Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Základní komponenty mi tu leží delší dobu, ale zrovna na to nějak na Discordu přišla řeč. Tak jsem se rozhodl, že udělám aspoň první krok, a to, co mám, zašroubuju do skříně a zkusím, jestli to celé naběhne.

Řeč je o dalším univerzálním retro švýcaráku pro DOS a Windows 98, který se od mého Coppermine všeuměla liší podporou Tualatinů až do 1.4GHz, a také rozměrem, u klasické ATX desky zdaleka nebude takový boj o volné pozice ve slotech. Motivací v tomhle případě není touha mít na stole další krám, ale prostý fakt, že se mi tu náhodou postupně sešly vhodné komponenty. Škoda to nechat jen tak ležet.

Další retro švýcarák, tentokráte s TualatinemDalší retro švýcarák, tentokráte s TualatinemDalší retro švýcarák, tentokráte s TualatinemDalší retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Základní deska Soltek SL-65KV2-T je stavěná na chipsetu VIA a nabízí jeden volný ISA slot, opět se tedy nabízí spojení slušně výkonného CPU a DOSově kompatibilní zvukové karty. Board se tváří důstojně a zachovale, žádné poškození nevidím, i kondenzátory kupodivu vypadají k světu.

Čipsetem je Apollo Pro 133T, tedy VIA VT82C694T. Oproti protějškům od Intelu ztrácíme trochu výkonu, ale 133A/T by na tom už měly být o chlup lépe, než původní Apollo Pro 133, a za ten ISA slot to stojí.

Další retro švýcarák, tentokráte s TualatinemDalší retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Procesor je první kandidát na výměnu, stávající Celeron 1000A (SL5ZF) poslouží jen dočasně a k testování. Ideálem by bylo plnotučné Pentium III-S 1.4GHz, ale spokojil bych se i s podobně taktovaným Celerem.

Jak můžete vidět na fotkách výše, CPU bylo pokryto ušlechtilým blendem výběrových teplovodivých (a dost možná i jiných) past, naštěstí pod tíhou lihu ten sajrajt povolil :)

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Tahle 512MB PC133 tyčka přišla s deskou, a rozhodl jsem se, že nápisu "Good RAM" budu věřit. Množství je to na hraně, Windows 98 už možná budou trochu prskat, ale pokud se nemýlím, nějaká řešení existují.

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Grafika je v pořádku, přesně tohle jsem do sestavy chtěl, jde o obyčejnou GeForce 4 Ti 200 s 64MB VRAM, výrobce neznámý. I podstatně svižnější sestavy jsem proháněl s GeForce 4 MX, popř. GeForce 3, tohle je tak akorát. Jediné, co musí pryč, je původní chladič, ventilátor kvílí jak celý orchestr zubních vrtaček.

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Co se týče zvukovky, původně jsem plánoval klasický Sound Blaster Live, ale co čert nechtěl, nějakým nedopatřením jsem se všech Lajvů v minulosti zbavil. Ale tahle Audigy 2 ZS SB0350 poslouží myslím stejně dobře. Pod DOSem je to prašť jak uhoď, tam asi nasadím můj oblíbený klon, ES1869F, mám jich dost.

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Zdroj je pravděpodobně dočasný, tohle je můj "testovací" Fortron FX500 staršího data. Mohlo by být podstatně hůř, ale kdybych se rozhodl tuhle sestavu nějak vážněji používat, investice do nového mě nemine.

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

No a co se skříně týče, mám tu připraveného tohoto klasického Eurocase ohavu, v tomto konkrétním případě zuboženého dle požadavků lokálního výrobce. Nápis HAL3000 skví se na vícero místech, a bočnici hyzdí díra na ventilátor. Je to hnusné, ale nic jiného shánět nebudu, účel bedna splní a orezlá je zcela minimálně.

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Pro pobavení - vidíte na uvedené fotce tu bílou "žvejku"? To prosím není mé vylepšení, takto výrobce původní sestavy fixoval všechny konektory, a dokonce i RAMky. Probůh, z které hlavy ten kreténský nápad vylezl?! :)

No a grande finále, naskočí to?

Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem

Naskočí! Trojice archivních ventilátorů běsní jak sršní úl, knoflík je samozřejmě do mrtě vymlácený, ale žije to.

Co dál? DVD mechaniku řešit nebudu, v bedně visí nějaké LG, nechám ho tam. Velká otázka úložiště, jsem mírně nakloněn použití 2.5" notebookového disku, mám tu někde 30GB Toshibu. Ideální by samozřejmě bylo SSDčko, ale to znamená nákup redukcí, nákup disku... v tomhle případě bych se radši držel při zemi, ideálně s použitím komponent, které mám po ruce. Stačí, že budu utrácet za větráky. Jak jsem psal, motivace je slabá, ale třeba mě herní výkony, popř. reakce a doporučení čtenářů, nakonec přesvědčí.

Takže fáze 1 hotova, uvidíme, co se z toho vyklube :) Mezitím si v komentářích můžeme střihnout následující výzvu - vymyslete sestavě nějaké pěkné a originální jméno ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Další retro švýcarák, tentokráte s Tualatinem"

  • Killian napsal:

    Presne taky Eurocase (ale bez toho napisu a na boku je sietka pre ventilator, nie je tam diera) mam pripraveny na Tualatin build :)). Kupil som na to ten cinsky SSD KingSpec pre IDE, ale rovnako sa to da riesit s tym adapterom za par euro. Este celkom neviem ako budem riesit situaciu napojenia reprakov ked budem mat 2 zvukove karty (jedna v ISA) – asi sa da pouzit nejaky spojovaci adapter 4->2 cinch…

  • Nox napsal:

    1. Mam pocit, ze v nazvu grafiky bude nekde 1 cislice spatne.
    2. Nepatrily nahodou tyhle procesory k tem, co sly lehce pretocit z 100Mhz na 133Mhz FSB, cimz dorovnaly to Pentium III?

  • mixal11 napsal:

    Ta doska mi je známa. Mam ju kdesi na povale, alebo podobnú. Vytiahol som ju tak 10r dozadu zo zberného dvora, ak by sa hodila – Tualatin a k tomu ISA na zvukovku.

  • RetroPhill napsal:

    Potvrzuju, že zrovna Tuleni jdou hravě taktovat – ve tvém případě nastav FSB na 133 MHz, nic víc nemusíš dělat (ramku máš 133, Vcore měnit netřeba) a získáš dobře 330 MHz navíc. Věřím, že by Tuleň šel i výš, ale to už by byl přetakt přes nestandardní frekvence FSB a s tím související přetakt i RAM, AGP a PCI.
    Po plnotučném Pentiu se pídit netřeba, Celeron má stejných 256 kB L2 jako starší P3 Copperminy a výkonem všechny P3 s tímhle jádrem na stejné FSB (133) překoná, osobně testováno. Pravda, serverová verze tulení P3 má 512 kB L2, ale pokud ji neseženeš za hubičku, litovat nemusíš.
    EC case je barevně oživená klasika, pramáti všech ATX skříní, které se prodaly miliony kusů v lehce pozměněných variantách (s/bez USB portů, různé rozmístění LEDek, ap.) V díře na větrák chybí tunel z plastu, u standardních ATX desek vedl studený vzduch z okolí přímo k CPU větráku.
    Ten stock větrák na chladiči asi vyměníš nebo zpomalíš, pokud u toho nesedíš s mušlema na uších – typickej hučák, navíc po letech…
    Jinak pěknej kousek na univerzálku, gratuluju!

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle