PC XT, část osmá: síť a internet

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dlouhé měsíce nic, a pak se to takhle hezky rozjede! Nejdřív harddisk, přesněji CompactFlash karta a ISA/CF adaptér, a teď síť a internet.

Se sháněním síťové karty do XTčka by vlastně nebyly žádné trable. Spousta běžných a spolehlivých šestnáctibitových síťovek funguje i v osmibitovém ISA slotu na XTčku, stačilo by je tedy zapojit, zacvaknout kabel a kochat se závratnými přenosovými rychlostmi. Jenže já vůl si někde na začátku řekl, že budu purista, a že šestnáctibitové rozšiřující karty prostě do svého stroje cpát nebudu. Čímž jsem si tak trochu nadělal do vlastního hnízda.

(Tenhle přístup ale budu muset výhledově přehodnotit, protože z VGA karty, kterou nyní ve stroji mám, leze něco strašlivého! Textové módy jsou ještě relativně OK, ale jak dojde na grafiku, je to zlé. Holt LCD neodpouští.)

Ne snad, že by síťovky pro osmibitový ISA slot byly nějak vzácné, je tu však drobný problém - nenašel jsem takovou, která by měla klasický RJ45 konektor. Vždycky jen BNC (koaxiální kabel) a AUI (15pinový d-sub, o kterém jsem si myslel, že jej nikdy nikdo nepoužil). Naštěstí se ke mě doneslo, že AUI lze poměrně snadno zredukovat na RJ45, stačí k tomu malá šikovná krabička zovající se transceiver. Zařízení to naštěstí není nikterak drahé, číňan na ebay vám ho ochotně prodá za dvě stokoruny i s poštovným. Balné v podobě cáru čínských novin v ceně!

pc-xt-transceiver

Stačilo připojit transceiver do síťové karty 3com Etherlink II (3c503), provést nějakou tu nezbytnou konfiguraci, vyřešit konflikt s CF/ISA adaptérem, nainstalovat dosový packet driver, stáhnout mTCP a pustit dhcp.exe pro získání nezbytných IP adres a ping na Google se vracel za bleskových 35ms!

pcxt-ping

Ihned jsem povolal do zbraně internetové prohlížeče Doslynx a Bobcat. Musím ovšem konstatovat, že je to líné peklo nevhodné používání. A to i v případě jednoduchých textových stránek, jako je Logoutův gopher log. Běžné weby se kvůli nedostatku paměti kolikrát ani nenačtou. Nicméně, funguje to!

Co je samozřejmě mnohem zajímavější je FTP klient, který krásně řeší problémy s přenosem dat z hlavního PC. Už žádné žonglování s disketami a CF kartami - stačí vše potřebné stáhnout z lokálního FTP serveru. Rychlost se pohybuje kolem 35kB/s, což je pro přenosy souborů v řádech stovek kilobajtů naprosto dostatečné. Mimochodem, uvítám tip na nějaký schopnější FTP klient, mám tu jen takové ty vyloženě základní ovládané skrz příkazovou řádku. Neuměla tohle M602ka? Jde o mi hlavně hromadný download celého adresáře. (Pokud to nějak jde přes get / mget, tak jsem na to nepřišel).

pc-xt-doslynx

DOSLYNX v akci

Co dál? Teď mě čeká očistec - zjistil jsem, že je v mém systému cosi shnilého, pokus o rozpakování téměř libovolného archivu vždy skončí na CRC chybách. Vir? Vadná paměť? Vím já? Tak držte palce :)

A pak bych možná ještě zkusil jeden z těch USB emulátorů disketových mechanik, které se v poslední době dají celkem levně pořídit. Možnost připojit k XTčku flashku (ač rozsekanou na 720kB oddíly) by nebyla k zahození!

Btw. přemýšlím o nějaké další programátorské soutěži, která se bude týkat výhradně strojů s 8088 procesorem a CGA grafickým adaptérem. Tak mi k tomu třeba dejte nějakou zpětnou vazbu.

No a já snad abych prošmejdil nějaké ty BBSky!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PC XT, část osmá: síť a internet"

  • Logout napsal:

    BBS by neměla být z principu o nic rychlejší než gopher, obé je plaintext a nic se tam nezpracovává. Nicméně je třeba si uvědomit, že v době kdy XT frčelo bylo nějaké síťování tohohle typu čiré sci-fi. Gopher je 1993, web taktéž, XTčka jsou principiálně o deset let starší.

    Jo a nesrovnávej můj gopherlog (to b tam nemá co dělat, protože b v blog je konec slova web) není jednoduchá textová stránka. Není to vůbec stránka, je to gopher! :-)

    • Sledge (admin) napsal:

      Log / blog, síla zvyku, opraveno! :)

      A já si vlastně ani na tu lenost nestěžuju, prostě je to tak a smířim se s tim. Stačí, pokud se to nakonec načte :) I tak to od chudáka XTčka beru jako obdivuhodný výkon.

      Ad rychlost – nevim, jak je na tom telnet z mTCP balíku, ale Doslynx mi nepřijde 2x dobře optimalizovanej (proč by se s tim taky někdo trápil, že) – i skrolování jednoduchý a lokálně načtený html stránky je dost líný. Až moc, na to, že jde jen o kupu textu. Ale třeba jen nemám v oku to správný „měřítko“, moc programů jsem zatim nezkusil :) (Ale třeba Volcov při práci s textem frčí krásně).

  • Tomas napsal:

    Akurát tiež riešim sieť na PC XT. Čo sa týka toho FTP prenosu je pohodlnejšie na PC XT nakonfigurovať a spustiť FTPSRV z balíka mTCP a prenos súborov potom riadiť na modernom PC cez Total Commander alebo FileZilla. Dajú sa pekne kopírovať celé adresáre.

    Vďaka za celý seriál o PC XT,inšpiroval ma ku stavbe PC XT v roku 2022.

  • Sabina 16bit. napsal:

    Tu ma najviac zaujalo to FTP.
    Ale vôbec aj ísť na net cez DOS?
    Žiadny malware,čo sa dnes prechádza po nete,asi nevie ublížiť 16bit.OS…
    Zvažujem pokusy so sieťou s Win16,ale že sa dá zájsť takto ďaleko len s DOSom…rešpekt…
    …a hlavne to FTP,to by sa z FTP OldCompu teoreticky dali sťahovať hry rovno do ciel’ového kompu…

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle