6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

První SimCity nejen, že zavítalo na respektu-hodnou řadu platforem, podobně jako např. Doom či Lemmings, ale na jednu z nich dokonce zavítalo několikrát. "A kolik že to tedy koštuje?" ptáte se? Šest!

První díl série SimCity si na PC můžeme užít v celkem 6 verzích. O některých už jsem nějakou formou psal, odkazy přikládám, tento článek má být základním přehledem pro ty, kteří se s pramáti městských budovatelských strategií chtějí seznámit, ale neví, kudy do toho.

Technická: první SimCity se bohužel v digitální distribuci nenachází, přikládám tedy u každé verze i link ke stažení. Pokud by snad nějaký nefungoval, dejte vědět, dohledám jiný zdroj.


SimCity for DOS

6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Původní verze z roku 1989, se kterou se pravděpodobně setkala většina z vás. Nejpokročilejší grafický režim, který hra podporuje, je EGA v relativně jemném rozlišení 640x350. Barev je celých 16. Na podobné technické úrovni je i podpora zvukových zařízení, máme na výběr PC speaker, Covox a Tandy / PCjr. Není to moc, ale jsme stále ještě v časech, kdy se cílilo na slabá XT-kompatibilní PC, a zvukové karty měly daleko k většímu rozšíření. Tento báječný a dodnes skvěle hratelný originál berme jako referenční bod.


SimCity Classic pro DOS

Vylepšená verze vyšla roku 1993 a nabízí nezměněný obsah, ovšem v o chlup atraktivnějším balení. Podporuje nově grafické adaptéry VGA, a to v režimech 640x480 v 16 barvách, 640x480 černobíle, a také 320x200 v 256 barvách. Na 256 barev se sice dobře kouká, ale pro hru tohoto typu je rozlišení 320x200 vyloženě hrubé, 640x480 a 16 barev je to, co virtuální starosta hledá. Přibyla i podpora zvukových karet Sound Blaster, Roland MT-32 a dalších, hru vám díky tomu zpříjemňuje uklidňující skladba, doplněny byly samozřejmě i digitalizované zvuky.


SimCity Classic pro Windows 3.x

6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Port SimCity pro šestnáctibitová Windows, tzn. cílený především na Windows 3.x, ale běží např. i na 32bitových Windows 7. Grafické podklady jsou stále původní, ale všechna okna byla přesunuta do woken, chápete-li, jak to myslím, a hlavní herní okno je po stránce velikosti libovolně nastavitelné, tzn. na monitorech s vyšším rozlišením máte celé město jako na dlani. Po dlouhou dobu byl toto asi nejlepší způsob, jak si užít klasiku, dokud se z archivních placek nevyloupla verze následující...


SimCity Classic 2.0 pro Windows 95

6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Tato verze je velmi podobná verzi pro Windows 3.x, s tím rozdílem, že jde o aplikaci 32bitovou, tudíž se ochotně spustí i na moderních 64bitových Windows. Dalším citelným vylepšením je grafika v cca 64 barvách. Jde o port vyloženě raritní, který nikdy nebyl distribuován samostatně, a nebýt toho, že má tendenci občas padat, šlo by o verzi ideální pro spuštění pod moderními Windows. Naštěstí pády se týkají jen Windows nových, na Win9x je zážitek roven hraní SimCity Classic pro Windows 3.x, ovšem v lepší grafice. Zároveň si ale fajnšmekři mohou navolit grafiku původní, popř. úplně jinou, ale k tomu se dostaneme v úplném závěru.


SimCity: Enhanced Cinematic Multimedia

6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Finální pokračovatel odkazu původního SimCity, tato rozšířená multimediální verze z roku 1993 přináší výbornou grafiku v 640x480 v 256 barvách, které jsou navíc voleny z vyloženě příjemné pastelové palety. Bohužel na původní hru roubuje tato verze i mimořádně ohavná, nehumorná a zbytečná videa, kterých je spolu s podobně trapnými audio komentáři na CD nehorázných 400MB. Obojí lze naštěstí vypnout. Zvláštní je, že i přes multimediální zaměření jde o program čistě pro DOS, verze pro Windows neexistuje.


Micropolis

6x SimCity 1 – přehled PC verzí

Pod názvem Micropolis bylo SimCity vyvíjeno, a v roce 2008 název opět posloužil poté, co byly uvolněny zdrojové kódy původní hry, a hra byla svým způsobem opět vydána v rámci iniciativy One Laptop Per Child. Zdrojové kódy byly přepsány do současných programovacích jazyků, díky čemuž si můžeme Micropolis zahrát v podobě Java aplikace, nebo dokonce i v prohlížeči prostřednictvím micropolisJS. Grafika ctí estetickou stránku 16 barevného originálu, ale používá jinou, o poznání méně příjemnou barevnou paletu. Prostě je to hnusnější než původní EGA.


Bonus: grafické sety

Pro SimCity vyšlo též několik grafických setů, popř. skinů, chcete-li. Herní mechaniky jsou beze změny, jde čistě o vizuální změnu. Pokud vás po stovkách hodin hraní původní grafika nudí, můžete si navolením některé z grafik hru ozvláštnit. Stejně jako her, i grafik je několik verzí, např. tyto lze instalovat do SimCity Classic pro DOS, balíček obsahuje sety Ancient Asia, Medieval, Wild West, Future Europe, Future USA a Moon Colony.

Výše odkazované SimCity Classic pro Windows 3.x má kompatibilní grafické sety již přibalené, stejně tak SimCity Classic 2.0 pro Windows 95, tam si dokonce můžete vybrat mezi dvěma verzemi původní grafiky, Classic (EGA) a Classic 95 (VGA).


Řada z vás určitě namítne, že tohle vše je sice moc hezké, ale proč hrát prastaré SimCity, když máme k dispozici kvalitní pokračování s mnohem širšími možnostmi, komplikovanějšími mechanikami a celkově lepší audiovizuální stránkou, ať už jde o SimCity 2000, SimCity 3000, popř. novější. No, právě díky té nekomplikovanosti! Jednička je průzračně jednoduchá, nervy nedrásající, dokonale zenová. Samozřejmě v případě, že si vypnete katastrofy :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"6x SimCity 1 – přehled PC verzí"

  • Sabina 16bit. napsal:

    Super článok!!!
    Ďakujem…
    …a nie,ani po stovkách hodín hrania neomrzí a je 1 z hlavných dôvodov,prečo si aj na novšie kompy dávam FreeDOS partition a áno,ide to bezchybne aj pod FreeDOSom na i5…
    Ale teraz sa na to chystám na 286ke s hranatou myšou…

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle