Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nechte znít fanfáry, pokud možno tematicky zašuměné a zarušené, je tu krabicový speciál. Dnes si necháme před zraky exhibovat nikoli starou hru, ale starý hardware. Konkrétně báječnou zvukovou kartu Sound Blaster 2.0 CT1350B od bájného výrobce Creative.

Sníženou kvalitu textu a jeho zvýšenou stručnost prosím omluvte, můj boj s covidem sice proběhl nadmíru uspokojivě, a to formou takového trochu (dost) divného nachlazení, finiš je (snad to nezakřiknu) na dohled, ovšem únava mnou cloumá strašná. Ale HV má prioritu, tak jedem! ;)

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Die neue sound-freiheit für ihren computer. Jak si pozorné oko pohraničníkovo všimlo, na výbavě narušitele skví se nápisy v němčině. A jak si všimlo znalé oko sběratelovo, nejde o unifikované modro-žluté balení produktů Creative, byť tento design nebyl omezen jen na Německo, jak se může zdát.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

V tento moment se sluší připomenout, že autor těchto řádek umí německy jen: "Frau Hanková, entschuldigen Sie mich bitte, Ich habe die hausaufgaben zu hause vergessen." nebo jak to u všech pošahaných středoškolských učitelek bylo.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

I přes jazykovou bariéru z krabice hravě vyčteme, že se tento zázrak audio techniky může pochlubit vzorkovací frekvencí až 44,1 KHz, DMA přenosy, osmibitovým AD převodníkem pro vstup, AdLib kompatibilní FM syntézou, game portem, MIDI rozhraním a vestavěných zesilovačem. Inu, zvukovka, co jste čekali, delfíny a vodotrysky?

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Tady už je to s tou němčinou poněkud komplikovanější, pozastavil bych se tedy především nad bodem 9, kterým je "Talking Parrot", což je tak zásadní funkce, že se vsadím, že jen díky ní letěly karty z pultů jak procitnuvší Šmolka norská z klece. Der PC Sound Standard.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Krabice. To máte: manuál, diskety, zvukovka. Konkrétně tuto krabici jsem sehnal prázdnou, ale náhoda tomu chtěla, že odpovídající karta, i když ne ve zrovna prvotřídní kondici, už v mé sbírce dlela. Nesejde se to tak vždy, bohužel.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Karta zvuková v celé své zelenkavé kráse, bezpečně uložená na antistatickém pytlíku. Znalec si povšimne plného osazení, tzn. patice pro CMS Game Blaster čipy jsou plné.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Čtvero pružných disků formátu 5.25. Horní trojice obsahuje nezbytné ovladače a nástroje (v DOSu nepotřebujete niz z toho), spodní jedináček skrývá software Sound Board pro Windows. Ostatně wokenních programů je na disketách víc, viz papoušek výše, a dále např. jukebox.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Pojďme na manuál. Je to poměrně plnotučná knížka, která kromě nezajímavých pokynů ohledně instalace a nastavení nabízí i několik šikovných schémat a nákresů. A taky jednu hezkou písničku a ilustrační obrázek, na který báječně sedí komentář "nevim, dál".

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350BKrabice: Sound Blaster 2.0 CT1350BKrabice: Sound Blaster 2.0 CT1350BKrabice: Sound Blaster 2.0 CT1350BKrabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Registruješ?

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Ještě detail disket...

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

A na finiš detail karty samotné...

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

...a pokus o detail OPL2 čipu, tedy Yamaha YM3812.

Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B

Pěkné, že? Podle všeho chybí jen "hi-fi" kabel, což je s největší pravděpodobností jen obyčejný 3.5mm jack-jack, popř. jack-RCA. Z toho si myslím těžkou hlavu dělat nemusím. Samozřejmě zamrzí, že v balení nebyla přítomná mapa... ježiš pardon, síla zvyku. Tak si aspoň dáme ty minimální požadavky, jsou mírné - PC XT, 512 kB RAM, DOS 3.0, CGA / MGA / EGA / VGA grafický adaptér.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Sound Blaster 2.0 CT1350B"

  • Rootan napsal:

    Tuhle kartu jsem měl ve své první 386 DX 40 MHz. Akorát jsem neměl krabici, k PC mi dali pouze manuál a diskety. Tak jsem si krabici prohlédl aspoň teď na fotkách.
    Že je mono jsem věděl, ale co mě nejvíc zklamalo a naštvalo, byla velmi špatná kompatibilita s MIDI, v tomhle bylo zlaté ATARI 1040 STFM.
    Po pořízení 486-ky jsem zakoupil SB AWE 32 a funguje dodnes.

  • RetroPhill napsal:

    Scheisse! Tak to je čistý retrorgasmus, danke schön, Herr Waltr! Wunderbar, noch mehr, bitte!

  • frca napsal:

    Krásné. A to schémátko gameportu se možná ještě bude hodit ;)

  • mixal11 napsal:

    Ja som zial suhlasil s vyhodenim Sound Blaster 2.0 krabice par rokov dozadu pri upratovani. Mal som ju z mojich cias z cca 1994-5, s navodmi, pribalenou hrou Indianopolis. Kartu som uz nemal, tak som nemal argument preco by sa to vyhodit nemalo :(

    Mal som anglicku, taku zlto modru.

  • Clous napsal:

    Pěkný! Je fajn, že takové věci stále jsou :-)

  • Rootan napsal:

    Na aukru je taky jedna krabice Sound Blaster, právě ta modrožlutá. Bez karty komplet příslušenství včetně disket za 500.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle