Varování – Simon the Sorcerer: 25th Anniversary Edition

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Hele, já jsem z těch, kteří tyhle HD předělávky starých pecek vítají s otevřenou náručí. Ale musí se to dělat poctivě. Tedy ne tak, jak to předvádí MojoTouch s adventurou Simon the Sorcerer. Ta vyšla nějaký čas zpět na Steamu / GOG v relativně původní verzi a v roce 2013 na mobilech coby 20th Anniversary Edition. A právě v případě mobilní verze se už tehdy chlubila HD grafikou. Což byla lež jako věž, jelikož šlo jen o grafický filtr, který si navíc každý majitel původní verze mohl nastavit sám, stačilo stáhnout ScummVM, pod kterým tyto znovuvydané verze taktéž běžely (opravdu, stáhl jsem APK a prozkoumal obsah).

Nyní se na nás chystá další vydání prvních dvou dílů, tentokrát s přízviskem 25th Anniversary Edition. Jde v zásadě o to samé jako v případě 20th Anniversary Edition, s tím rozdílem, že nová "vylepšená" verze vyjde i na GOG a Steamu. Na 99.99% jde opět o původní hru spuštěnou pod ScummVM, jen onen grafický filtr rozpatlátor je trošku schopnější. Ale opět nejde o HD grafiku, jak se autoři snaží tvrdit, a opět je to mnohem hnusnější, než původní pixel-art. Dále se hra chlubí odstraněním pixelhuntingu prostřednictvím hot spot systému - opět věc, kterou přinesl ScummVM, minimálně prostřednictvím zvýraznění aktivních předmětů. Kvůli all-new slick icons a new game menus si také hru kupovat nebudete. Popisek dále uvádí new stereo recording, což je přinejlepším původní soundtrack prohnaný přes nějakou soundbanku.

Varování – Simon the Sorcerer: 25th Anniversary Edition

Jediná věc, za kterou můžu 25th Anniversary Edition udělit kladné body: dle popisku půjde hrát s anglickým namluvením a zároveň s anglickými titulky. To ve stávajících PC verzích (mluvíme-li o prvním dílu) nejde. A některým se možná hodí i systém nápovědy, ale to už si radši otevřu papírový návod.

A nejvtipnější je, že i těch pár drobností, které můžu nové verzi přiznat k dobru, už dávno existuje v původním mobilním portu, jehož je 25th Anniversary Edition kopií. Dokonce i ten popisek na GOG a Steamu je Ctrl+C/Ctrl+V z popisu mobilní verze. To je celé až komicky zle.

Cena "nových" verzí je stanovena na 9 dolarů.
Ta slova, která hledáte, jsou: cash grab.

Můj TIP: Pokud si chcete Šimona Kouzelníka zahrát, kupte si ho pro klid duše na GOG, ale stáhněte si z oldgames.ru CD obraz původní placky a rozjeďte si hru pod DosBoxem. (ScummVM je fajn, ale trochu mě rozčiluje nedostatečnými scalery.) Dostanete původní dokonalé pixely a nepředělaný soundtrack. A to chcete ;)

Varování – Simon the Sorcerer: 25th Anniversary Edition

Dodatek: Jen pro jistotu - mě samozřejmě neštve to, že vydávají starou hru, ale to, že prezentují něco, co není pravda, tedy HD verzi. Pro ty, kteří už hru v nějaké formě mají, je to dokonale zbytečná koupě. Proti původní verzi s přilepeným ScummVM (a o 3 dolary nižší cenou) neříkám ani popel.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Varování – Simon the Sorcerer: 25th Anniversary Edition"

  • MickTheMage napsal:

    Myslim, ze povodna hra je na GOG k tej anniversary hruze pribalena, takze no problemo :)

  • MICH napsal:

    přesně tak. Když už bych pracoval jako pisálek obchodních žvástů, kterej by měl psát poutavý důvody, proč si hry kupovat, tak bych se snažil nekecat. Což se tady děje. HD verze Simona by fakt vypadala úplně jinak. Tohle vypadá jako kdyby to někdo namaloval vodovkama a rozpilo se mu to.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle