PC XT, část devátá – upgrade CPU!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V minulém článku o XTčku jsem si povzdechl, že se mi v systému rozmáhá nějaká záhadná choroba. Projevovala se tím, že při práci se soubory docházelo k chybám. Např. kopie spustitelného souboru už tak úplně spustitelná nebyla a pokud ano, vypsala na obrazovku pár nesmyslů, zakřepčila si, zapípala si a zasekla celý počítač.

Dobové antiviry žádnou neplechu neodhalily a došlo tedy na laborování s hardwarem. Po několika hodinách zoufalé bolesti a bolestného zoufalství jsem vylučovací metodou došel k tomu, že chyba vězí v konfliktu síťovky a FDD / COM řadiče. Jou-li zapojené souběžně, negativně ovlivňují XT IDE adaptér. A to navíc jen v turbo režimu, na základní frekvenci 4.77 MHz je vše v pořádku. Bohužel konfigurační utilita pro Plenty Perl II řadič je k nedohledání, mé možnosti tedy byly značně omezené. Problém se naštěstí vyřešil překvapivě snadno - stačilo karty zapojit co nejdále od sebe a světe div se, chyby jsou pryč.

Co dál? More power! Původně jsem nechtěl po téhle stránce hnát XTčko do extrémů, ale poté, co jsem se kdesi v chytrých svitcích dočetl, že upgrade původního 8088 CPU za jeho vylepšený klon NEC V20 byl poměrně laciný a hlavně běžný, neváhal jsem.

Udává se, že na stejné frekvenci je NEC V20 oproti 8088 o 10 až 30% svižnější. Mé testy ukazují, že většinou to bude blíž té spodní hranici. Ale co, 10% je 10%!

10MHz 8088-2 NEC V20
3D Benchmark (čas) 7:03 6:07
Checkit (dhrystones) 717 814

xt-necv20

Použitý NEC V20 je sice určený k běhu na 8MHz, ale vypadá to, že 10MHz mu vůbec nevadí - ani při opakujícím se testování v 3D benchi systém nezaváhal a doslova vrněl blahem!

K dokonalosti už tak chybí jen matematický koprocesor 8087. On je to šváb vlastně skoro k ničemu, podporuje ho snad jen Autocad a SimCity, ale chápejte, už jen z principu dovnitř prostě musí :) Takže kdyby ho náhodou někdo našel v šuplíku, byl bych mu nadosmrti zavázán.

Příště se pravděpodobně pochlubím softwarem, který na XTčku proháním - Galaxy Music Player, Arachne, Windows 3.0, Geoworks atd.

P.S. Po upgrade tu mám desku (zatím netestovanou), do které bych mohl dát 8088-2/10MHz. Takže kdyby někdo sháněl základ pro své vlastní XTčko, dejte vědět ;) Nějakou EGA grafiku a další balast bych tu taky našel. Poskytnu tak, jak jsem nabyl - za poštovné.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PC XT, část devátá – upgrade CPU!"

  • RomanOn napsal:

    Ne, ne, ne a ne! Do smrti budem hejtit „upgradovanie“ XTciek…Je to prznenie historie, XT ma byt XT a nie nejaka vypimpovana polo286tka. Chces vacsi vykon? Chod do 286,386 ci 486. To ako keby si to sto rocneho historickeho auta zabudoval mp3 prehravac, no fujky ;)

    • Sledge (admin) napsal:

      Jak už jsem někde psal, kdybych ničil historický originál, budiž, ale když z komponent vytažených ze šrotu skládám funkční strojovnu, tak si s tím klidně můžu trochu zablbnout ;)

      Nicméně ta „polo286ka“ k tomu docela sedí :)

    • Sabina 16bit. napsal:

      Ja si dám do Trabanta menič na 230V…
      …Je to prznenie histórie,keď naň potom pripojím Siemens Nixdorf PCD3Nsx/20?

  • Sabina 16bit. napsal:

    Ešte máte nejaké komponenty na stavbu XT?
    Teda hlavne tú dosku naviac?

  • Sabina 16bit. napsal:

    Tak niekomu ďalej gratulujem a prajem vel’a spokojných hodín hrania.
    Play long & score.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle