Vzpomínka na minulé – nákup PC ESCOM 486, rok 1994

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Každý jsme fixování na nějakou tu značku a je jedno, zda se jedná o auto, oblečení nebo zrovna počítač.

Já a můj brácha jsme si od roku 1993 vybírali počítač z nabídky firmy ESCOM. Letáky nám chodily poštou do kastlíku a navíc naše mamka jezdila v té době každý týden do nedaleké Roudnice nad Labem. Což o to, město je to krásné, ale nás zajímalo především kvůli prodejně počítačů ESCOM. Byli jsme tam pořád a samozřejmě jen očumovali. Po několika měsících si určitě museli majitelé v prodejně říkat, že jen okouníme a stejně si nic nikdy nekoupíme, čumilové, kterých vždy bylo a je strašně moc.

Vzpomínka na minulé – nákup PC ESCOM 486, rok 1994

Ale my střádali, šetřili každičkou korunu, chodili na brigády a postupně si (za asi rok a půl) konečně společně našetřili na nějaké to PC. Letní brigády o prázdninách roku 1994 nám pomohli k vysněnému cíli: mít doma svůj vlastní počítač!

Od roku 1993 do roku 1994 se ale situace hodně změnila. Počítače, i když byly stále drahé, šly cenově trochu dolů a hlavně - výkon šel hodně nahoru. Nastalo TO začátkem září, přesně mezi 12-14.9.1994. Jeli jsme si do Roudnice pro svůj první počítač. V té době docela dělo, značka samozřejmě ESCOM, a konfigurace vypadala takto:

  • case Minitover ESCOM Primo, CPU AMD 486DX/40Mhz, 4MB RAM, 260MB Harddisk, nějaká VGA grafika .. 31488,- Kč
  • klávesnice ESCOM (+861,- Kč)
  • myš ESCOM Pro (+366,- Kč)
  • barevný monitor 14" SVGA Hyuindai LR (+8607,- Kč)
  • CELKEM .. 41.322,- Kč včetně DPH (v té době 23% DPH :-)

escom-zarucak

Při nostalgickém pátrání jsem doma našel i záruční list, a za pár dní v práci jsem vyhledal i fakturu k tomuhle prvnímu počítači. Na faktuře jsou i jiné položky, ale to nebyly věci pro nás, ale pro tátu.

Na podzim roku 1994 byla v Excaliburu oznámena a inzerována velká herní akce. Viz tato reklama.

A tam jsme nesměli chybět! Byli jsme hodně mladí a tak s námi jela babička, a to bylo jenom dobře! Bylo to super, pár měsíců první počítač, a hned takové velké akce, škoda, že jsem v té době neměl foťák, to bych fotil jak blázen. Na akci byli různé stánky s prodejem hardwaru, softwaru apod. A my si vyhlídli skleněný UV filtr před monitor a začali jsme do babičky hučet, že monitor nám hrozně kazí oči. Což by nám vůbec nevadilo, ale hlavní bylo, že tento "zázračný filtr uměl "vytáhnout" barvy monitoru (rozumněj hry :-) do úplně jiné dimenze, a to byl ten důvod, proč jsme tento filtr museli prostě za každou cenu mít! A povedlo se! Babička byla tak zlomena naším blahořečením této skvělé věci, že nám UV filtr nakonec koupila.

No musím se přiznat, že jsme babičku až tolik přemlouvat nemuseli, od malička byla ráda, když nám mohla udělat něčím radost, asi jako každá správná babička, že ? :-)

Pro úplnost ještě přikládám odkaz na dobovou recenzi Excalibur megaakce.

Byli jsme nadšeni: první počítač, UV filtr, jupí, to bylo radosti! I když jen se PC Speakerem, bez zvukové karty a "pouhými" 4MB RAM ...

Ale netrvalo to dlouho a zvuk jsme prostě chtěli. Značkové zvukové karty Sound Blaster 16 nebo Sound Blaster 32 stáli majlant, a tak jsme začali znovu šetřit. Nakonec jsme si na vánoce 1994 koupili první zvukovou kartu Mozart 16. Stála 3933,- Kč a byla plně kompatibilní se Sound Blasterem 16. Potřebovali jsme ale i pořádné bedny. Neměli jsme ovšem už moc peněz, a tak jsme koupili prozatím takové černé bedýnky za 1043,- Kč. Hrály pěkně, ale na ty správné 80W ESCOM "bedny" jsme si museli holt ještě počkat :-(

escom-foto-01

Foto prvního PC v prosinci 1994

Sestava se nám začínala zamlouvat, jen jsme k dokonalosti chtěli víc megabajtů RAM a ty "velké" 80W repro bedny ESCOM, co nám tak učarovali v prodejně.

Dalších 4MB RAM jsme si koupili 28. dubna 1995 a to za rovných 5.612,- Kč! To bylo, co? :-) A samozřejmě, abyste viděli, že to je pravda, zde máte i dobový doklad. Celých 8MB RAM! DOOM se hýbal uplně jinak, celkově to bylo hrozně znát, přeci jen je to o 100% víc, než před tím :-)

A to je asi tak vše k mému/našemu prvnímu PC, protože ty vysněné 80W bedny jsme si koupili až s druhým PC, ale to už je uplně jiný příběh...

escom-foto-02

Autor: Neny
  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Vzpomínka na minulé – nákup PC ESCOM 486, rok 1994"

  • Neny napsal:

    WOW :-) Danke herr Sledge :-)

    • Sledge (admin) napsal:

      Ty ceny jsou strašlivý. Jak v absolutních hodnotách, tak vzhledem k tehdejší „kupní síle“. Dneska si člověk mašinu zbouchá za desítku a ještě mu zbude na pivo :)

  • Vejce napsal:

    Já jsem teď o víkendu doma taky našel origoš krabicu k 3dfx i s kartou a do ní jsem si schovával taky účtenky za počítač a taky mě málem vypadly oči jaký to byly ceny za hw. Sice to bylo až v roce 98 kdy šly ceny hodně dolů, ale i tak. Jinak máš tam na poličce TFX. Od včerejška je jedna origoška na aukru. Ráno jsem ji tam našel.

    • Neny napsal:

      TFX tu jsem dostal od táty, respektive všechny originálky jsem dostal od táty, ale nejvíc jsem chtěl Robinson´s Requiem i když jsem jí nikdy nedohrál (obtížnost).
      TFX a Rally bohužel už nemám, ale toho Robinsona mám schovanýho ! :-)

  • daef napsal:

    krásný článek, nostalgická slza ukápla při vzpomínce na mou 486SX@33Mhz v roce 94

  • twowave napsal:

    To mi pripomina to ze na skrini mam este stare hry v krabici na 3,5 disketách, ah ako strasne sa mi cnie za mojou 486kou :(

  • joe napsal:

    … inflacna kalkulacka hovori, ze 41K vtedy .. je 114K dnes .. takze ste si vlastne kupili „auto“ .. otrasne ceny.

    http://www.ineko.sk/kalk.html

  • Neny napsal:

    ceny byly závratné, a tak můžeme být rádi, že dneska je pro děti elektronika za velmi příznivých podmínek :-)

  • Anonym napsal:

    Tak to jsou fakt šílený peníze :-))

    Já si teď hraju s novým starým PC – deska ASUS TX97-E, procesor Cyrix MII-PR300 225 MHz, ramka 64MB (4x16MB – i když BIOS ukazuje 2x 32MB, ale mám tam fakt 4 moduly), grafika Phoenix S3 Trio64V+ 1MB, zvukovka C-Media CMI8738 (zatím bez bedýnek), neidentifikovatelnou a tudíž i nerozchoditelnou síťovku (fakt nevím, co je to zač a podle čipu jsem nic kloudnýho nenašel), 5x USB PCI (4x ex a 1x in – to je jediná nová věc), disk Fujitsu MPB3021ATU E 2.01GB, mechanika CD-ROM Toshiba XM-6402B, disketovka 3 a 1/2″ 1.44MB, OS MS-DOS 6.22 (asi tam ještě šoupnu W95 nabo W98), monitor 15″ CRT Compaq 151FS, sériová myš Genius NetScroll+, klasická klávesnice s velkým 5ti kolíkovým DIN konektorem Turbo-Plus KB-8001 R+ (zachráněná před zníčením, bratr ztratil nervy, tak ji trochu vytunil :-D, průsvitný štítek nad ledkami odloupl a přehnul – téměř zlomil a kabel uštípl) a bedna desktop (ani netuším výrobce).

    Vcelku bezva, ale sehnat ovladače na síťovku je problém, na zvukovku, to byl zase hledačský maraton, ale nakonec jsem DOSový ovladač našel, ty USBčka rozchodit pod DOSem je taky problém, je to PnP karta, při startu je detekována, ale i s návodem a „ovladači“ ji prostě nerozchodím, nebo takhle, rozchodím, ale přístup na FLASHku byl odmítnut, je 16ti gigová, tak s tím má možná DOS problém.

    Nejdřív jsem chtěl zprovoznit 386ku, ale i když jsem tam měl 8MB ramky, tak mi to hlásilo pouze 3.7MB, vůbec to nechápu a to mám víc modulů, takže jsem je různě kombinoval, ale bez úspěchu :-(

    Jinak je to super, už jsem si zahrál Blood, Doom, Hexen, Need For Speed (všechno bohužel dema) a další. Zatím je to jen o shánění a zkoušení a testování atd. :-))

  • LubikCZ napsal:

    A nebo by to chtělo sehnat manuál a pohrát si s jumpery. To bylo na těch starých deskách něco, nastavovat jumpery kvůli použitému procesoru, velikosti cache a já nevím ještě kvůli čemu dalšímu. Na druhou stranu to bylo právě to, co nás (tedy alespoň mě) bavilo. Bez manuálu to bylo ještě lepší – pokus omyl aneb chybama se člověk učí :D Já tu dobu prostě miluju a nedám na ty stařičký stroje dopustit. Teď mám v provozu čtyři různé a různě staré až relativně mladé stroje, tak že bych k nim přidal další? Ještě mám z čeho stavět, jen toho místa a pochopení rodiny je málo :'(

  • Martin napsal:

    taky jsem chodil očumovat do prodejny ESCOM, jak tam zaměstnanci hráli Dune 2 a Dungeon Keeper, to byly časy! :)

  • Neny napsal:

    LubikCZ: tak to asi bude tím, že mi tam víc jak 24MB RAM nejde, ale nemám návod na tenhle motherboard, takže jsem v pr.. :-)))))

    Martin: taky v Roudnici nebo jinde ? :-)

  • Springy napsal:

    Moje první PC bylo taktéž Escom Primo. Bohužel jsem se ho dočkal až v roce 1997. (Pentium 133, se vším za 46 tisíc). Ty krásný 80W bedýnky budu oplakávat ještě dlouho…

    • Neny napsal:

      Springy: já jsem rád, že mám svoje 80W bedýnky ESCOM pořád ty samé, jsem je sice jednu dobu dal mladšímu bratrovi, ale naštěstí na nich nic neprovedl, ani nějak jinak “ neupravil“ takže jsou stále pěkné, nezažloutlé, prostě mám z nich radost jako bych si je koupil včera :-)
      Springy takže budeš stavět RETRO PC ESCOM PRIMO P133 ? :-)))))

      • Springy napsal:

        Jo! Tedy zatím to spíš vypadá se štěstím na P133… o ESCOM Primo si zatím můžu jen nechat zdát… nikde nejsou k mání :(.

  • Michal T. napsal:

    Ahoj, kdybys mel jeste ten zarucak nebo jakekoliv veci k ESCOMu, kamarad to sbira. Diky

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle