Obrazem: 3dfx karty

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Má VELMI skromná mini sbírka karet s 3dfx čipy se včera rozrostla o nový kousek, ideální čas pochlubit se aktuálním stavem.

Než s tím začne někdo jiný - já si samozřejmě uvědomuji, že je to jen sbírka zelených destiček, a její atraktivita je pro mnohé na úrovni přitažlivosti sbírky drátů různých délek, ale co už, moje věc ;)

Proč zrovna 3dfx Voodoo? Pro mě je to tak nějak poslední, co se v rámci PC hardware událo zajímavého. Od té doby je to pořád to samé, jen na steroidech. V době, kdy 3dfx čipy vítězně táhly herním světem, pro mě byla byť základní Voodoo 1 s 4MB paměti naprosto nedosažitelným hardware. Až po letech jsem si konečně mohl pořídit obstarožní neznačkový kousek, díky kterému ovšem na mém Pentiu 133MHz vypadal Quake o několik délek lépe, než na sousedově 300MHz bůhvíčem. Jen škoda, že místo originálního 20cm propojovacího kablíku jsem musel Voodoo s 2D kartou propojovat pomocí dvoumetrové VGA prodlužovačky. Ostrost obrazu viditelně trpěla :) Ostatně ty kablíky se i dnes shánějí poměrně blbě. Mám tři a nedám z ruky ani jeden.

Tak se na tu krásu pojďme podívat...


První skupinka je trojice nebrandovaných Voodoo 1 karet. Povšimněte si absence chlazení, resp. jeho dobastlení u posledního kousku. Znalci vědí - po třech hodinách akcelerování se čipy dokázaly slušně rozpálit. Zvlášť neudržel-li majitel své taktovací choutky na uzdě. Btw. přísahal bych, že jsem ve sbírce měl i značkový 3dfx Diamond Monster 3D, ale nemůžu ho najít :(

Obrazem: 3dfx karty Obrazem: 3dfx karty Obrazem: 3dfx karty

Následuje dvojice Voodoo Rush. Šlo o první kombinované 2D/3D řešení s 3dfx čipy. Implementace byla bohužel trochu nešťastná a karty tak byly cca o 10% pomalejší, než původní Voodoo. Což je průser, když jsou hry pro původní Voodoo optimalizované. Na druhou stranu obraz je díky absenci VGA propojovacího kabelu o poznání čistší, na LCD je to znát.

Obrazem: 3dfx karty Obrazem: 3dfx karty

Přidáváme plyn - dvojice Voodoo 2 karet. Nejen, že dvojka přidala slušnou porci výkonu, ale navíc bylo poprvé možné karty propojit díky SLI (scan-line interleave) režimu. Ultimátní herní konfigurace a dobový trhač asfaltu :) Perlička - v naprosto nevhodném stroji, tedy 486ce / 133MHz podá Voodoo 2 o chlup lepší výkon, než Voodoo 1.

Obrazem: 3dfx karty Obrazem: 3dfx karty

A toto je výše zmíněný nový přírůstek, Voodoo Banshee, konkrétně 3D Blaster Banshee od Creative Labs. Opět kombinované 2D/3D řešení, opět zatížené problémy. 3D akceleraci má na starosti ořezaný Voodoo 2 hardware, ovšem taktovaný na vyšší frekvenci. Karta je tedy někdy horší, někdy lepší, než Voodoo 2. A pekelně topí.

Obrazem: 3dfx karty

A zavíráme asi poslední solidní kartou od 3dfx - Voodoo 3. Čtyřka už velkou díru do světa neudělala, pětka jakbysmet. Konkurence nespala, a i když byla trojka v době uvedení výkonově na špici, brzy jí přibyla tvrdá konkurence v podobě nVidia TNT2 a ATi Rage 128 Pro.

Obrazem: 3dfx karty

Kablíky! Jak jsem psal, mám tři, jeden je zastrčený kdesi v K6ce.

Obrazem: 3dfx karty

A na samotný závěr krabice. Zajímavá příliš není, v manuálu se nedozvíme o mnoho víc, než že je kartu dobré zapojit do PCI slotu a propojit s 2D kartou. Pamatuju si, že karta, která mi v krabici přišla, byla mrtvější než konzerva lančmítu. Vyhodil jsem jí, nebo jsem jí zamíchal do první trojice Voodoo 1 karet? To kdybych věděl :)

Obrazem: 3dfx karty

Máte nějaké 3dfx karty v šuplíku? Vzpomínáte se slzou v oku na víkendy ztracené u 3D nážezů typu Quake 1, Unreal , Need for Speed 2 SE, Tomb Raider, Carmageddon, Descent II a dalších? Tak šup s tím do komentářů ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Obrazem: 3dfx karty"

  • Kamil napsal:

    Já měl první 3D akcelerátor Matrox Mystique, který jsem kupoval kvůli akceleraci Tomb Raider a kvalitnímu 2D (pro mladší generaci – dokud se používalo analogové rozhraní VGA, tak strašně záviselo na DAC převodnících na grafické kartě, bylo to hodně poznat na ostrosti obrazu apod. a Matrox byl v tomhle špička). Pak jsem měl průchozí Voodoo1 (s glide) a dál nevím. Ale tyto dvě karty, to byl šok a brada dole.

    • Sledge (admin) napsal:

      Ke kvalitě – mám tady pětici neznačkových karet s S3 Virge, takový ten naprostý low-end do základních sestav. Na dvě z nich se na LCD nedá koukat, jak kdybych si monitor přikryl igelitem :)

  • Logout napsal:

    Vždycky jsem za nejkultovnější Voodoo považoval PCI verzi Voodoo 5 5500 a tady se dozvídám, že už nestojí a ni za zmínku :-) Pamatuju dobu, kdy nadšenci portovali na Voodoo hry, které už s ní vůbec nepočítali a jak se tahle full-length karta v bednách vyjímala. Vždycky jsem ji chtěl a měl jsem jen blbou geforcku :-)

    • Sledge (admin) napsal:

      Sběratelsky Voodoo 5 5500 bezpochyby zajímavá je, já bych jí do sbírky bral všemi deseti, ale jinak? Když šla karta na trh, aktuální „blbá geforcka“ s ní neměla problém držet krok (viz tenhle nedávný test – https://www.cnews.cz/test-historickych-grafickych-karet-dil-2-od-voodoo3-po-radeon-7500/) a to na kartě polovičních rozměrů a pravděpodobně i poloviční spotřeby :) Já to beru tak, že +- do trojky 3dfx karty udávaly krok, a pak už se to začalo sypat a spíš se dotahovala konkurence :)

      • Falcon napsal:

        Ona už ta trojka byla problematická, protože neovládala hloubku obrazu vyšší než 16-bit; bohužel za stejné peníze jako TNT2, které to nedělalo potíže.
        Nicméně to bylo naposledy, kdy konkurence byla zdravá a síly byly vyrovnané – TNT2, Voodoo 3, S3 Savage, Matrox G400, ATI Rage 128…

        • Sledge (admin) napsal:

          Jsem to trochu studoval na wiki a ono to s těma 16 bitama bylo trochu komplikovanější – karta vnitřně počítala 32b, výstup byl ale přepočítán do 16b, a následně zpět přefiltrován, takže výsledná barevná hloubka se blížila k 24b. Takže ani ve srovnání s TNT2 to nebyl žádný velký rozdíl. Ale je pravda, že pověst „karty s horšíma barvama“ se s trojkou táhla, co si pamatuju :)

  • Logout napsal:

    Jo a někde mám doma zcela určitě krabici od Banshee či Voodoo 2. Nepovažoval jsem to za sběratelský artikl, tak slouží jako běžná krabice na uskladnění nějakého bordelu. Je-li zájem, můžu zkusit najít.

    (Sám mám někde Voodoo2 (z něčeho mi zbyla) a pak pro Mac flashnutou Voodoo3 AGP.

  • Clous napsal:

    Hezké karty, ale čekal jsem jich víc k pokochání :-)

  • Ondřej napsal:

    Tjo s tou Yakumo 3dfx si ně dostal! Měl sem úplně tu samou, dostal sem ji jako dárek na podzim 98 a pořádně nakoplo moje P133.
    Vybavuju si jak sem úplně čuměl na Need for Speed 3 která se předtím nedala hrát a pak to bylo úplně top.

    • Sledge (admin) napsal:

      Já byl nadšenej hlavně z toho Kvejka, rozdíl s 3dfx byl ohromnej :) A Half-Life samozřejmě, ten byl na holém Pentium 133 tak tak, s 3D kartou běžel krásně :)

  • CZokhobo napsal:

    jojo, taky jsem měl, verzi voodoo2 12mb a byl jsem z ní na prdelce posazenej. ;) propojenou přesně tímhle kraťounkým kablíkem (kdoví kde skončil) s matrox millenium 2 4mb, to bylo kombo, panečku. první hra hraná na 3d kartě – nhl 99 – čuměl jsem jak PUK, doslova, jak to parádně vypadá a neškube se. pak nějaký need for speed 4 (high stakes) a když přišel na řadu unreal s half-lifem, už mě od kompu nikdo neodtrhnul… :)

  • Lobodin napsal:

    Taky jsem byl majitelem magicke karty voodoo1. Horsi bylo, ze tenkrat moje deska s k5-133MHz nebyla s voodoo kompatibilni. Obraz byl cerny. Tak jsem musel nucene upgradovat na pentium 166MHz s deskou, kde voodoo fungovala. No a pak jsem si uzival ty prave graficke orgie u AvP a Quake2 na vyssim rozliseni nez 320×200 v software renderingu

  • Pentium napsal:

    3dfx Voodoo je karta, kterou jsem vždycky chtěl vyzkoušet, ale nikdy jsem ji nedostal do ruky (ani do desky). Vážně mě u starších 3D her lákala ta záhadná možnost Glide v options. Navíc mi ve starém počítači zdechl Matrox G200 a musel jsem tam dát něco od Ati bez 3D jádra (už ani přesně navím, co to je), takže nějakej ten akcelerátor by se na ty starší 3D pařby asi hodil, i když jsem od té doby žádnou ani nezkoušel.

    • Sledge (admin) napsal:

      Pokud jde o kompa kolem P/166 – P2/333, ten Banshee by vůbec nemusel být špatná volba: a) obraz bude kvalitnější, protože nepoleze skrz propojku, b) kompatibilita by měla být OK, když je to vlastně osekaná Voodoo 2.

  • Doomtrooper napsal:

    Ja jsem mel leta v kanclu vystavenou Voodoo 5 6000, monstrum se 4 chladici. A neverili by jste ze pri stehovani jsme ji i s ostatnimi dnes raritami vyhodili do kontejneru… ach jo… dneska bych si dal par facek. Nicmene sbirani strareho hardware je pro me zajimava vec pouze poslednich par let, To co mi za ta leta proslo rukama, mistnosti plne starych PC v bilych a zazloutlych bednach… co bych zato dnes dal..

  • Doomtrooper napsal:

    Mimochodem, mam doma spousty hardware nekolikrat, tak bych moc rad menil :)

    List toho co shanim je zde:

    https://www.high-voltage.cz/forum/poptavka/386-486-keep-it-alive/

    Preju krasnej den!

  • p1 napsal:

    ziif mam dve voodoo2 propojene mustkem a naposled kdyz jsem to zkousel tak fungovaly, pises ze ty jsi nasel voodoo 2 v nevhodnem stroji jeste jsem nevidel 486 133mhz (nebyl to pentium ?? ten se delal 75,90,100,133,166,200,233) a s tou 486 bych to nevidel tak kriticky bo jsem tyto dve karty pouzival prvne na 486 dx4 140mhz (AMD) s 32MB ram :P behaly na tom 98, pustil jsem si mp3, k tomu internet tak dve okna a word nebo excel a hralo to, to na p133 moc neslo, a quake na tom behal vpohode, akorat se to lenive nacitalo, s dvema kartama v interleave to chodi i na LCD bez efektu igelitu pres monitor :D

    • Doomtrooper napsal:

      Jen upresneni, 486 se samozrejme delal ve 133, AMD AM486DX5 a to dokonce ve 3 verzich. ADW, ADZ a W16BGC.
      Multiplikator 4x 33 Mhz Bus.
      Dokonce jich par mam, s dobrym aktivnim chlazenim jsem kdysi bezel tuhle DX5 na 180 Mhz zcela stabilne :)

      • Sledge (admin) napsal:

        180? Slušný! Mě se nepodařilo stabilně dostat nad 150 (160 šlo v DOSu, ale Windows už to nerozdýchaly). Svatý grál je Cyrix Cx5x86, s trochou tweakování patrně nejrychlejší 486-class procesor, v herních testech s přehledem zamete is Am5x86/160MHz. Ale shání se strašně blbě.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle