ResidualVM: zahrajte si Grim Fandango skrz moderní interpreter

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

ResidualVM jsem si sice už utweetnul, ale byla by škoda se o něm nerozepsat trochu více. O co tedy jde? Všichni zajisté znáte ScummVM, téměř dokonalý nástroj pro hraní klasických 2D adventur na moderních systémech - od Windows, přes Linux, Android, MacOS, AmigaOS, po Playstation 3 nebo Nintendo Wii.

ScummVM začal jako interpreter pro 2D adventury od LucasArts, postupem času ovšem řádně naboptnal a dnes podporuje desítky her od nejrůznějších developerů. Je zde ale malá skupinka her, na které ScummVM nedosáhl. Jde o 3D adventury, o jejichž pohon se stará GrimE, tedy Grim Engine, kombinace staršího Sith engine a skriptovacího jazyku LUA. Konkrétně mluvíme o titulech Escape from Monkey Island a Grim Fandango.

Uvedené 3D adventury jsou sice mimo dosah ScummVM, naštěstí vznikl sesterský projekt ResidualVM, který po letech vývoje dospěl ke stabilní verzi 0.1.0. Relativně bezproblémově si tak můžete užít dobrodružství Manuela Calavery v adventuře Grim Fandango, kterou stvořil sám velký (doslova) Tim Schafer, Kickstarterový průkopník a vůbec sympaťák od pohledu. Druhý GrimE kousek, Escape from Monkey Island, zatím hratelný není, ve vývojové verzi ResidualVM si nicméně můžete aspoň přehrát intro.

ResidualVM: zahrajte si Grim Fandango skrz moderní interpreter

A aby se to ještě trochu zkomplikovalo, přidali vývojáři postupem času podporu i pro další enginy. Důkazem budiž částečná podpora adventury Myst III: Exile (opět pouze ve vývojové verzi ResidualVM) a plánovaná podpora The Longest Journey.

Pro zajímavost: ResidualVM značně rozšiřuje možnosti původního enginu a díky tomu mohl vzniknout projekt Grim Fandango Deluxe, přinášející vylepšené 3D modely a nové textury.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"ResidualVM: zahrajte si Grim Fandango skrz moderní interpreter"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle