Hráli jste: No One Lives Forever?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Hráči znovu baží po čistokrevných FPS. Pár let nazpátek by to možná znělo neuvěřitelně. A přece. Úspěch Shadow Warriora, Dooma nebo Wolfensteina dává jasně najevo, že tomu tak skutečně je. No One Lives Forever (2000) je jedna z nejlepších stříleček, kterou jste si mohli zahrát.

Pakliže alespoň trochu sledujete historii her, asi víte, že NOLF měl ve své době dva obrovské konkurenty. Half-Life a Deus Ex. Všechny tři značky změnily jednou pro vždy hry jako takové, přesto se na NOLF často zapomíná. A to je chyba.

Hráli jste: No One Lives Forever?

Alfou a omegou je přitažlivá, chytrá a odvážná agentka Cate Archer (podobnost s výborným špionským seriálem Archer je náhodná... nebo taky ne), která v organizaci UNITY bojuje za zájmy Anglie. Opačnou roli hraje společnost H.A.R.M. s jednookým záporákem Volkovem.

Nikdy předtím ani potom jsem se tak nebavil nápaditostí misí, ve kterých nechyběla akce, stealth pasáže, nečekaná prostředí i vtip. A právě vtipné dialogy, odkazy a situace jsou v NOLF tím kořením, které ostatní hry velmi postrádají. A co si budeme povídat, hře prospěla exkurze do šedesátých let.

Grafický engine Lithtech sice nebyl řemeslně dokonalý, pokud se ale i dnes podíváte na video nebo obrázky ze hry, NOLF vypadá stále velmi dobře a hlavně zapamatovatelně. Obrovský kus práce tvůrci z Monolith Productions odvedli u umělé inteligence. Hra rozhodně nebyla snadná ani na nižší obtížnost.

Nezapomnělo se ani scénář (např. více možností, jak splnit misi nebo zábavné souboje s bossy) nebo dobové zbraně. Hra koketovala se speciálními vymoženostmi, které byly často zamaskovány jako věci denní potřeby.

Ještě něco málo o Cate. Proporce ji propůjčila herečka a modelka Mitzi Martin. Obličej ve druhém díle patří herečce a modelce Jean Shrimpton. O hlas se postarala Kit Harris, kterou ve druhém díle vystřídala Jen Taylor, která se mj. proslavila hlasem Cortany. Dabing byl na svou dobu pojat velmi profesionálně. To samé se dá říct o hudbě, kterou si musíte poslechnout.

Hráli jste: No One Lives Forever?

A jak to bylo dál? Ačkoliv byl NOLF oceňován v recenzích pozitivními hodnoceními, komerční úspěch nebyl tak dobrý. Nicméně jsme se dočkali ještě stejně kvalitního druhého dílu a také spin-offu Contract J.A.C.K. Druhý díl byl obohacen o propracovanější fyziku a bodový RPG systém, který vídáme na každém kroku.

Současnost je pro značku mírně řečeno složitá. Práva ke značce jako takové nikdo nevlastní. Nebo se spíš zapomnělo, kdo by mohl značku vlastnit. Případná digitální distribuce je tedy momentálně tabu. A třetí díl asi taky. I když, nikdy neříkej nikdy. Ještě že jsem si nechal kopii jedničky a dvojky.

Pokud máte někde originálku nebo kopii z internetu, neváhejte. Tento herní diamant nabízí jedinečný herní zážitek, který je korunován dlouhou herní dobou, což je atribut, který se rovněž dnes moc nenosí. A navíc, nikdo z nás nebude žít věčně, tak neotálejte s touto špionskou šarádou dlouho. Je to jedna z nejúžasnějších a nejosobitějších FPS, kterou si můžete zpříjemnit víkend.

Dodatek (Sledge): Hra je sice prozatím beznadějně uvězněna v copyright hell, nicméně fanoušci si pomohli sami a nabízejí oba díly série, opatchované a vylepšené, ke stažení zdarma. Já vím, já vím, není tak úplně podle pravidel, takže vás ani nenabádám ke stahování, nebo tak něco, prostě jsem se chtěl o tu informaci podělit ;)

Autor: Stephano

Hráč, milovník zvířat, hudby, psaní čtení, jazyků, černého humoru, sladkostí, vědy, deskovek, hry na kytaru, fílmů, seriálu, umění, historie, jídla, sportů... Empatický a cynicky perfekcionista s absolutním sluchem a velmi dobrou pamětí. Mezi mé nedostatky patří někdy velká přecitlivělost a roztržitost. :) O hrách píšu od roku 2006. Hraji vše, až na horory. Mezí mé nejoblíbenější hry patří MAFIA, Vietcong, Borderlands, Diablo, Total War, Zaklínač, Cyberpunk 2077, Fallout 2, Star Wars KOTOR, TES, NFS, Hitman, Crusader Kings III, Football Manager a spousta dalších. Jako fyzicky handicapovaný hráč se zajímám o technologie pro lidi s vadami. Zaměřuji se také na hráče s psychickými nemocemi, protože sám mám kvůli poškození mozku od narození panickou poruchu. Celoživotní PCčkář (od šesti let), který si po třicítce pořídil Switch Oled. Občas podpořím (nejen) herní projekty .

Komentáře k:
"Hráli jste: No One Lives Forever?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle