#hvdosdev

Age of Empires 2: Definitive Edition poprvé

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

19 patronů přispívá částkou 2128 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V Age of Empires 2 HD mám nahráno pěkných 170 hodin, s pořízením Age of Empires 2: Definitive Edition jsem tedy neváhal dlouho. Stačila první zásadnější sleva a je to v knihovně. Zvládl jsem zatím cca dvě tři hodiny hraní, což je málo na podrobnější text, ale dost na první dojmy...

Age of Empires 2: Definitive Edition poprvé

Nebudeme dlouho chodit kolem přeleštěných pixelů a hnedle zkraje si vezmeme na paškál novou grafiku. Pro tu mám v zásadě jen slova chvály. Stále je to klasické 2D, jelikož někde vespod omlazující kůry je stále původní, 20 let starý engine, ale přibylo jak barev, tak detailů a hlavně - animačních fází. Veškeré animace jsou sametově plynulé a na hromadné hynutí na zbytečnou smrt poslaných jednotek je radost pohledět. Lahůdkou jsou animace budov řítících se k zemi - způsob, kterým se zničený barák rozloží na suť, sice dokonale odporuje fyzice, ale zato nějakým zvláštním způsobem lechtá centrum libosti.

Subjektivně mám s grafikou jediný problém, nicméně po několika odehraných mačích si už mozek začíná zvykat - jde o to, že kvůli většímu množství barev, pixelů i efektů je na první pohled bojiště podstatně méně přehledné. V singlu to nevadí, ale v mulťáku vám to trochu komplikuje život. Ale asi jde vážně jen o zvyk. Objektivně jeden zásadní problém grafika má, a jsou jím fonty. Ty pravděpodobně dostal na starosti krátkozraký dysgrafik, protože jsou jednoduše odporné a mizerně škálují, viz screenshoty.

Drobná výtka jde i za funkcí zoom, ale jelikož jde o problém neřešitelný, uvádím ho jen pro formu. Jde o to, že rasterová grafika vypadá skutečně dobře jen zobrazená 1:1. Tzn. skutečně ostré jsou herní objekty v jednom jediném přiblížení, úprava kterýmkoli směrem ostrost snižuje.

Změn samozřejmě doznala i zvuková stránka. O hudbě vám zatím moc nepovyprávím, protože jí mám pro multiplayer vypnutou, ale zvuky jako takové jsou super, čistší, údernější, jaksi bohatší. Bez výhrad. Drobnými vylepšeními prošlo i ovládání, ale jde spíše o kosmetické změny, navíc jdou povětšinou v nastavení vypnout. Jen mám pocit, jako by kurzor byl méně přesný než v originále, a to i s vypnutou akcelerací / zjemněním a podobnými nesmysly. Divné.

Age of Empires 2: Definitive Edition poprvé

Asi nejkontroverznější jsou úpravy mnohých herních funkcí. Osobně je vítám všechny, ale kolega multiplayerista a veterán ejdžů nad některými kroutí hlavou. Posuďte sami, jedná se o:

Auto reseed - farmy už není nutné sázet po jedné, funkce auto reseed se o vše postará. Samozřejmě v případě, že máte zdroje.

Auto scout - po prvotním průzkumu okolí je možné nastavit skautovi auto pilota, a ten se poté bez asistence rozběhne po mapě.

Kombinovaná fronta - budovy mohou mít v produkční frontě jak jednotky, tak vylepšení, a to včetně pokročení do dalšího věku.

Automatické trebuchety - pokud trebuchety nemají cíl v dosahu, zvládnout se sami zabalit, popojet a opět rozbalit.

Výchozí stance - v nastavení hry je nyní možné zapnout jako výchozí "defensive" stance, při které se jednotky nerozutečou jako banda absolutních kreténů do všech koutů mapy po prvním náznaku akce.

Počet vesničanů u suroviny - u ikonek jednotlivých surovin je vidět počet vesničanů, kteří na nich aktuálně makají.

To je zatím vše, co jsem zvládl postřehnout. Jak jsem psal výše, vítám vlastně všechny, a zejména auto reseed, protože ruční správa farem byla vážně opruz, pokaždé jsem na ní ve víru boje zapomněl a není horší situace, než kdy chrlíte stovky maďarů ve snaze umlátit nepřítele čepicema husarama, a náhle vám dojde jídlo :)

Age of Empires 2: Definitive Edition poprvé

Dojmy jsou tedy více méně kladné, těch jedenácti eur, za které jsem Age of Empires 2: Definitive Edition pořídil, nelituju. Ale vážně doufám, že už je to poslední verze ejdžů dvojek, kterou jsem si koupil! ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Age of Empires 2: Definitive Edition poprvé"

  • jezevec_lesni napsal:

    Mám pocit, že si tohle říká o nějakou pořádnou multiplayerovou bitvu :).

  • Krtek napsal:

    Na mulťák se můžu vybodnout ale láká mě to prubnout. Kdysi jsem odehrál v originále jenom pár kol a bavilo mě to. Ani nevim proč jsem nehrál víc. Asi to zkusim zase v originále ať se hned nerozmazluju výdobytkama dnešní doby. Začíná to s nějakou tou francouzkou čubkou, co kdysi držkovala na Žižku ?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle