Retro hry a krabicovky – Londýn, UK

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Již nějaký čas se chystám sepsat tento malý návod pro našince, jak shánět retro hry na ulici v takřka každém větším městě v UK. Žil jsem donedávna přes rok v Londýně a za pár měsíců po tom, co jsem zjistil, že mám možnost spolehlivé a levné dopravy do ČR, jsem shromáždil hromádku titulů co mě osobně zajímaly.

Já se věnuji převážně 90. létům a to hlavně PC - vše co se motá kolem deathmatche a kompetitivního hraní přes LAN. Tudíž tomu fotka těchto krabicovek rozložených po hotelové podlaze odpovídá. (Od té doby koukám že se to ještě značně rozrostlo, nicméně zpátky k věci.)

Retro hry a krabicovky – Londýn, UK

Jak sleduji, tak na českých web bazarech se krabicových titulů vyskytuje opravdu pomálu. Proto jsem si nemohl nepovšimnout, jak snadno se dají nakoupit při troše štěstí za pár místních šušňů.

Prvním zajímavým zdrojem pro mě byla místní prodejna CEX - Computer Entertainment Exchange. Je jich v Londýně v centru a sousedních sousedstvích pěkná hrstka. Lidé tam nosí vše od herních systémů, hromady her, filmů ale i hardware, jako herní ovladače ke všem systémům, grafické karty, HDD, paměti atd...

Vše je pak zkontrolováno, vyčištěno a dokonce je aplikovaná záruka. Takřka pořád tam je fronta a místní prodavači, kterých je tam alespoň 5, pomalu nestíhají. Lidé tam jak věci nosí, tak nakupují. Znamená to, že všechno se tam opravdu rychle točí. Tudíž shrábnout nějaký ten rare kousek potřebuje trochu štěstí se tam zrovna nachomýtnout.

Myslím, že jsem nikdy neodcházel s prázdnou, a většina titulů co mě zajímají jsou od 99 centů po pár liber. Vše je rozděleno do sekcí, tudíž to není žádná hrabárna jako na místních retro herních veletrzích. Bohužel ne každý CEX má PC či retro sekci.

Další jsou na řadě podobné obchody na stejné bázi jako CEX, jen jsou soukromě vlastněny. Jde o stejný princip, ale tam se dá najít mraky retro herních konzolí, ZX Spectra atd. Jde o to si vytipovat ty, které nejsou předražené. Já měl osobně daleko lepší zkušenost s obchody, co se specializují na novinky, tam neřeší, zda jde o sport titul nebo třeba o Ocarina of Time, a na cartridge prostě lepí jednolibrové nálepky, jak jim to přijde pod ruku. Kdežto obchody specializované na retrogaming ceny různých titulů znají, ale zase se tam dají najít opravdu raritní kousky.

Je dobře vidět že Angličané se stejně jako Amíci taky rádi baví a gaming i tady má slušnou tradici.

Dalším nezanedbatelným zdrojem je místní inzerce zvaná gumtree, velice podobná americkému craigslistu, kde lidé nabídnou vše co jim zrovna překáží nebo se zbavují krámů. Speciálně na hardware je tohle dobrý zdroj. Dělal jsem onehdá testy na různých druzích Macintoshů a měl jsem v na hotelu jeden čas 9 sesíťovaných Mac Pro, G5 a iMacků a minimálně 10 dalších různých PC. To byla legrace pak vysvětlovat těm co tam uklízeli a mysleli si, že tam jedu nějakou hackovací kampaň.

Naštěstí majitel hotelu byl ind a měl pro technologii porozumění. Ani zřejmě zvýšená spotřeba energie ho nějak netrápila. No, nicméně lidé se prostě zbavují místně celých herních systémů a konzolí se všemi hrami za pár babek. Obrovská výhoda je v tom, že konkurence je poměrně malá a člověk si osahá co kupuje. Kdyby to dali na Ebay, tak se o to strhne bitva a vydělali by víc, ale oni se prostě nechtějí otravovat s balíkem na poštu a balením. Chtějí to mít z baráku, a když si pro to někdo hned přijede, tak jsou úplně nejspokojenější.

Podařilo se mi tak ještě vždy něco usmlouvat na ceně a hlavně se mi podařilo zjistit, že mají další hromadu věcí, kterých se zbavují, a které by skončili v popelnici jako software atd. Jel jsem takhle večer pro Mac Pro za 50 liber a nakonec si odvezl 3x Mac Pro za 60 Liber a ještě mi poslal zdarma USB se software poštou. Podobná historka byla o mých Silicon Graphics mašinách, ale o tom raději až v samostatné reportáži, pokud bude zájem.

Poslední variantou je Anglická Ebay. Tam je samozřejmě konkurence a musí se o některé tituly těžce bojovat, ale zase je toho v nabídce dost. Mám na tohle taky svůj systém a je třeba se specializovat na aukce končící v určité dny a hodiny. Taky se tam stává, že někdo nabízí retro titul, a tak se vyplatí si vyfiltrovat všechny nabídky prodejce. Pak často zjistím, že třeba rozprodává sbírku, kolikrát se mi vyplatilo hodit mu do mailu nabídku na vícero titulů a nějakou lepší kombinovanou cenu. Většinou to vyjde, protože on se toho chce zbavit, a když to pošle v jednom balíku na jednu adresu, tak ušetří čas i peníze, než to posílat třem různým lidem.

Tak to by bylo asi vše co mě teď napadá k tomu napsat, původně jsem chtěl nabídnout, že bych mohl někomu pár titulů sehnat a přivést do ČR, ale bohužel jsem se přestěhoval na čas do Dánské Kodaně a zde mi zatím herní scéna zůstává utajena.

Tak všem přeju hezký den a pohodové retro paření.

Autor: Doomtrooper

Komentáře k:
"Retro hry a krabicovky – Londýn, UK"

  • VitaH23 napsal:

    Tohle je přesně ten typ obchodů co mi u nás chybí, velice výjimečně se dá na nějaký retro kousek narazit v zastavárnách, ale jinak nic, a to je obrovská škoda, hold lidi to raději vyhodí, popř. je tu druhý extrém a to aukce a inzeráty za přemrštěné ceny.

  • JimiH napsal:

    Výborný článek. Můžu se jen zeptat, co je to za různé edice DOOMu? Jsou něco z toho CD s bonusovými levely nebo jen odlišná vydání?

    • Doomtrooper napsal:

      je tam klasicky Doom a Doom 2 pak DOOM Trilogy, The Ultimate DOOM s episodou Thy Flesh conusmed, Final Doom s Evilutiona a Plutonia.
      Pak mam jeste par co tam nejsou jako D ZONE! krabice, neco dokonce porad shrinkwrapped a na tech jsou tisice levelu ruznych kvalit ;) Vetsina z toho odpad hrubeho zrna :D ale je to humorny se tim brouzdat.

  • LubikCZ napsal:

    Mít tak kompletní Carmageddon, to by se mi líbilo :) Škoda, že něco takového není i u nás. Češi jsou ale vyčůránci a tak by ceny stejně byly Evropské, nikoli České.

  • barold napsal:

    O článek o Silicon Graphics mašinách bych určitě stál ;)

  • Krtek napsal:

    Taky bych se přimlouval za článek o SGI a vlastně čemkoliv, co neni wintel

    • Doomtrooper napsal:

      > Barold > Krtek : Dobra, ten clanek za ten pribeh jak jsem k nim prisel bude stat ;) Ale budete muset pockat az se vratim do CR, coz vidim az na pozdni jaro. Pak to zprovoznim a nafotim. Mam tam 6 nebo 7 ruznych kousku. Akorat jsem pronajal novej kancl specialne na tyhle veci tak bude ready az prijedu, pak tam ty hromady kramu navezu :)
      Budou koukat az to budu stehovat hahah…

    • Doomtrooper napsal:

      Na nekolika gaming marketech jsem byl a tam je trochu problem, kdyz mas VIP pass na vecer pred otevrenim a pak se da na spouste veci dohodnout protoze je tam jen par lidi a spousta prodejcu stale vybavuji a pripravuji se na ranni napor. Ja jsem takhle koupil bundle krabicovek Starcraft, Diablo a Quake 3 pro Mac a to pouze predem za 1000kc. Protoze normalne pak chteji kolem 2000kc za kus.
      Pro cartridge je to tam asi dobry ale je tam mraky fake, pro ty kdo chteji hru na hrani fajn, pro sberatele aby si clovek hned vsechno oteviral na miste pred koupi a jsou prodejci co se dost sklebi na rozsroubovani cartridge. I kdyz spousta z tech poctivych ji rozsroubuje sam nebo uz je ma vystavene rozebrane. To je fer.
      Nicmene je tam mraky bezcenneho braku a ty pekne veci jsou tam hrozne predrazene, je tam hromada potencialnich kupcu a ty nejlepsi kousky jdou do verejne drazby a tam to teprve stoji ranec.
      Bidoval jsem na DOOM krabici v obalce od ID Software a pak jsem se na to musel vykaslat pac za ty prachy bych mohl mit treba Nvidia Titan RTX ;)

    • Doomtrooper napsal:

      Mas pravdu tyhle gaming markety jsem tam mohl dat jako petncialni misto k nakupu take ;) Diky

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle