SEGA Game Gear: výměna kondenzátorů

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Ozval se mi Dave, že by pro bohulibou vzdělávací akci potřeboval zapůjčit konzoli SEGA Game Gear. Jako starý dobrák jsem samozřejmě ihned souhlasil, mělo to však háček - můj Game Gear byl mrtvější, než konzerva lančmítu. Stihl ho stejný osud, jako většinu ostatní Game Gearů, a to chcíplé kondíky. SEGA se rozhodla při výrobě šetřit, co to dá, výsledkem čehož je, že narazit po těch 25 letech na funkční kus rovná se zázraku.

Problémy jsou následující: s velkou pravděpodobností nejdříve začne odcházet zvuk. Je tišší a tišší, až je úplně nejtišší. V závěsu začne umírat displej, který je třeba otáčet do čím dál tím divočejších úhlů, aby na něm bylo něco vidět. A ve finále konzole umře úplně. Můj kus při zapnutí jen tak problikl a poté hrál mrtvého brouka. Až po několikerém restartování zabral a aspoň se rozsvítil.

Dámy a pánové, prdlajz.

Dámy a pánové, prdlajz.

Naštěstí výměna kondenzátorů je relativně snadná a i prase, jako já, se s ní dokáže úspěšně vypořádat.

V první řadě jsem zakoupil předpřipravený set kondíků, na ebay je toho dost. Ano, mohl jsem si to seskládat sám, ale když sečtu cenu komponent a poštovné z českého e-shopu, vyjde mě objednávka z ebay v podstatě na stejné peníze. Plus neriskuju, že coby neználek koupím něco špatně.

V řadě druhé je tu onen nemilý speciální šroubek, který z konzole nedostanete jinak, než adekvátním nářadím. Já měl kliku, můj Game Gear už zřejmě prošel nějakým zásahem, a speciální šroub byl posléze nahrazen normálním vrutem. Takže o starost méně.

Do třetice jsem si vygooglil stručný návod, který mi sice nijak extra nepomohl, ale aspoň jsem si mohl rychle překontrolovat hodnoty jednotlivých kondenzátorů a konzultovat jejich rozložení a pozicování - na to je třeba dát opravdu pozor, v konzoli moc místa není a když umístíte nové součástky blbě, už Game Gear nezavřete. Zejména je třeba se vyhnout zlatým kruhovým plochám, na které přímo doléhá plast.

No a pak nezbývá, než uchopit do ruky páječku a pustit se do akce s nejistým výsledkem. Pro toho, kdo má trochu praxe, je samozřejmě výměna hračkou, ale pro mě to bylo slušné cvičení v trpělivosti.

První krok byl snadný, zbavit se starých kondenzátorů. Ty můžete buď pečlivě odpájet, nebo prostě urvat. Co myslíte, že jsem zvolil já? Brutální sílu samozřejmě! Naštěstí vyteklý elektrolyt udělal většinu práce za mě a do některých kondenzátorů tak stačilo jen lehce šťouchnout a byly dole.

Následovalo čištění svinstva isopropylalkoholem, rozvážné zkracování nožiček, tisíceré kontrolování polarity, klení, svačení v krátkých přestávkách, další klení, tísíceré první kontrolování polarity a samozřejmě neumělé pájení. Kondenzátorů na výměnu je celkem 17 a těch několik prvních mi dalo opravdu zabrat. Na druhou stranu poslední trojici jsem pájel s jistotou protřelého pana Spravto.

Začínáme!

Začínáme!

Audio deska po výměně.

Audio deska po výměně.

Audio deska vmontována.

Audio deska vmontována.

Celý board po výměně. Já vím, ty nožičky se takhle na první pohled zdají zbytečné dlouhé... ale hergot, já tam fakt neměl moc místa! :)

Celý board po výměně. Já vím, ty nožičky se takhle na první pohled zdají zbytečné dlouhé... ale hergot, já tam fakt neměl moc místa! :)

A výsledek? Světe div se, ale hned napoprvé funkční SEGA Game Gear! Jak je vidno z fotek, on ten displej pořád stojí za hovno, nicméně to stál nejspíš vždycky a teď už je na něm aspoň něco vidět. A zvuk je perfektní. V euforii z dobře vykonané práce jsem hnedle objednal další sadu kondíků a opravím i druhý kousek, který tu mám.

A pak bych teoreticky mohl jeden z Game Gearů předělat na TV výstup, což by staré konzoli vyloženě vlilo nové elektrony do obvodů..

Chcete o konzoli SEGA Game Gear vědět víc?
Mrkněte na můj starší článek.

Hotovo, SEGA Game Gear žije!

Hotovo, SEGA Game Gear žije!

 

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"SEGA Game Gear: výměna kondenzátorů"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle