Nový Pac-Man pro Atari 2600, starší Pac-Man pro IBM PC

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Před několika dny se na atariage.com fóru uživatel DINTAR816 pochlubil svou novou verzí Pac-Mana pro konzoli Atari 2600. Na projektu pracuje s dlouhými přestávkami od roku 2007, za cíl si dal port Pac-Mana co možná nejvěrnější původní arkádové verzi. To se totiž oficiálnímu portu z roku 1982 nepodařilo.

Oficiální verze sice není nutně špatnou hrou, ale selhává tam, kde by měla excelovat. Tedy býti Pac-Manem. Nevypadá jako Pac-Man a až na jistou elementární podobnost se nehraje jako Pac-Man. Kromě obvyklého uspěchání vývoje byla za neúspěch viněna konzole samotná, která na věrnější port prý nemá dostatek výkonu. Což je ve světle nových událostí zjevně holý nesmyl :)

Nový Pac-Man pro Atari 2600, starší Pac-Man pro IBM PC

Pac-Man 2600 4k jako by arkádovému pravzoru z oka vypadl. Vypadá jako originál, zní jako originál a chová se jako originál. Ano, tečky se změnily v čárky, ale to je tak jediné, co se dá hře vytknout. A to vše ve 4kB, což byla velikost pro cartridge obvyklá (větší byly sice možné, ale také drahé).

Nejde samozřejmě o první pokus o přesnou kopii původního Pac-Mana, minimálně je tu ještě Pac-Man 4K, kterého si dokonce můžete zakoupit na cartridgích, ale Dintarova verze je podle mě ještě o fous lepší.

No a aby toho žraní kuliček nebylo málo, ještě bych rád zmínil starší projekt, na který jsem znovu narazil při svých seancích s nově zprovozněným XTčkem. Paku-Paku z roku 2011 je zdařilý port Pac-Mana pro počítače IBM PC.

Nový Pac-Man pro Atari 2600, starší Pac-Man pro IBM PC

A běží skutečně i na naprostém základu - minimálními požadavky jsou 8088 procesor a 128kB operační paměti. Hra používá nedokumentovaný grafický mód CGA adaptéru, který dokáže najednou zobrazit 16 barev v rozlišení 160x100. Nezdá se to moc, ale oproti dvojici odporných barev (+BW), na které jsme od CGA grafiky (pravda, v jemnějším rozlišení) zvyklí, je to rozhodně posun vpřed. On to tedy není tak úplně mód grafický, ale specifickým trikem zneužitý mód textový, ale to nás trápit nemusí. Funguje to a vypadá to dobře!

Celá hra je navíc napsaná v Pascalu, pro nový grafický mód je připravená samostatná knihovna a celý projekt je uvolněn jako public domain, nic tedy nebrání dalším tvůrcům v objevování tajemných zákoutí prapředka všech písíček, stroje IBM PC.

Čímž vám chci tak nějak naznačit, abyste pro mě stvořili nové a zajímavé hry pro XTčko, protože to, co jsem zatím prošel, je vysloveně bída ;) Nicméně to je vlastně část celé té srandy, takže si nemám co stěžovat. Do boje!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Nový Pac-Man pro Atari 2600, starší Pac-Man pro IBM PC"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle