Jak moc jste ztraceni v blyštivém světě online her?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Kdo mohl v dobách textových MUDů tušit, že se online hry stanou jedním z pilířů herního průmyslu? Zvlášť v naší zemi mlékem a strdím oplývající, kde dlouhou dobu jako žába na prameni seděl Telecom, který střežil internetové proudy a za každé tempo v datové bystřině si účtoval nehorázné částky.

Ale pokrok nezastavíš a jak tiše a skromně to začalo, tak bouřlivě to pokračovalo. Průkopnický Meridian 59 ukázal, že to jde i s grafikou. Zahrát si jej můžete i dnes; jde sice o zkušenost příšernou, leč pro mnohé i ve své obludnosti zajímavou.

Ultima Online přesvědčila zástupy hráčů, že to jde dokonce s pěknou grafikou, zajímavým světem, propracovaným systémem dovedností atd. Důkazem kvalit pramáti všech MMORPG budiž fakt, že jde o hru stále fungující v původní placené podobě.

No a pak už to šlo z kopce. Proslulý World of Wacraft s prvními vydělanými milióny a nekončícími zástupy hráčů přesvědčil i poslední pochybovače, že s MMO se prostě musí do budoucna počítat. Pro spoustu studií se následně stal žánr spíše prokletím. Čím více se vývojáži snažili přiblížit velkému vzoru, tím spíše jeden po druhém padali do hlubin zapomění. Tato pachuť nezdaru se ostatně žánrem MMORPG táhne dodnes, posledním WOW datadiskem ještě umocněna.

Nicméně dosti planého tlachání, otázkou dne budiž: Jaké online hry hrajete vy?

Osobně trávím mraky času trojicí různorodých zástupců MMO her. V první řadě samozřejmě stojí World of Warcraft, kterému sice v poslední době věnuji sotva pár hodin měsíčně, pokaždé jde ovšem o silnou a zábavnou chvilku. Byť vyplněnou toliko několika porážkami v battlegroundech, minutkou těžby saronite ore a kocháním se dlouho nenavštívenými lokacemi.

Přejeden fantasy tématikou jsem hned s první uzavřenou betou utekl k World of Tanks. V podstatě jde o takový pomalý CounterStrike s tanky. Plavba do takto nezmapovaných vod byla pro studio Wargaming.net riskantní, ovšem vyplatila se. Jde o špičkovou, hratelnou a nebezpečně chytlavou záležitost.

A do třetice všeho dobrého - Star Trek Online. Jako pravověrný trekkie jsem se originálky zmocnil v podstatě okamžitě po vydání, kdy hra samotná nestála za moc, ale stačilo, že byla. Dnes, více než rok poté, je naštěstí hra zcela jinde a z ubíjejícího plnění misí dle stále stejného mustru se konečně stala zábava hodná Star Treku. Neukážu vám na konkrétní prvek, který to způsobil, ale fakt je, že mě STO prostě baví o notný kus víc. Jen ty prokleté pozemní mise jsou stále... prokleté.

A co vy, drazí čtenářové?! Vyhýbáte se online hrám jako čert kříži, nebo naopak pravidelně a s chutí unikáte před starostmi a šedí reality do virtuálních světů, které na rozdíl od těch skutečných mají tak (paradoxně) osvobozující pevný řád, vzorec a systém pravidel?

Jak moc jste ztraceni v blyštivém světě online her?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Jak moc jste ztraceni v blyštivém světě online her?"

  • MickTheMage napsal:

    Uz by sme sa mohli niekedy v tom STO aj stretnut :) Mne za chvilu zase konci zaplateny cas… Ale je pravda, ze misie v tyzdennych „featured series“ su paradne, nehovoriac teraz o poslednej „The Vault,“.

    Inak moje prve skusenosti s MMO siahaju prave k Ultime Online.Ale musim povedat, ze ma zaner MMO hier prilis neoslovil a napriek tomu, ze teraz hravam STO, stale si o nich myslim to iste :) Ostatni ludia maju tendenciu kazit zazitok z hry!

  • Gajdoch napsal:

    První zmínky o MMORPG jsem hltal z Levelů, tenkrát to byly všechny ty různý Everquest-y a Aheronn’s Call-y, pokud mne paměť neklame :)

    První zkušenost – asi rok ve světě LineAge II, tehdy (cca ’04-’05) nádherná grafika (anime), první party s kamarády ve hře (ať real-life tak online)…

    pak dlouhé období neMMO s IL2 (i když sto lidí na serveru taky občas bylo)

    A pak WoW, WoT, chvilky s LotRO, Runes of Magic…

    pak se člověk diví, že nemá na nic čas :)

  • skaven napsal:

    moja prva a jedina online zatial je Warhammer, mam proste rad ten svet :)

  • DJ napsal:

    Nezabudnutelne zazitky mam s MUDom „skeeve“, na ktorom som sa pohyboval v rokoch 1997/8/9. Dalsi dlhsi – rocny osial s MMORPG som si odzil na platenej Anarchy Online (2001).
    V sucasnosti ak mam cas, chodim sa kochat a travit prijemne chvilky do stredozeme na LotRO (striktne RP server – Laurelin), hlavne preto ze som mal knizneho Tolkiena vzdy rad a LotRO licenciu vyuziva ku vsetkej cti k predlohe.

    MickTheMage: k tomu kazeniu zazitkov ostatnymi hracmi, dnes uz je myslim slusne vyriesene oddelenim serverov pre RP hranie. Teda ak take nieco STO ponuka…
    V LotRO som s tym absolutne spokojny.

  • Virus_3000 napsal:

    Vyzkoušel jsem pár takových jako třeba Ragnarok… ovšem nic mě dlouho nebralo. Pak až Diablo2 (skoro už klasika) a teď ten World of Tanks (jedna z mála MMO, která mi na mém staříkovi jde aspoň na nějakých 15-20FPS… někdy i na 25-30, když okolo je jeden dva tanky)… :)

  • Adder napsal:

    Ovšem nejsou onlinovky jako onlinovky. Spíše bych to řekl tak, že se kvanta těchto RPGček dají rozdělit do dvou skupin:
    a) hraní role, objevování světa, konverzace s hráči
    b) mlácení nepřátel, hromadění bohatství, mlácení nepřátel

    Z první skupiny bohužel nejsem schopen dát dohromady z moderních onlinovek ani jediný příklad. Vše totiž spadá do skupiny druhé, což je skupina, kterou bytostně nenávidím a takovým hrám se vyhýbám.
    Ovšem stále se potuluji kolem free role-play shardů Ultimy Online. Na české scéně existují dva, kde se prudce zaměřují na hraní role a není to jenom o bezduchém mlácení tisíců nepřátel. Bohužel i ten jeden z těch dvou už spadá hlavně do kategorie druhé, takže nám zbývá jenom Manawyadan. Snad poslední oddechová cestička skrze les tupých mlátiček.

  • Anastaz napsal:

    WoWko, ovšem nikdy jsem nedosáhl na maximální level. Pak jsem vyzkoušel snad všechny freeMMORP, kde Runes of Magic mi sebral času nejvíce.
    Momentálně, od spuštění closed bety World of Tanks. Tak, a teď jdu na ten Meridian:)

  • slayn napsal:

    jedině MUD, primárně Icesus, ale už na to nemám moc času, takže spíše tak jednou za měsíc na pár hodinek..

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle