Hráli jste: Lost Vikings 2?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nebudu urážet vaší herní "sečtělost" a nebudu tedy ani na okamžik pochybovat, že první Lost Vikings (1993) důvěrně znáte. Tahle na první pohled vlastně docela nenápadná hra od Silicon & Synapse, z kteréhož studia později vykrystalizoval Blizzard, schovává pod pláštíkem obyčejné plošinovky znamenitou a vytvrdlou hlavolamku. Místo obvyklé jedné postavy se chopíte hned tří, vikingů Erica, Olafa a Baleoga, a jejich spolupráce je k rozlousknutí dané úrovně naprosto nezbytná. Jinými slovy - bezhlavou akcí to nepřetlačíte, tohle není Duke Nukem.

Hráli jste: Lost Vikings 2?

A jak je jednička legendární, tak je dvojka Norse by Norse West: The Return of the Lost Vikings, konkrétně její renderovaná verze, což je důležité zmínit, vysvětlím dále... jaksi nechtěná.

Vyšla totiž roku 1997 a v souladu s pravidly doby vyměnila ručně kreslenou grafiku za grafiku předrenderovanou, o které je známo, že mnohdy stárne nedůstojně. Co bylo v okamžik vydání oslňující mohlo být už pár měsíců poté úsměvné, a vrátíme-li se ke hře dnes, většině z nás bude její vizuální ztvárnění v porovnání s jedničkou připadat jako krok špatným směrem.

Osobě dám téměř vždy přednost pixel-artu před renderem, nicméně... Vikingové dvojka mají něco do sebe. Jistě, na obrázcích to vypadá úděsně, ale jakmile se do kotle vhodí animace, efekty, a v neposlední řadě také perfektní dabing, začne to nové "next-gen" pojetí docela šlapat. Škoda jen nízkého rozlišení, 320x240 bylo v roce vydání v případě 2D plošinovky prostě málo, na PC rozhodně. Viním tehdejší nové konzole, jelikož tato podoba Vikingů vyšla nejen pro DOS a Windows, ale též na Sony Playstation a Sega Saturn.

Hráli jste: Lost Vikings 2?

Tato podoba? Ano, vracíme se k varování ohledně renderované verze z úvodu. Druzí Vikingové totiž vyšli i na starší konzoli SNES, kterážto verze má mnohem blíže k jedničce. Jen je o chlup detailnější, propracovanějí, vylepšená, ale je to pořád ten samý špičkový a nestárnoucí pixel-art. Verze renderovaná je vlastně jistém smyslu remasterem, zatímco SNES verze byla vyvíjena Blizzardem, vývoj vizuálně odlišného PC, PSX a Saturn portu byl delegován do Beam Software.

Takže pokud preferujete grafický styl původní hry a chcete si užít obsah a novinky, které Lost Vikings 2 nabízí, uděláte nejlépe, když rozjedete emulátor SNESu a někde splašíte příslušnou ROMku. Obsah je skutečně identický, a novinek je dost - vikingové mají nové vlastnosti, přidají se dvě nové postavičky, vlkodlak Fang a drak Scorch, a úrovně jsou rozsáhlejší a zapeklitější než kdy dříve.

Mimochodem, renderovaná verze má ještě jednu "specialitu", kterou je hudba. Tu nenávidím intenzitou plamene pekelného, jen idiot mohl ke hře napasovat tohle elektronické beztvaré cosi.

A co že jsem si na Vikingy vzpomněl? Kutí se totiž jistá věc, která by vaši žízeň po další hře tohoto typu mohla uhasit. Kdo se účastní pokecu na HV discordu, tak tuší, která bije, je o připravovanou novinku Lost Monsters, která je střižená dle stejné šablony. V plánu jsou verze pro Android a PC, v tuto chvíli probíhá pečlivě ladění ovládání a mechanismů. Držme palce!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Lost Vikings 2?"

  • Anon napsal:

    Dobré bylo Trine2, které taky vychází z tohoto formátu

  • VELI napsal:

    Oba díly jsou moje srdcovka, dohrány každý min. 10krát. Ale druhý díl mě ve své době nikdy nechytl, kvůli renderované grafice. Pak jsem jednou o cca. 13 let později shodou okolností zjistil že dvojka byla na SNES kreslená a bylo vymalováno.

    • Jenkings napsal:

      Jo, tak to máme úplně stejně. První díl hraju prakticky pořád. Druhý jsem kdysi sehnal na CDčku, tak kolem roku 2k5, ale díky té grafice mně to vůbec nebavilo. Pak jsem dohrál cca do poloviny na emulátoru SNESu dvojku, ale pak to nějak zapadlo. A teď na Odroid Advanced GO doháním resty a sjíždím dvojku od začátku, a doufám, že se ji tentokrát podaří dohrát.

      Díky tomu všemu jsem se taky rozhodl vrhnout se na programování Lost Monsters :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle