PC XT, část třetí: bydlíme!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

A je tu další drobný pokrok. Minule jsem se chlubil, jak deska, ač na první pohled docela zbědovaná, bez problémů naskočila a oblažila mě hrstkou informací a očekávatelných chyb. Jako další velký úkol jsem uvedl sehnání XT klávesnice. Bohužel, zatím se příliš nedaří, aukro zeje prázdnotou.

To ale neznamená, že jsem XTčko uložil k ledu. Sehnal jsem docela pěknou AT skříň, která sloužila jako domov pro prašivý Celeron 300, a provedl takový malý stěhovací kulový blesk. Celeron putoval do koše, do jeho pěkné skříně byla umístěna má mocná 486ka a do její staré skříně byla opatrně vložena základní deska XTčka. Proč tak komplikovaně?

Bedna od Celeronu totiž vypadá příliš moderně, dokonce má pro zobrazení frekvence procesoru trojmístný displej. XTčko se mi k ní prostě nehodí. Zato skříň, ve které byla původně 486ka, je o poznání přiměřenější.

xt-case-01

Nekompromisní hrany, brutální černý pruh uprostřed a pěkných pár kilo váhy v poctivé oceli. Perfektní. Snad jen ty plechy by mohly být nabroušené o něco méně, pomalu mi dochází náplast se zviřátky.

Nápis H7 na displeji není chyba, blíž se bohužel k písmenům XT nedostanu ;)

Jak jsem předpokládal (nebo spíš doufal), XT deska si do AT skříně sedla bez problémů, vyměnit jsem musel jen takové ty bílé umělohmotné podpůrné čudlíky. Čudlíky původní totiž byly příliš vysoké. Zajímavý je napájecí konektor - piny jsou stejné, jako u AT desky, ale umělá hmota kolem konektoru nemá drážky pro zacvaknutí konektoru, je to prostě jen kus ohnutého plastu. Pro zapojení je tedy třeba vyvinout trochu více síly.

Spolu s grafickou kartou jsem zapojil u rozšiřující kartu se sériovými porty, RTC a floppy řadičem. Pro hodiny zatím nemám baterku, je tam větší knoflík, než se dnes běžně v používá v základních deskách, ale to nebude problém. Zkusil jsem připojit i 5.25 disketovou mechaniku a zatím jsem mírně optimistický. Nejen že po zapojení zmizí jedna z chyb při startu, ale mechanika normálně "zaseekuje" a nechová se nijak podezřele.

Opravdu doufám, že disketovka bez problémů pofrčí. Mám tu deset ještě nerozbalených 5.25 DD disket, s nimi bych to i bez pevného disku snad nějaký čas přežil.

Zajímavost: plné označení základní desky je KT TURBO VER 01-J. Písmenka KT jsou ale bůhví proč zamazána nějakým nerozpustitelným černým sajrajtem. Netuším, kdo tím co sledoval, ale věděl bych to rád :)

Bohužel se mi nedaří k desce dohledat manuál, možností nastavení ale naštěstí není příliš, metodou pokus-omyl se s tím hádám nějak poperu.

xt-case-02

Takže zpět ke shánění klávesnice!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PC XT, část třetí: bydlíme!"

  • LubikCZ napsal:

    S tím Celeronem, to je vtip? Já teda Celeronu taky neholduju, ale do koše bych ho nevyhodil a hned z několika důvodů, ale myslím si, že je tady psát nemusím, protože všichni víme proč, že?

    Jinak XTčko super a jak jsi tam uvedl označení desky a že k ní nemůžeš najít manuál, to bylo schválně viď, abychom se kdyžtak i my mrkli, jestli náhodou něco nenajdeme :D, já se mrknu a uvidíme :)

  • LubikCZ napsal:

    Tak jsem se teda mrknul a fakt nic, jen na jedněch ruských stránkách (http://people.overclockers.ru/Kolian/record51) jsou fotky, ale to je asi tak všechno, asi, víc jsem to nestudoval :)

  • Neny napsal:

    Jak jsi zapojil hlavní vypínač? Mám totiž problém, že to není vše kompatibilní a mám u jedné 486sx2/50 vypínač nouzově vzadu :-(

  • Vike napsal:

    Opět super článek, příjemné nedělní počtení :-) Teď si uvědomuji, že klávesnici pro PC XT možná mám, ale nechci zbytečně čeřit vody, zítra v práci prohrábnu svůj archív a dám vědět. Ovšem pokud by byla, tak vím zcela určitě, že jí chybí jedna klávesa, tuším že F11 což je asi průser, co?

    • Sledge (admin) napsal:

      Mrkni a uvidíme :) Původní XT klávesnice F11 ani nemá, Fx kláves měla jen 10. Ale může to být kombinovaná XT/AT. Absence jednoho tlačítka by snad ani nevadila, lepší, než nic :)

      • Vike napsal:

        Ano, máš recht. Jedná se o AT klávesnici s přepínačem XT/AT, viz. fotky.
        https://plus.google.com/photos/104396682712127209342/albums/5955494939834519601
        Klávesnici jsem zkusmo zapojil a řekl bych, že funguje dobře. Pravda, test jsem provedl včetně focení ve spěchu (už jsem se viděl doma), ale z hlediska funkčnosti to vypadá OK. Chybí klávesa F12 ne F11, ale mechanická část tam je a je funkční, chybí „jen“ vršek :-) Vzhled je docela zubožený, je špinavá, zaprášená a zažloutlá až běda, na druhou stranu není omlácená a potisky jsou vesměs pěkně vidět. Původní majitel ji měl roky na půdě a já jsem na ni doteď nesáhl. Jestli chceš, máš ji mít :-)

        • Sledge (admin) napsal:

          O hó! F12 mi chybět nebude, popř. ho vykradu z jiné klávesnice :) Já bych to vzal! Přihazuju teď sice na jednu klávesnici na aukru, ale vzhledem k tomu, že jde o Commodore, cena asi poletí trochu víc, než jsem ochoten pustit :)

  • Neny napsal:

    a v čem je jiná XT klávesnice Sledge ? Mohu se podívat na mém „místě“ :-)

  • Sabina 16bit. napsal:

    Áno,Celerony sú neobl’úbené,ale keďže akékol’vek LEGACY MB sú neobnovitel’ný zdroj=nevyrábajú sa,je nerozumné ich vyhadzovať,lepšie je ich niekomu ponúknuť za odvoz,raz bude mať aj tá najpodradnejšia LEGACY doska nevyčíslitel’nú hodnotu…
    …na UEFI DOS nepobeží,na najprašivejšej doske s Legacy BIOSom a hoc aj nenávideným Celeronom áno,o 100 rokov bude vyhodenie aj tak podradnej, ale Legacy dosky na úrovni pálenia Čarodejníc…

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle