Blyštivý stroj času – cover CD ze Score č.20

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Narazili jsme na fóru na takovou zajímavou otázku, a to zda má smysl archivovat stará cover CD, která vycházela u herních časopisů, jako celek. Zda není lepší si jejich obsah rozdělit do příslušných škatulek (dema, shareware, ovladače ...) a archivovat data takto roztříděná.

Já tvrdím, že se vyplatí archivovat cover CD kompletní, je to takový specifický obraz doby. Zvlášť, nalézá-li se na dané placce ještě nějaký ten diskmag, jako bylo např. Pařeniště na Score CD. Pročtete si tehdejší recenze, zahrajete příslušná dema, prostudujete testy dobového hardware, hotový stroj času.

Pojďme tedy společně prozkoumat první cover CD časopisu Score! Pamětníci mi možná připomenou, že to byl Level, kdo s CD přílohou přišel dříve (4 měsíce před Score), žel patřičnou placku po ruce nemám. I tuhle jsme musel vyprosit na Springym, tímto mu ještě jednou děkuji :)

Blyštivý stroj času – cover CD ze Score č.20

Prý "ohlasy čtenářů SCORE a jejich připomínky". Kdybyste aspoň nekecali, vsadím dvourychlostní Mitsumi CD mechaniku, že vás k tomu dotlačil především konkurenční Level! :) Rozhraní cover CD se docela povedlo, je sice minimalistické, ale v rámci možností použitelné. Už od dalšího čísla bude dokonce možné měnit barevnou paletu.

Blyštivý stroj času – cover CD ze Score č.20

Takto přehledně si kompletní obsah CD pochopitelně zobrazit nemůžete, leč díky mému mistrovství ve Photoshopu Gimpu to možné je. Na šťastné kupující časopisu i s plackou čekalo 15 herních demoverzí, nepočítaně shareware her, které jsou dost možná zajímavější, než ony demoverze, a dále hora textů v podobě novinek, recenzí a návodů. Na samém konci se krčí nevelká sekce záplat, first-day opravy ve velikosti hry samotné nebyly tehdy ještě v módě. A jako pověstná třešnička na dortu, popř. poslední velká zelená před cestou domů, chcete- li, se na chvostu ocitl diskmag Pařeniště.

Blyštivý stroj času – cover CD ze Score č.20

A takto nějak vypadají texty ze sekcí Novinky, Recenze+ a Návody. Dema můžete rovnou nainstalovat, popř. si prohlédnout doprovodné obrázky, tu a tam je možné demo či shareware spustit přímo. Tady mimochodem narazíte na největší slabinu rozhraní - pro listování obsahem dané sekce lze použít jen tlačítka dozadu / dopředu / zpět, obsah totiž není interaktivní. Navíc řazení je prazvláštně náhodné, nakonec je lepší se na to vykašlat a projet si obsah daných adresářů ve správci souborů.

Jdeme na obrázky! Na placce je úctyhodných 679 doprovodných obrázků, a to jak k demům, tak k shareware hrám. Všechny jsem je vzal a pro vaši potěchu převedl do PNG a nahrál na web. Níže naleznete jen takovou drobnou ochutnávku, kompletní nálož je umístěna v samostatné galerii.

Co se demoverzí týče, najdeme tu pár zajímavých kousků. 3D Lemmings pro mě osobně značí moment, kdy série mířila hratelností spíše dolu, ale hned druhé demo je chuťovka pro znalce - ponorkový simulátor Aces of The Deep. Tahovou legendu Battle Isle 2 není třeba představovat, minimálně její nepřímé pokračování Incubation zná každé malé dítě, podobně jako prsty kapitána Igla. Eye of the Beggar patří spíše do kategorie freeware, jde o volně šiřitelnou českou textovku od tvůrčího dua Tomáš Brejcha a Béla Nemeshegyi. Darker je nepříliš dobře hodnocený futuristický letecký simulátor, ale přiznám se, že jsem u dema trávil dlouhé hodiny. Strategická hra á la Monopoly jménem Dr. Drago's Madcap Chase není nic, co byste museli znát. Last Dynasty je o něco zajímavější, jde o kombinaci vesmírného simulátoru a 3D adventury, takový Wing Commander říznutý Mystem. Obchodní strategie Machiavelli the Prince vypadá poměrně chutně, její engine byl mimochodem použit i v dalších hrách, např. v Hammer of the Gods. České real-time strategii Paranoia jsem věnoval samostatný článek, což bych měl rozhodně udělat i v případě temně laděné adventury Prisoner of Ice. A pro Simon the Sorcerer 2 to platí trojnásob. Legendární zabiják volných chvil Settlers je těžký konkurent pro labutí píseň série Space Quest s podtitulem Roger Wilco in the Spinal Frontier. A sci-fi neopustíme ani v závěru, můžeme si vybrat mezi skvostnou adventurou Star Trek: A Final Unity a podmořským pokračováním legendy v podobě X-COM: Terror from the Deep.

Shareware sekce je ještě bohatší, vypadá trochu jako best of Apogee a skrývá desítky hodin znamenité zábavy. Konkrétně bych vypíchl FPS akce Blake Stone, Rise of Triad a Wolfenstein 3D, motokárové závody Wacky Wheels a Skunny Kart, a nějaké ty klasické 2D řežby jako Duke Nukem 2, Bio Menace, Raptor, Tyrian plus Cannon Fodder 2.

V sekci novinek nalezneme připravovaný český dungeon Brány Skeldalu, které v této chvíli vypadal zcela jinak, než finální verze. Česká hra na hrdiny Tears bohužel nakonec nevyšla. A když už jsme u her, co vypadali v rané fázi zcela jinak - screenshoty z Lands of Lore 2 finální tovar taktéž nepřipomínají. Bez zajímavost není ani Tir Na Nog, oblíbená hra Andreje Anastasova. Původně vyšla na osmibitech, v půlce devadesátých let plánovala společnost Psygnosis její remake. Ale nevyšlo to.

A na závěr se mrkneme na Pařeniště č.9! Tenhle diskmag měl odjakživa takové dvě libůstky - vysoce nestabilní a padavý engine, plus velmi svérázný výběr kontrastních barev. Ty jsou zvoleny mnohdy do té míry nevhodně, že je problém text na rušivém pozadí vůbec rozluštit. O různorodém koktejlu fontů raději pomlčím.

Ale možná to byl umělecký záměr, nebo prostě snaha programátora ukázat, co vše engine dovede. Těch barev, těch možností! A kdo by se vztekal, když vám na pozadí hraje nějaký ten uklidňující MOD. Pokud vás zajímá kompletní obsah diskmagu, přejděte na web oldgames.sk, kde jej mistr archivář přehledným způsobem zpracoval.

A tím končíme, další poklady v těch 595 megabajtech dat nenajdete. Řeknu vám, musel to být tehdy svátek, dostat co měsíc do pracek podobný objem dat. Internet byl stále ještě v plenkách, procedit skrze něj obsah celého jednoho CD bylo pro běžného uživatele nemyslitelné. Ani ta CD mechanika nebyla za hubičku, dvourychlostní modely se pohybovaly kolem tří tisíc. I teď po letech těm šťastlivcům, kteří měli odpovídající PC sestavy a 120Kč na časopis s CD, tiše závidím :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Blyštivý stroj času – cover CD ze Score č.20"

  • Metla napsal:

    Ahoj, jen pro upresneni: prvni Score s CD vyslo 1.8.1995, Level 20.4.1995, ale opravdu prvni byl Excalibur a to 13.4.1995. Jako by to bylo vcera… To CDcko od Excaliburu se mi doma valelo asi dva roky, nez jsem mel prvni CD-ROMku a mohl ho spustit

  • Springy napsal:

    Tak to je ono? Nepamatuju si, že bych ho byl vůbec někdy strčil do mechaniky. Hlavně, že funguje! Takže ty sis ho musel vyprosit, jo? :D

  • Clous napsal:

    No jo, to si pamatuji, já za svoji dvourychlostní CD-ROM vyplázl 5k. Nic moc jsem tam ale nečetl, jen sjížděl dema a nějaký ten návod.

  • lasice napsal:

    ja si cd verze nekupoval, jen pokud byla pridana nejaka zajimava hra (mimo jine, cd s wizardry 7 mam do ted;) ) bavil me proste papir a to mam do ted, radsi casopis, knihu nez to cist na pc…

    • Falcon napsal:

      Mám ten dojem, že i plná hra na CD byla první od Excaliburu – pamatuju si sytě oranžové CD, na kterém byl Gateway a Betrayal at Krondor :)
      Level v plnotučných prvotinách přišel myslim se 7 českými hrami, Score mělo Sprite CD s diskohudbou, pochlapili se až s dalším CD, kde vyšel Gabriel Knight.

      • Sledge (admin) napsal:

        Schválně jsem koukl, jak na tom bylo Score:

        Score CD 32 (08/1996) – Gateway
        Score CD 39 (03/1997) – Wizardry 7
        Score CD 44 (08/1997) – Betrayal at Krondor

        Minul jsem (řekněme do r. 1997 včetně) něco? :)

      • Falcon napsal:

        Tak to mám celé nějaké zamlžené a časově posunuté :) Našel jsem jen:

        Excalibur CD 61 (1.6.1997) – Betrayal at Krondor a Gateway

        Ten souboj v plných hrách Score vs. Level se muselo odehrát min. o rok, dva později. Tenkrát mně to motivovalo ke koupi a fandil jsem Levelu, takže jsem měl doma Battlecruiser 3000AD, Earth 2140, Fallout 1, Fallout 2 :)

  • Doomtrooper napsal:

    Super zamysleni :)
    Vzdycky kdyz vlezu k bratrovi do pokoje nejde si nevsimnout te hory vyskladanych Levelu, myslim ze je ma snad vsechny od zacatku :)
    CD zalozena taktez. Jednou to nekomu prinese spooooousty radosti.

    • Falcon napsal:

      Kámoš na střední měl takhle všechny Score. Včetně č.2. Byl jak technická knihovna; dalo se to u něj číst, ale nedaly se vynášet :-D

  • lasice napsal:

    koukal jsem na ty screenshoty a zaujala me hra thunderscape, procetl jsem si recenzi a nasel ji na gogu za 5ecek,asi ji zkusim,
    btw. ze nevysel nikdy tears, me dost mrzelo vypadalo to docela dobre

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle