V čem se právě vrtám…

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Aby si někdo nemyslel, že zas chrápu na vařínech...

V první řadě proběhlo Velké Přesouvání Stolů™, během kterého jsem odstrkal starý zhuntovaný psací stůl, smontoval a nainstaloval dvojici laciných borovicových polic zakoupenou v chrámu švédského papundeklu (vzhledem k rozměrům bytu to dost připomínalo Sokoban), a na vzniklý osmý div světa umístil všechny potřebné počítače. Konkrétně jde o hlavní pracovní PC, XTčko, Amigu 600 a Amstrad CPC464.

cave

Hned, jak usedl prach a doschly poslední krůpěje potu, zahrál jsem si na CPC 464 hrstku her, které se mi podařilo protlačit skrz svérázně fungující kaskádu z netu stažený wavtabletkazetový adaptér. Moc toho nebylo, obávám se. Dost mě mrzí, že zrovna pro tenhle stroj není dostupný nějaký šikovný SD/CF udělák typu DivIDE. Sice se od posledního laborování objevila možnost zakoupit klon rozhraní DDI-1 (aktuálně vyprodáno), díky kterému bych mohl připojit disketovku, nebo ideálně HxC floppy emulátor, ale není to úplně laciná záležitost. Ale jak se znám, ono to jednou přijde...

Další na řadě byla Amiga 600. Nějakou tu hodinku jsem strávil čištěním systému od bordelu, který jsem tam při rozličných experimentech natahal, načež jsem se (opět) začal vrtat ve scandoubleru ve snaze donutit ho, aby si jednou pro vždy zapamatoval obnovovací frekvenci 50hz. Ne, pořád to nefunguje, aktuální beta firmware 1.10, který jsem chtěl zkusit kvůli SuperPlus 800x600 módu, to nepořešil. Stále je třeba spouštět a zavírat konfigurační utilitu do té doby, než tam těch 50hz skočí.

No a nakonec mé oblíbené XTčko. To jsem před několika měsíci zanechal ve stavu sice funkčním, ale zdaleka ne ideálním. Někde v hloubi systému totiž dlel šotek, který se projevoval chybami při ukládání souborů na disk (přesněji CF kartu). V praxi to vypadalo tak, že např. exe soubor zkopírovaný na jiné místo disku nešel spustit a pokus o zabalení / rozbalení RAR archivu končil CRC chybou.

Po důkladném otestování pamětí, vytahání všech rozšiřujících karet ze slotů, zkontrolování kabelů, aplikování antivirů a vonných mastí,  křepčení voodoo tanců a pohupování boky v rytmu diska jsem nakonec došel k tomu, že se spolu nekamarádí síťovka a FDD/COM/RTC rozšiřující karta. Jakmile byly obě dvě zapojené a nainstalované, docházelo k chybám. A aby to nebylo tak jednoduché - chybují jen v případě, že je CPU nastaveno na 10MHz. Jakmile je frekvence snížena na základních 4.77, snesou se.

Situaci dále komplikoval fakt, že ona mocná all-in-one rozšiřující karta nemá ani jeden jumper a veškerá její konfigurace probíhá utilitou, která už dávno zmizela v propadlišti křemíkových dějin. Takže např. na povypínání zbytečného sériového a paralelního portu můžu zapomenout. Síťovka sice nastavení v docela rozumných mezích umožňuje, ale ani tak se mi to nedařilo sladit. Nakonec jsem prostě zavelel "a dost, když se hádáte, tak vás prostě rozsadim!", dal karty co nejdále od sebe, což mimo jiné znamená, že FDD karta nyní okupuje ne zcela standardní slot 8, a světe div se, už to chodí.

Takže XTčko definitivně (a zároveň trochu opatrně a s klepáním na dřevo) označuji za plně funkční a připravené k trhání asfaltu. V plánu mám už jen poslední upgrade, a to výměnu CPU. Současný Siemens 8088-2 bych rád nahradil mocnějším procesorem NEC V20. Takže kdyby měl jeden někdo navíc, sem s ním! ;)

A abych nezapomněl - oživil jsem jehličkovou tiskárnu Epson LX-400. Jakmile jí připojím k hlavnímu PC, ještě se o tom rozepíšu.

Jo a někde mezi tím hraju Discworld 2. Prima věc!

 

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"V čem se právě vrtám…"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle