Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Po téměř dvou letech navazuji na sérii článků o rozběhávání disketovky u stroje Schneider CPC 464. Viz části první, druhá a třetí.

Stala se tehdy taková nemilá věc. Několik měsíců poté, co jsem se konečně rozhoupal a objednal si disketový řadič DDI-1, přišel jeho výrobce Zaxon s novým zařízením, které umožňovalo čtení dat z USB flashky. Prostě smolík, kdybych tehdy ještě chvíli počkal, koupil jsem si poklad jménem DDI-3 rovnou a na nějaké diskety se kompletně vybodl.

Nezbylo než tiše vzlykat v koutě, poslouchat rejdění hlav prastaré disketové mechaniky a čekat, až se peněženka vzpamatuje z hýření. Stalo se a já si konečně objednal zařízení, které mému oblíbenému osmibitovému počítači zprostředkovalo vstup do 21. století!

Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!

DDI-3 je takové trochu Frankensteinovo monstrum. Základem je DDI kompatibilní řadič, ke kterému je přilepen emulátor disketovky s HXC firmwarem, to vše doplněno o praktický displej, ParaDOS ROMku a reset tlačítko. Výsledkem je šikovné rozšíření, které stačí připojit k CPC, nastavit a hotovo, fungujete. Žádná dodatečná kabeláž či napájení, nic.

Drobnou vadou na kráse je absence dokumentace. Nedostanete ani stručný návod. Prodejce prostě předpokládá, že víte, co děláte. Uživatel problematiky neznalý si několik věcí musí dohledat.

V první řadě je třeba ujistit se, že je použitá flashka naformátována na FAT32. Poté je nezbytné na ní uložit speciální konfigurační soubor HXCSDFE.CFG. Ten si vytvoříte v nástroji HxCFloppyEmulator pomocí volby SD HxC Floppy Emulator settings a následně Save config file. Teprve nyní je flashka připravená k připojení k DDI-3.

Dále je nutné DSK soubory (image disket) pro CPC překonvertovat do formátu HFE. Pro překonvertování lze opět použít výše zmíněný nástroj. Poté stačí HFE soubory na flashku nahrát, celé to připojit k CPC, tlačítky na DDI-3 navolit požadovaný soubor, příkazem cat si nechat vypsat obsah a příkazem run"název spustit. Jednoduché a funkční.

Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!

Pro náročnější uživatele je tu ovšem sofistikovanější metoda, HxC Floppy Emulator Manager, který umožní pohodlné listování mezi HFE soubory přímo na CPC. To se může hodit ve chvíli, kdy máte na flashce stovky souborů - volit požadovaný soubor tlačítky by bylo příliš nepohodlné. Manager si poradí s adresářovou strukturou, můžete mít tedy ve svých datech pořádek. Navíc můžete HFE soubory z flashky přiřadit do připravené patnáctky slotů a mezi touto patnáctkou dále volit tlačítky na DDI-3. Ideální pro hry na několika disketách.

Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!

Zatím jsem s tím žongloval cca 2 hodiny a jsem nadšený! Je to samozřejmě o několik řádů praktičtější, než vadnými sektory zamořené diskety. Jistě, onen retro feel je bez dolování dat z magnetického datového média trochu slabší, ale osobně preferuji pohodlí.

Teď už zbývá snad jen dopídit se postupu, jak rozšířit operační paměť na 128kB, je-li to vůbec možné. Pak bych si konečně mohl užít i toho nejpokročilejšího softwaru! :) Upgrade na CPC 6128 pochopitelně nepřichází v úvahu, na to mám 464ku příliš rád ;)

Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Amstrad CPC 464: diskotéka, část čtvrtá – disko je mrtvé!"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle