Nejraritnější a nejlepší, SimCity Classic 2.0 běží i na W10

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Je až neuvěřitelné, kolik různých verzí původního SimCity existuje. Když jsem před třemi lety objevil SimCity: Enhanced Cinematic Multimedia, měl jsem za to, že mám hotovo. Chyba. Včera jsem se dopátral patrně nejraritnější verze - SimCity Classic 2.0 pro Windows 95.

SimCity Classic pro Windows 3.11 je poměrně známá verze, protože jde ale o 16bitovou aplikaci, na moderních 64bitových Windows jí spustit nelze. Existuje ovšem téměř utajené SimCity Classic 2.0, které je aplikací 32bitovou, která se i na moderních Windows 10 spustí. A s tím utajením nepřeháním! Dle dostupných informací hra nikdy nevyšla samostatně, byla toliko součástí kompilace Sim Classics: Maxis Collections 3 (možná 2) a navíc schovaná ve skrytém (!) adresáři (SIMCITY\WIN95\CLASSIC). Instalátor poznal, na který systém je instalováno, a poté sám vybral vhodnou verzi - viditelnou Win3.1x vs schovanou Win95.

Nejraritnější a nejlepší, SimCity Classic 2.0 běží i na W10

Chvilku to trvalo, ale nakonec jsem SimCity Classic 2.0 dohledal na archive.org. Není třeba instalovat, stačí spustit CLASSIC\CLASSIC.EXE. Aby fungovalo i ukládání hry, je nutné aplikovat patch, který se shání vyloženě špatně. No nebudu vás déle napínat, kdosi připravil kompletní balíček a nahrál ho na uloz.to.

SimCity Classic 2.0 se hraje stejně, jako SimCity pro DOS / Classic. Kromě běhu v rozhraní Windows ale nabízí vylepšení v podobě 256 barev a kvalitnějšího audia. Potěší také celkových osm grafických setů - Ancient Asia, Classic Graphics 95, Classic Graphics, Future Europe, Future USA, Medieval Times, Moon Colony a Wild West.

Nejraritnější a nejlepší, SimCity Classic 2.0 běží i na W10

Chcete-li si dnes SimCity 1 zahrát, tohle je patrně nejlepší možná volba. V těsném závěsu je původní DOSové SimCity v Dosboxu, následuje Micropolis, které je dokonce možné hrát přímo v prohlížeči.

Úplně dokonalou aplikací ale SC2.0 není, i přes patch má tendence k občasným pádům, zdá se, že ve chvílích, kdy pracuje s informačními dialogy, popř. když dochází ke změně hudby. Doporučuji tedy hudbu zakázat, beztak jsou to jen dvě otravné MID skladby, dále nastavit aspoň auto-budget a pro jistotu častěji ukládat.

Nejraritnější a nejlepší, SimCity Classic 2.0 běží i na W10

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Nejraritnější a nejlepší, SimCity Classic 2.0 běží i na W10"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle