Hráli jste: Rally Trophy?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dostanete-li chuť na virtuální rally závody vyšlé plus mínus kolem přelomu tisíciletí, asi uděláte nejlépe, když sáhnete po osvědčené klasice Colin McRae Rally 2. Možná ale máte poněkud specifičtější choutky, a nějaké takové profláklé CMR2 je na vás příliš mainstream. Pak vám nožná přijde k chuti Rally Trophy z roku 2001.

Hráli jste: Rally Trophy?

Na první pohled je to úplně běžná rally hra - závodíte v pětici různých zemí, přičemž v šampionátu vám hra nejprve předhodí tu nejnudnější z nich, Rusko, následuje ovšem atraktivní Keňa, a dále trochu méně atraktivní Finsko, Švédsko a Švýcarsko. Grafika je ucházející a zcela v souladu s požadavky doby, to samé platí pro zvuky i hudbu. Jízdní model je sice poněkud jankovitý, auta ráda lítají přes střechu a poskakují po tratí jak kapka vody po rozpálené pánvi, ale vzhledem k roku vydání jej stále můžeme pokládat za zdařile simulační.

Hráli jste: Rally Trophy?

Takže čím je Rally Trophy zajímavá? Tím, že usedáte za volanty vozů starších, než je vynález knihtisku! Mini Cooper 1275S, Saab 96 V4, Alfa Romeo Giulia GTA, Fiat 600 Abarth, Opel Kadett, Lancia Fulvia, Ford Cortina, Ford Escort MK1 RS2000, Volvo Amazon, Alpine A110 a Lancia Stratos. Vše v rozmezí let 1964 až 1973.

Nabídce vozů samozřejmě odpovídá naprostá absence pomocníků typu ABS, kontrola trakce apod. Tohle si buďto oddřete sami, nebo skončíte v lepším případě na posledním místě, v případě horším na krovkách a ve škarpě. Ve spojení s onou jankovitě-simulační fyzikou je pilotáž těch archivních krabic skutečnou výzvou pro opravdové mistry virtuálního volantu. Stačí malá chybka a letíte vstříc stromu, kterážto srážka vám díky propracovanému modelu poškození slušně znepříjemní zbytek závodu. A když to nebude strom, bude to šutr, nepřehledná zatáčka, zvíře běžící přes cestu, úzký most, oslnění sluncem... Nebezpečí číhá na každém rohu! A přeji hodně štěstí při krocení těch vulgárních zadokolek, já jsem raději volil relativně ovladatelné Mini.

Za zmínku stojí i proměnlivost počasí - tu je krásně, tady lije, tu je tma a motor vyje... eh. Hračičkové si samozřejmě mohou rozesrat vyladit vůz k obrazu svému, tlumiče, brzdy, převodovka apod. Vzato kolem a kolem, kvalitní hra, byť sviňsky těžká, fandům žánru nelze než doporučit.

A abyste si nemysleli, že vám tu prezentuji nějaké obskurní dílo nadšené party amatérů, pak vězte, že na hře si nabrousil nástroje vývojářský tým Bugbear Entertainment, který nabyté zkušenosti později zúročil v bezmála legendárních titulech Flatout a Flatout 2! A ten Flatout je z toho opravdu trochu cítit.

Technická: hra bez problému běží i na moderním PC s Windows 10, pěkně v 1920x1200 a na plné detaily. Na dobové sestavě s Pentiem 3 a Windows 98 mi paradoxně padá. PC hraní je fakt někdy očistec :) Legálně se Rally Trophy koupit nedá, ale zdroje tu jsou.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Rally Trophy?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle