20 let s Ultimou Online

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Těžko uvěřit, že Ultima Online, průkopník na poli MMORPG (nepočítám-li Meridian 59) je s námi již dlouhých 20 let!

Hra vyšla 24. září roku 1997 a v době největší slávy jí mělo předplaceno 250 000 hráčů. Nezdá se to moc, ale Internet tak, jako ho známe dnes, byl pro drtivou většinu zájemců naprosto nedosažitelným snem. A ve chvíli, kdy technika dozrála, už tu byl Blizzard se svým warcraftím batohem plným kouzel a kejklí v bezchybné 3D grafice.

Jasně si vzpomínám, jak jsem hltal informace ze stránek SCORE a zdráhal se uvěřit, že něco takového je vůbec možné. Jak famózně to znělo - putovat obrovským virtuálním světem coby mocný válečník, chránit bezbranné, řezat bandity hlava nehlava, ve volných chvílích rybařit a konverzovat s ostatními hráči... z nichž někteří byli dokonce redaktory mého oblíbeného herního plátku!

20 let s Ultimou Online

Jaká obrovská tragédie, že kvůli vysokým měsíčním poplatkům a tehdejší absurdní ceně za připojení k internetu bylo u nás hraní UO skutečně jen pro vyvolené, mezi které jsem bohužel nepatřil. Nezbylo než slintat nad screenshoty a pak, po letech, zkusit alespoň slabší výluh v podobě hraní na neoficiálním českém serveru jménem Kelevar.

Dotáhl mě k tomu tehdy spolužák, který byl do věci podstatně zapálenější, než já. Jednoduše mi neoficiální server nepřišel jako real deal. Dost jsem to flákal a mou expertizou bylo především sekání dříví v lese a umírání v blízké jeskyni. A obývání herního domku, který jsem dostal darem. Žádný velký rock'n'roll, ale co byste čekali na 14,4kbps modemu a s korunou za minutu připojení, prostě nebyly prostředky dát tomu víc. Chápejte, ta půlhodina denně byla vyhrazena v první řadě stahování lechtivých fotomontáží s agentkou Scullyovou.

20 let s Ultimou Online

A pak přišel World of Warcarft a nikdo už nechtěl trávit čas u zastaralé hry s 2D grafikou, nebo ne? Ne! Ultima Online kupodivu stále žije. Za měsíční hraní sice dáte v podstatě to samé, jako u onoho WOWka, přičemž mě osobně přijdou v obou případech poplatky nehorázně vysoké, ale co, je-li to váš šálek čaje, já vám do něj arsen lít nebudu. Ultima Online má dokonce k dispozici vylepšeného herního klienta, který přidává nějaké ty moderní efekty navíc, nicméně fanoušci starých her si stále mohou hýčkat pixely ostré jako břitva v klientu klasickém.

Nepodařilo se mi dohledat žádná oficiální čísla, ale počet aktivních hráčů na oficiálních serverech se bude pravděpodobně pohybovat řádově v desítkách tisíc (blíže 10 než 100). Na neoficiálních shardech hrají další tisíce hráčů. Což na 20 let starou vykopávku rozhodně není zlé!

20 let s Ultimou Online

Tenhle parádní plakát jsem měl nad postelí! :)

Mimochodem, na začátku článku zmíněný Meridian 59, který poprvé vyšel roku 1995, je také stále online. Na rozdíl od Ultimy jej dokonce můžete hrát zdarma. To vás pak napadne, jak dlouho tu s námi asi bude World of Warcraft? Osobně doufám, že dlouho, protože Azeroth se zdá býti ideálním místem na důchod :)

Pokud snad někdo ze čtenářů "byl u toho" a chtěl by se v komentářích podělit se vzpomínkami, jsme jedno ucho! ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"20 let s Ultimou Online"

  • lasice napsal:

    UO nejlepsi mmo co jsem hral, od roku 99 do cca 2006 na OSI serveru Drachenfels, to byly casy… :)

  • Pentium napsal:

    Ultimu Online jsem zkusil jen jednou v životě před několika málo roky na jdenom neoficiálním serveru. Nějak mi to nešlo, moc mě to nebavilo a ani jsem to moc nechápal. Udělal jsem si postavu bledou jako smrt (měl to být podle plánu nějaký zlý nekromant nebo něco takovýho), řezal jsem nějaký kostlivce ve městě holí a pak jsem se totálně a absolutně ztratil někde v lese. Ještě ten den jsem se na to vybodnul. Možná tomu někdy dám ještě šanci.

  • ehee napsal:

    Kdybych jen nejel Everquest na P1999 … taky vykopavka s hardcore hratelnosti. Ale uz to neni pixel grafika, na druhou stranu se tam da pekne zabloudit.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle