Krabice: Stunts

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Před pár dny skončila soutěž v nejrychlejším výkonu na trati, kterou ve hře Stunts vytvořil sám Sledge. Chtěl bych vás všechny vyzvat, abyste vyhlíželi další závod a těšili se na něj se mnou. Přesně toto bylo na hře kultovní, mohli jste vytvořit trať a nechat ostatní soupeřit v tom, kdo to zajede nejlíp. A přesně tohle děláme teď my, tady a dnes, v roce 2021.

Stunts jsou vysoko na žebříčcích mnoha sběratelů originálních big boxů, které znám nebo mám možnost sledovat. Podívejme se teď společně na mou originální krabici.

Krabice: Stunts

Přední strana je minimalistická. K vidění je toho poměrně málo a většina plochy je černá. Přesto se jedná o naprosto trefný design, který nepotřebuje nic dalšího. Nahoře přeskakuje auto nápis Stunts, což je přesně činnost, kterou ve hře budete dělat. Lítat v rychlosti s těžkým Lambem, Ferrari nebo Porsche. A dole je k vidění další sporťák, za kterým se žene plamen.

Pod logem hry je malinkým písmem připomenuto, že vývojáři jsou autory prvního a druhého dílu Test Drive. To byly velmi úspěšné hry, a proto by je jako lákadlo zmínil každý chytřejší markeťák nebo distributor. Autoři za sebou v této době měli ještě navíc tituly jako Bill Elliott's NASCAR Challenge (závody po oválech), Grand Prix Circuit (formule) a The Cycles: International Grand Prix Racing (motorky).

Krabice: Stunts

Těch úspěšných projektů bylo více. Po 4 letech od vydání Stunts vytvořilo stejné studio, akorát pod novým názvem EA Canada, novou závodní hru s názvem The Need for Speed.

Když otočíme krabici, zadní strana je na rozdíl od té přední kompletně zaplněna a přijde mi, že dost originálním způsobem. Jako závodník stojíte u tratě, držíte desky se stopkami a chystáte se vyzkoušet nová auta a překážky. V průvodním dopise vás člověk, který se podepsal jako Don (designér hry Don Mattrick), láká na všechno, s čím si můžete pohrát.

Krabice: Stunts

Uvnitř krabice se nachází double pack v podobě dvou 3,5" a čtyř 5,25" disket. Rozdíly v obsahu této černé originálky mohou být především v barvách disket a jejich nálepek. Ty mohou být v modré, bílé nebo černé barvě.

Krabice: Stunts

Po otevření manuálu vidíme krásné pozadí, které navozuje závodní atmosféru, ale připomíná spíš Bill Elliott's NASCAR Challenge. Zajímavostí z vývoje Stunts je, že počáteční myšlenkou bylo udělat demolition derby, což se naštěstí po krátké době změnilo.

Krabice: Stunts

Na dalších stranách už je klasický text, který je doprovázen malou fotografií reálného vozidla Lamborghini LM002, se kterým ve hře můžete jezdit a které je ve skutečnosti velkou kuriozitou.

Krabice: Stunts

Druhou verzí krabice a hry je 4D Sports Driving. Jedná se o totožnou hru, která vyšla rok po Stunts. Jediným důvodem pro změnu názvu a jinak vypadající krabici je to, že distributorovi Mindscape se to hodilo k dalším hrám jako byl 4D Sports Boxing a 4D Sports Tennis.

Krabice: Stunts

Menší krabice nese všechny znaky sekundárního a levnějšího vydání. Svým obrázkem na přední straně se vzdaluje od toho, jaká hra ve skutečnosti je a představuje smyšlené prvky jako jsou lasery nebo i auto a prostředí.

Krabice: Stunts

Celé to kouzlo zadní strany původní krabice je pryč. Už nejste závodník, který stojí u silnice a odškrtává si informace na deskách. Už nečtete osobní text od Dona, teď jste běžný zákazník, kterému se do rukou dostalo vydání hry pro Evropu.

Krabice: Stunts

I když je krabice menší a celkově méně kvalitní, tak obsahem je stále balík dvou druhů disket.

Krabice: Stunts

A ještě jednu zajímavost na závěr; existuje i verze pro FM Towns, která se také jmenuje 4D Sports Driving, ale je upravena. Ve hře je k vidění nový art, hudba, dokonce i počítačoví oponenti..

Autor: Guldy

Celoživotní hráč. Fanoušek akčních filmů, scifi a fantasy. SW/LOTR nerd. Sběratel PC big boxů. Zaměstnán ve firmě Warhorse Studios.

Komentáře k:
"Krabice: Stunts"

  • King_Marty napsal:

    Zatím nejlepší popis big boxu co jsem tu četl (sorry Sledgi, vím že se snažíš ;-) ). Krátká vsuvka co vše napáchali tvůrci + druhá verze vč. fotek, tomu se těžko hledá konkurence.

  • Lutero napsal:

    To je panečku krasavec ! Píšu si na seznam „maybe one day…“ :D

  • Falcon napsal:

    Díky za recenzi i fotky originální krabice. Text na zadní straně je naprosto atmosférický a při mé skromné znalosti automobilových poměrů v roce 1990, i super retro.
    Countach, 288GTO a 964 Carrera už byly nějakou dobu na trhu a na plákatech :), ale Honda NSX byla naprosto čerstvá, poněkud nahypovaná novinka, na kterou se všichni klepali – hype spočíval v tom, že přinese design a výkony Ferrari (348tb) za cenu Hondy :)
    Tenkrát probíhala doslova invaze evropských a japonských aut do USA (imports), Corvette ZR-1 byla jediná supersportovní konkurenceschopná odpověď po stránce výkonu a designu (Viper byl ještě 2 roky daleko).

  • Ronoath napsal:

    Leadfoot, okamžité spojení s NfS3! To byl tvrdý soupeř v závodech, často si bral Diablo SV:-)

  • Guldy napsal:

    Zajimavost:
    V manualu k Ion Fury je na strane 24 reference na Stunts.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle