleni dost frci, ale tam je to este celkovo take prijatelne a nie je to primarna metoda riesenia kazdeho problemu. Zato Janeway bez technoblabolov nedokaze ani uvarit kavu, to je najvacsia chyba Voyageru, je to az prilis moc extremne zasypane technoblabolenim v kazdej aj v tej najbezvyznamnejsej situacii.
    V rychlosti ma nic konkretne nenapada, ze by som ti prispel nejakou perlou. Star gate nesledujem, ale to s tym CSI (ktore tiez nesledujem) je dost kvalitna zalezitost… som nevedel ze uz obycajne detektivky dokazu vyplodit taky zlepenec sprostosti, clovek aby sa bal pozerat nieco ine ako dokumentarne serialy.
    Inac by sa niekto odborne znaly mohol pozriet na 4 seriu Prison Break, kde to vseliakymi hypermega elektronickymi zariadeniami tiez dost srmdi.

  • MickTheMage napsal:

    Tak tej ukazke zo Star Treku som nemal problem rozumiet – teda ako si napisal, v ramci sveta ST viem o com hovoria :) Len neviem, ci to nie je priznak pre navstevu Dr. Chcholouska :) Inak prelozene do reality su to samozrejme koniny, ale v ramci Treku mi nikdy nevadili.

    To CSI, kriminalky, ono su to vlastne sci-fi serialy tiez. Ked sa pozries ake vybavenie a finty pouzivaju nie len v Las Vegas, ale hlavne v Miami alebo New Yorku… Kam sa hrabe Star Trek. Clovek uz len caka, ze vytiahnu nejaky tricorder a zacnu riesit pripad (aj ked, mam taky pocit, ze v nejakej epizode podobny pristroj mali :) ).

  • Wrynn.CZ napsal:

    Horké Léto – Ionizační chemomorfní galvanizátor. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=XQRaAKSiFOE

  • dr.abesova napsal:

    Ja nejsem žádný ajťák, ale docela důvěrně znám molekulární laboratoř a v ní používané techniky. A v kriminálkách blábolí úplně stejně i v této oblasti. Nehledě na to, že kdyby v laboratoři, kde se pracuje s lidkou DNA chodili jen v plášti tak se všichni členové týmu brzy navzájem pozatýkají, jako podezřelí na základě DNA analýzy.
    Leč zatím vede Eureka, kde jsem žasla jak špičkový vědec dokáže kvedlat s pipetou, ve které má nabranou kyselinu sírovou. To co s ní prováděl by mu tu pipetu ucpalo, ne-li rozleptalo. Aspoň se mohl režisér mrknout do nějaký laborky jak se to drží :)

    Takže věřím tomu, že kdekoliv mluví odborně, prostě jen blábolí ať už je to o čemkoli a nespočet vyslechnutých rozhovorů ve veřejné dopravě, které jsem měla sto chutí uvést na pravou míru, svědčí o tom, že běžní smrtelníci tomu věří.

  • leia napsal:

    Ono i když člověk zabrousí do tak populárních filmů jako je Avatar. Tak ta jejich laborka je taky sousto a to jak Ripleyová pipetuje je taky něco (vezme kádinku a snaží se to do té pipety špičkou nalít).

    Star Trek mi přijde ještě relativně příjemně vědecký :) a když už tu bylo to CSI, tak jsem si vzpomněla na jejich „magický“ zoom :D http://www.makemymood.com/wp-content/uploads/2009/10/csizoom.jpg

  • Pan Vigo napsal:

    Jestlipak víš, co dělá takový anizomorfní bipolární determeniátor?

    Jinak člověk věří novinám, dokud nenarazí na článek, kterému opravdu rozumí :-)

    • Pan Vigo napsal:

      Používat cizí termity je velké rizoto, protože pokud v tom člověk není suterénní, tak potom vypadá jako decibel.

      determinátor jsem chtěl napsat…

  • Shoderxes napsal:

    Sledge mam pre teba jednu peknu perlu, a to uplne necakane… je to zo serialu MASH 93. cast. Je to take „antiTechnobabble“, technobabble z druhej strany:

    radar: ,,kapitáne Hanikete. Šel jsem okolo a viděl jsem že tahle věcička se odpojila od tamtoho udělátka a nekapalo to do tamtoho čudlíku.“
    kpt. Haniket: ,,Přes ty tvoje technické termíny ti rozumím.“

    dobré nie?

  • Přemek napsal:

    Co to jsou koksohydráty?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle