Na internet (a na facebook) s 386kou, tentokráte z Win95!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Řekněme, že to byl poměrně zábavný víkend! V sobotu ráno jsem opět začal kutit se svým aktuálně oblíbeným strojem a výsledkem je tento článek, datlený v okně webového prohlížeče Opera 6.06 běžícího pod Windows 95.

Začal jsem definitivním vyloučením klasického pevného disku z procesu oživování. Během posledního půl roku mi staré plotny klekly snad tři a upřímně řečeno mě to už nebaví. Řešení je klasické - Compact Flash karta a CF/IDE redukce. Trochu hloupé je, že redukci i s kartou musíte nejprve vložit do moderního PC, zjistit, jaké nastavení cylinders, heads a sectors jí dal výrobce do vínku a až poté můžete příslušné hodnoty nastavit v BIOSu na starém stroji.

Instalace Windows 95 je stejně snadná, jako instalace Windows 7, tady žádný problém nečíhal. Škodolibí skřítci se začali ozývat až při shánění vhodného internetového prohlížeče. Internet Explorer 4/5 jsem byl nucen vyloučit, jeho instalace pokaždé odstřelila jakékoliv připojení k síti sítí. Dokonce i pokus o ping na google.cz bez váhání končil pádem. Problém je zakopán v knihovně shlwapi.dll, tak pokud víte, co s tím, rád se poučím.

Po několikero pokusech a omylech jsem skončil u výše zmíněné Opery. Proč právě u ní? Protože jako první Opera (chronologicky vzato), zvládne připojení na m.facebook.com a odeslání statusu ve znění "Tento status je napsán z Opery 6.06 běžící pod Win95 na 386DX/40MHz ;)

Po dalším laborování jsem našel i funkční Mirandu, pokud by vás to zajímalo, jde o verzi 7.5.

Na závěr se přiznávám, že publikování článku z 386ky jsem si trochu ulehčil. Administrační rozhraní WordPressu se v Opeře 6.06 nenačte, text tedy zašlu na připravený publikační email a zbytek už obslouží technika. Jak prosté!

A ještě shrnutí technických parametrů:

CPU: AMD 386DX/40MHz
RAM: 16MB (4x4)
HDD: 512MB CF karta + IDE/CF redukce
FDD: 3.5 + 5.25
CD-ROM: Mitsumi 6x
Zvuk: SB Vibra 16
OS: Windows 95

Zbývá doladit grafickou kartu. K aktuální nejsou ovladače pro Win95, jsem tedy odkázán na 16 barev. Hnus.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Na internet (a na facebook) s 386kou, tentokráte z Win95!"

  • TheBastard napsal:

    A neslo predsa nejako oklamat 95ku stym ze to je verzia pre nu? Poupravovat ini subor etc?:) Predsa W95 ka nebola az tak mudra :D

  • MickTheMage napsal:

    Hmm, co si pamatam, tak AMD procesory tej doby nemali velmi dobru povest. Sakra, ale teraz mi napadlo, bola este jedna spolocnost vytvarajuca procaky pre PC, ale ani za svet si neviem spomenut ako sa volala. Tie boli tusim este horsie :)

  • Sledge (admin) napsal:

    @MickTheMage: Pověst je jedna věc, realita jiná! :) Am386 je po všech stránkách klon i386, 100% kompatibilní. Intel navíc končil u 33MHz, AMD 386ky popohnala až k 40MHz. U 486 CPU je taky zajímavá situace – AMD nejen vyráběla stejně výkoný, ale mnohem levnější procáky, ale opět postrčila architekturu k vyšším frekvencím – DX4/120MHz a ještě lepší 5×86/133MHz, což je i přes označení pořád jen 486ka, jsou toho důkazem. K5 byly pravda trochu horší CPU, ale K6ky opět nabídly skvělý výkon za pár korun (pravda, stejně jako soudobé Celerony).

    Jo a ta třetí firma je Cyrix, to je hnus, nekompatibilní topení, ve Win95 neustálý zdroj BSOD! :)

  • max90 napsal:

    neměl bys nějaký screenshot, tohle je už docela punk:-)
    A Cyrixy nebyly zase tak špatné, ještě teď mi doma tiká jejich 6x86mx :-D

  • Sledge (admin) napsal:

    @max90: Fotky hádám budou, ale tenhle článek jsem chtěl kompletně zpracovat na tý 386ce, a tam je jakákoliv práce s fotkama nemyslitelná! :) Ještě poladim tu grafiku, pozapojuju přední panel (což bude prča, bez manuálu a popisů na desce), trochu to umeju a pochlubim se! :)

  • Fash153 napsal:

    @Sledge: musim se Cyrixu zastat, dlouhou dobu jsem jel na 486 s procesorem od C a krom taktu jsem tehdy nemel zadny problem :-)

  • lucky devil napsal:

    co útoky a viry?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle