Můj top 10 – tahové strategie

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jsem typem hráče, který si spíše libuje v hrách, které nevyžadují rychlé reflexy, ale jsou spíše zaměřené na taktiku, mikromanagment jednotek a logické rozhodování. Mezi můj vůbec nejoblíbenější žánr patří bezesporu turn-based strategie, tedy strategie na tahy. Rád přemýšlím o tom, jaké jednotky nakoupit, jaké vybavení těmto jednotkám poskytnout, jak s těmito jednotkami pohybovat po bitevním poli. Libí se mi ten pocit uspokojení při každém správném rozhodnutí, naopak je super retrospektivně vnímat své chyby, zkusit se z nich poučit a být příště o něco lepší. Před rokem 2000 jsem hrál převážně tituly spojené s tahovými souboji a RPG prvky. Chtěl bych se tak s Vámi podělit o mých 10 nejoblíbenějších retro hrách z žánru tahových strategií.


Číslo 10 – Fantasy General

Kolik já jen strávil času s touto hrou. Fantasy General je tahovou strategií spadající do rodinného klenotu společnosti Strategic Simulations a funguje jako odnož známější a mainstreamovější série Panzer General. Hra vyšla v roce 1996 a zaznamenala poměrně značný úspěch. Pro mne se stala legendou zejména díky propracovaným bitvám, skvělému vylepšování jednotek a také svým FANTASY zasazením, které je mi poněkud blíž, než doba druhé světové války. Hra si ve své době vysloužila pozitivní recenze a ohlasy, díky skvělé hratelnosti, jež vyžaduje od hráče strategické myšlení a logické uvažování.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 9 – Heroes of Might & Magic

První díl legendární série, která se vyvinula jako spin-off RPG série Might and Magic, doplňující její lore i celkový příběh. Hráče se postaví do role lorda Ironfista, který při útěku před zrádci objeví portál do zcela nové země Enroth, jíž nevládne žádný panovník. A právě vaším cílem je ovládnout celou zemi a založit jednotné království. Hra vyšla v roce 1995 a své mechanismy převzala ze starší hry Kings Bounty, za níž stojí, stejně jako za touto sérií, společnost New World Computing. Zhostěte se jednoho ze čtyř hradů, prozkoumávejte svět, verbujte vojsko a porazte své soupeře v tahových soubojích, okořeněných mocí a magií.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 8 – Warlords 4: Heroes of Erathia

Jedná se o poměrně novější titul, vyšel v roce 2003 z rukou Infinite Interactive, který ovšem musím zmínit, jelikož jsem u něj strávil opravdu velké kvantum času. Hra je svým způsobem velmi podobná předešlému titulu, ovšem jde si svou vlastní a originální cestou. Popisovat hratelnost a systémy této hry by vyšlo na několik stránek. V rámci hry dobýváte jednotlivá území, získáváte hrady, z nich verbujete svá vojska, která samozřejmě posíláte do bitev. V bitvách si pouze vybíráte jednotku pro boj, jednotlivé souboje pak probíhají na tahy bez přičinění hráče, který tak sleduje počínání svých bojovníků. Do bitvy může promlouvat pouze výběrem jednotky pro boj a kouzlením. Hra má krásnou grafiku i líbivé ozvučení. Pro tahové retro maniaky výborná hra na několik desítek hodin.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 7 – Civilization 3

Předně musím říct, že miluju hry od Sida Meiera a jeho série Civilization je pro mne opravdovým herním nebem. Myslím, že pro mnohé není ani potřeba popisovat hru. Zkrátka se ujmete jedné z civilizací a za pomoci několika klíčových faktorů, se snažíte rozvíjet svá města, objevujete nové technologie a vynálezy, verbujete svá vojska, dobýváte území, využíváte diplomacii ke svému prospěchu a se svými poddanými prosperujete až do takové míry, kdy že své civilizace uděláte tu nejmocnější sílu na světě. Nebo také ne, protože proti vám stojí velké množství dalších počítačem ovládaných vládců, kteří mají naprosto stejný úkol. Třetí civilizace z roku 2001 má skvělé mechaniky a úžasný grafický kabátek. Nelze jinak, než jen doporučit.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 6 – King‘s Bounty

King‘s Bounty byl první, jedná se vlastně o předchůdce slavné série Heroes of Might and Magic, která šla samozřejmě vlastní, lepší a na mechanismy širší cestou. Za hrou stojí společnost New World Computing a světlo světa spatřila v roce 1990. Přestože jí bude za nedlouho 30 let, je i v dnešní době velmi dobře hratelná, pokud jí samozřejmě odpustíte zastaralé ovládání a grafiku. Zhostíte se role rytíře, jehož úkolem je najít 25 kusů mapy, jež skrývá návod k získání Žezla řádu, to vše předtím než král Maximus, vládce a ochránce dobra, zemře. Jednoduchá premisa, kdy verbujete vojska, prozkoumáváte svět skládající se ze 4 velkých kontinentů, svádíte souboje s armádami chaosu a postupně odkrýváte posvátné místo, kde je Žezlo řádu uloženo. V případě, že nedokážete skousnout archaické zpracování původního dílu, je k dispozici moderní verze, jež vyšla v roce 2008 a rozhodně stojí za to.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 5 – Heroes of Might & Magic II

Přestože za nejlepší díl celé série je obecně považovaný až Heroes 3 (skvělý díl, miluju rozdělení hradů a vyváženost jednotlivých stran, až na Inferno, to je vážně strašně špatný), pro mne je absolutním favoritem právě druhý díl, který přinesl, oproti prvnímu dílu, hezčí grafiku, svižnější hratelnost, větší počet hradů i rekrutovatelných příšer a příběh hratelný za dvě znesvářené strany, každou se svými vlastními úkoly, hrady a hrdiny. Heroes of Might and Magic II vyšel v roce 1996 a ihned se stal absolutním hitem, kdy se jeho prodejní čísla vyšplhala ke 2 milionům kopií. Pro fanouška tahových strategií absolutní nutnost.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 4 – The Settlers 2

Vím, že se spíše jedná o budovatelskou strategii, přesto jsem ji zde chtěl uvést, jakožto mou oblíbenou hru, u které jsem strávil doslova stovky hodin, a žádná jiná hra, ani novější díly z této série, mi tolik nepřirostli k srdci. The Settlers II vyšla v roce 1996 z dílny Blue Byte Software. Na starosti budete mít vlastní osadu, která potřebuje jíst, bydlet, bavit se a bojovat. Jednoduchá premisa, ovšem neuvěřitelná zábava, při níž je potřebné přemýšlet, zejména jak sestavit co nejefektivnější řetězec, jež dokáže z pokáceného stromu přinést kusy dřeva vhodné ke stavbě, nebo z farmy prasátek vyrobí chutnou klobásku. Výborná hra, u které si skvěle odpočinete. K dostání je dneska na GOGu za pár korun ve zlaté edici, která je spustitelná i na nových systémech Windows.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 3 – Disciples 2: Dark Prophecy

Přestože jsou mechanismy poměrně rozdílné, jedná se o přímého vyzyvatele série Heroes a musím říct, že Disciples II tuto bitvu, alespoň u mě, bez výhrady vyhrálo. Tahová strategie, ve které ovládáte své město, zde rekrutujete hrdiny, vojska, s kterými dobýváte území, získáváte zkušenosti, navyšujete úrovně svých jednotek, sbíráte důležité zdroje, které dále využíváte pro stavbu nových budov a výzkum silnějších kouzel. Na výběr jsou celkem 4 základní rasy a velké množství jednotek, hrdinů, výzbroje a artefaktů. Velmi povedená hra, krásná grafika, skvělá hudba a taktické tahové souboje dělají z této hry opravdový klenot. Jednoznačně doporučuji, je nutné si ovšem vymezit dlouhé večery, hra je velmi rozsáhlá.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 2 – X-Com: Terror from the Deep

Neskutečně návyková, často frustrující, ale přesto hra, kterou bych si s sebou vzal na opuštěný ostrov, pokud bych si měl vybrat jednu hru, kterou budu hrát do konce života. Jedná se o druhý díl série, jež vznikl v roce 1995. Přestože jde vlastně o reskin prvního dílu, přesto přidává hra velké množství jemných vylepšení, které ji posouvají blíže k dokonalosti. První díl jsem dohrál několikrát, stejně jako tuto hru. Ujímáte se skupiny mariňáků, kteří mají před sebou nejednoduchý úkol. Z vody se vynořují mimozemské nepřátelské síly, které usilují o naprosté zničení celého lidstva. Organizace X-Com je zpočátku velmi špatně vyzbrojená, zbraně jsou velmi neúčinné v porovnání s mimozemskou technologií. Právě na Vás je se s touto situací vypořádat, zapojit správnou taktiku boje, zkoumat lepší výzbroj, spravovat finance a zachránit celé lidstvo před zkázou. Hra je rozdělena na dvě části. V té první, globální, spravujete své základny, zadáváte nové výzkumy, rekrutujete vojáky, vyzbrojujete své lodě a hlídáte, odkud se vynoří další nepřátelské plavidlo, které je nutné potopit. V případě úspěšného potopení přichází na řadu druhá část hry, lokální, kde na taktické mapě podvodního světa ovládáte své vojáky, dáváte jim různé rozkazy, které jsou omezené pohybovými body. Každá akce (pohyb, střelba, přikrčení) bere určité množství pohybových bodů, je tak nutné takticky přemýšlet, kam svého vojáka přemístit, odkud střílet tak, aby měl dobrou palebnou pozici a zároveň byl dobře krytý před nepřátelskou střelbou. Boje jsou těžké, je proto opravdu nutné nebýt zbrklý. I když je pravda, a to zejména ze začátku hry, že je hra až nespravedlivá a vaši vojáci umírají nepříjemně často. Jakmile si ovšem hru osaháte a naučíte se její pravidla, budou síly vyrovnané a vy si tak budete užívat skvělou hru. V případě, že neholdujete vodnímu prostředí (přestože jsou zde i mise na souši), doporučuji první díl Ufo: Enemy unknown. V případě, že chcete podobný zážitek s lepším technickým zpracováním, nelze než nedoporučit XCOM: Enemy unknown z roku 2012, ale to už do retra příliš nezapadá.

Můj top 10 – tahové strategie


Číslo 1 – Civilization 2

Civilization 2 je pro mne nejlepší tahovou strategií vůbec. Vznikla v roce 1996 ve společnosti MicroProse a zaznamenala fenomenální celosvětový úspěch, kdy prodala více jak 3 miliony kopií. Musím se přiznat, že jsem hru hrával nejdříve na Playstationu, až poté jsem se dostal k verzi pro PC. Přestože pozdější fáze hry byly na Playstationu prakticky nehratelné a načítání tahu počítače byl opravdu velmi dlouhý, přesto jsem u té hry seděl a neskončil jsem, dokud jsem nebyl poražen nebo se stal absolutním vládcem celé, počítačem vytvořené, planety. Stejně jako v jiných dílech série Civilization ovládáte svůj národ, který se snažíte co nejlépe spravovat a dovést ho ke slávě. Na výběr je velké množství civilizací se svými bonusy, které hráli velkou roli, zejména na začátku každé hry. Výzkum byl skvěle promakaný a lehce pochopitelný, bitvy přehledné a statisticky jasné. Grafika byla na tehdejší dobu kouzelná. Možná ze mě mluví troška nostalgie, ale pro mne je to ta nejlepší tahová strategie.

Můj top 10 – tahové strategie


A jaké jsou vaše oblíbené tahové strategie? Klidně dejte vědět do diskuze, tady ještě jedno malé video, obsahující výše zmíněné hry.

Autor: Popy

Hráč, fanoušek starých her, zejména pro první Playstation.

Komentáře k:
"Můj top 10 – tahové strategie"

  • Sledge (admin) napsal:

    Nedá mi to nedoplnit můj oblíbený kousek, a to Warlords 2, popř. Warlords 2 DeLuxe! :) Nicméně série je v článku zastoupena aspoň čtyřkou, takže v pořádku :)

    • Popy napsal:

      Upřímně, Warlords 2 jsem zkoušel, ale vůbec jsem se do té hry nedostal. Asi je to dáno jejím stářím, ale věřím, že v roce, kdy dvojka vyšla, mohlo jít o super zábavu

      • Sledge (admin) napsal:

        Když překousneš vetchou audiovizuální stránku, je to skoro bezchybná hra :) Co se tahovek týče, podobně téměř bezchybná věc je první Master of Orion.

      • xspy napsal:

        Warlords 2 jsou naprosto jednoduchý a o to geniálnější předchůdce HOMAMů .
        Když hledáš základ úspěchu HOMAM vždy si vzpomenu na Warlords2 a pocit ještě pár tahů .

        • Petr napsal:

          Musím nesouhlasit. Předchůdce HoMAM je určitě Master of Magic, skvělá, nedoceněná hra, která kombinuje HOMAM s Civilizací..

  • LubikCZ napsal:

    Můj žebříček tahových strategií je na bodu mrazu, tedy 0, slovy nula, není to můj šálek :D

    • Popy napsal:

      Chápu, každý má to svoje :) Příště třeba Top 10 FPS

    • Sledge (admin) napsal:

      Já mám naopak tahovky vyloženě v oblibě, nicméně tíhnu ke specifickému pojetí, které staví na jednoduchých mechanikách, snadném ovládání a pohlcující atmosféře. Hry založené spíše tabulkách, statistikách a manuálech, kterými bych umlátil slona, mě nelákají :) Hry z Popyho top tenu jsou přesně ten typ, co mě baví.

  • Srandista napsal:

    Kde je Jagged Alliance? A kde je HoMM3? A prečo tam nie je Spellcross? Asi si budem musieť spraviť svoj vlastný list :D

    • Popy napsal:

      Všechny tebou jmenované hry patří do Top 20, ale do desítky se prostě nedostaly. Nechci ani odhadovat, kolik času jsem strávil v kampani Heroes 3 nebo při hře proti kamarádům. U mě ovšem pořád vede první a druhý díl. Jinak Spellcross je taky skvělá hra, kterou jsem dohrál a moc jsem se u ní bavil. Jagged Alliance je určitě zajímavá a skvělá hra, ale vždy když jsem dobyl první velké město, tak jsem s hrou skončil. Nikdy jsem se do toho nedostal.

    • Marko napsal:

      Máš pravdu HMoM 3 byli luxusní a dnes jdou hrát online českou ligu HD kvalitě s se spoustou rozšířeními.

  • pepak napsal:

    Nebudu říkat pořadí, ale určitě bych do takového žebříčku zařadil Jagged Alliance (pravděpodobně 1 i 2, jde o natolik odlišné a přitom skvělé hry, že si zde zaslouží být dvakrát), samozřejmě Chaos (prostě Julian Gollop, co dodat…), Heroes of Might & Magic IV (přes všechny jejich chyby pro mě nejlepší Heroes, hlavně proto, že se dají skvěle optimalizovat průchody), Master of Orion 2.

    • Popy napsal:

      Musím říct, že většina lidí Heroes 4 odsoudilo, ale pro mě se jednalo o povedenou hru, v který jsem utopil neuvěřitelnou dobu (strašně se mi líbilo vyprávění jednotlivých příběhů v kampani). Celkově celou sérii Heroes miluju. Každý má asi tu svou oblíbenou hru, sérii a co si budeme povídat, tahových her je opravdu dost a výběr ani pro mě nebyl jednoduchý

  • JimiH napsal:

    Skvělý článek, za sebe říkám, že nejvíce časů jsem strávil u HOMAM I-IV (dvojka jednoznačně favorit, už to hlavní menu má prostě atmošku), pak Civilization I a II, Settlers II jsem tehdy vůbec nechápal a přesto je pařil jak o život. No a i když jsem mimo žánr, tak jsem vždy měl rád tahové souboje (nebo hybridy) u JRPG jako Final Fantasy VII či možnost přepínat je jako v Might&Magic 6.

    • Popy napsal:

      Všechny Final Fantasy, kromě dílu s číslem 13 jsou fantastický a patří mezi to nejlepší co jsem si mohl někdy zahrát. Stejně tak Might and Magic 6, super hra, s tímto RPG jsem neměl moc zkušeností a dost mě překvapilo, že celý základ příběhu se odehrává v Sci-Fi pojetí, místo fantasy :) Ale na tyto hry se ještě připravuju, ať už nějakým článkem, recenzí nebo Top 10 RPG, kam Final Fantasy (pro mě je to spíše devátý díl) , tak Might and Magic (opět spíše sedmý díl) bezesporu patří

  • Falcon napsal:

    Když jsem si vzpomněl, kolik tahových strategií jsem hrál nebo viděl, uvědomil jsem si, že je to možná důvod, proč už prakticky nevycházejí úplně nové a inovativní – už tam skoro není co vymyslet.
    Nad všechny jmenované v TOP10 a diskuzi, vzpomínám ještě na Ascedancy, Fallen Haven, Centurion, Galactic Civilizations II, Incubation: Time Is Running Out…

    • Popy napsal:

      Joo, ascendancy byla parádní, na svou dobu fakt úžasná hratelnost, Incubation mi přišla příliš nezábavná ve svém soubojovém systému, ale určo je to také retro klasika

  • pavt napsal:

    Taky jsem milovník tahových strategií, takže v podstatě všechny hry zde uvedené znám a jsou skvělé. Jen bych tedy nedával do žebříčku vícekrát různé verze stejných her, to mi přijde zvláštní, jakkoliv je Civilization samozřejmě geniální. Pak by se tam našlo místo třeba na Master of Orion, Master of Magic, Age of Wonders, poněkud pozapomenutou ale geniální Colonization, fantastickou Mega-lo-mania (také pozapomenutou, ale ta je vlastně realtime), Alpha Centauri, skvělé a úplně zapomenuté Lords of the Realm 2, nebo snad první tahovou strategii, co jsem kdy hrál – Defender of the Crown (tu bych tam ale dal pouze z nostalgie). Každopádně díky za připomenutí!

    • bugg napsal:

      Mega lo Mania je TOP1, musel jsem jí dohrát nejmíň stokrát. Z tahových mi tu chybí Panzer General II a Master of Magic

  • lasice napsal:

    nemám svůj žebříček, spíše napíšu co jsem hrával, hraji a co mě bavilo, ale moje absolutní top je UFO: enemy unknown pak už je to jedno, série HOMAM do 3, Jagged Aliance 1 2 a deadly games, Civka, Battle Isle 2 a 3, Warlords 2 a deluxe, Spellcross, česká Signum taky není marná, Fantasy Empire, amigackej Space Crusade a samozřejmě Archon pro C64 a určo jsem i na nějaký zapomněl :)

  • Pelikan napsal:

    Settlers 2 asi nebudou tahová strategie :-) Jinak hezkej seznam.

    • Sledge (admin) napsal:

      Tahová strategie to sice není, ale tempem se to vyloženě blíží :)) Téměř celodenní multiplayerové seance u Settlers: 10th Anniversary má slova potvrzují :)

  • Šmejky napsal:

    Dovoluji si doplnit z 16btů MegaloManii, postavičky, které pak běhali po trávě zelené v SensileSocceru (SWOS) a rozdávali granátovou radost Canno Fooder, byli prostě božské. Dovolím si i zavzpomínat na robotí tahovku kombinovanou akčními pasážemi ve hře Steel Empire (Cyber Empire).

  • Doomtrooper napsal:

    Za me HOMAM II – vyhrava tuhle desitku, nicmene dobre napsany clanek. Pobavil a havne nas vsechny opet donutil zavzpominat :) A proto sem vsichni stejne chodime … ne? Hracska melancholie je super mocna sila ve vesmiru ;)

    • Popy napsal:

      HOMAM2 je vážně super. Ono se ani v tom top10 nedá úplně vybrat, všechny mám strašně rád. Civilization 2 vyhrála kvůli kvalite, ale také díky nostalgii a také z důvodu toho, že jsem u ní proseděl neskutečně množství času. Jsem rad, že se článek líbí, já právě tohle vzpomínání mám hrozně rád. Neříkám, že si nezahraji nové hry, ale k těmhle starým se vracím pravidelně, a také jsem rád za to, že jsem mohl u této éry skvělých her být.

  • Dank0 napsal:

    Battle Isle 2/3 je moje spicka

    • Popy napsal:

      Battle Isle 2 byla taky super zábava, pravda je, že jsem spíše na ty fantasy světy, ale přestřelky tanků v 3D pohledu byly výborný

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle