Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Už jsem to nakousl v šortce SBEMU, Sound Blaster pod DOSem na moderních PC, ale říkám si, že by se téma mělo akcentovat více. Zvláště v souvislosti s děním kolem projektů jako Book 8088 a Pocket 386, popř. v návaznosti na všeobecnou oblíbeností mini-notebooků z řady Toshiba Libretto, které jsou bohužel jen velmi špatně sehnatelné. Prostě a jednoduše malý a přenosný DOS táhne :) A máte-li hlouběji do kapsy, i starý netbook nyní dokáže velké věci. Ale začněme od začátku.

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Když v roce 2007 vtrhly na trh netbooky tak, jak si je představoval Asus, byl jsem nadšen. Úvodní model EEE 701 jsem kupoval ještě mimo oficiální českou distribuci, tak moc jsem se nemohl dočkat. Počítač sice neoplýval výkonem, použitý Celeron M taktovaný na 600MHz byl za zenitem už v době vydání, nicméně drobné rozměry, nízká cena a rozumná výdrž na baterii dělali z EEE 701 ideálního druha na cesty. S hmotností pod 1kg jste téměř nevěděli, že se vám počítač pohupuje v batohu. Velmi brzy přišly nástupnické devítipalcové modely 900/901 (a posléze desetipalcový 1000), které mírně posílily, jejich srdcem totiž byla novinka v podobě úsporného CPU Intel Atom. Neváhal jsem a povýšil na Asus 900HA, žena nafasovala 1000H, v obou případech opět k plné spokojenosti. A nebylo nutné omezovat se na Asus, konkurence se velmi brzy do nového segmentu pustila též - s tou specialitou, že většina výrobců (snad až na HP s jejich Mini 2133) stavěla na stejné platformě.

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

No a tam někde se objevil problém. V době uvedení na trh byl onen Atom taktovaný na 1.6GHz ještě jakžtakž použitelný, ale s tím, jak web kráčel mílovými kroky dopředu, čímž rostla náročnost internetových prohlížečů, procesor velmi rychle zastaral. Bohužel vývoj v segmentu téměř dokonale ustal, a až na dvoujádrové Atomy nedošlo k výraznější změně hardware. Z netbooků se tedy poměrně rychle stal spíše žert, opovrhované zařízení, protože na běžné použití ty počítače prostě nestačily, a to ani s vymaxovanou RAM a doplněné o SSD. Jak zasvítily, tak zhasly, a putovaly v lepším případě do šuplíku. Dlouhé roky je nebyl důvod vytahovat zpět na světlo, co taky s nimi, ale s příchodem SBEMU přišla šance znovu zazářit!

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Z netbooku lze totiž nyní udělat velmi schopný počítač pro hraní starých her. Do té doby bylo z hlediska herního možné provozovat jen Windows XP, pro Windows 98 bohužel nebyly k dispozici funkční ovladače zvuku a grafiky (grafika dnes už řešitelná je). Nyní ale můžeme udělat posun ještě o notný kus zpět, a nasadit starý dobrý DOS. Což už jsme tedy mohli učinit od samého začátku, ale jen v případě, pokud bychom se spokojili s nelibozvučným pípáním. SBEMU nám ale dovolí přímo pod DOSem emulovat zvukové karty Sound Blaster, takže použitelnost pro hraní starých her řádově vzrostla.

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Emulace, která se týká jak digitální části, tak FM/OPL, má samozřejmě nějakou režii, nicméně z pohledu her pro DOS mají netbooky výkonu dostatek, a spíše vás bude omezovat výkon grafického subsystému pod DOSem než výkon CPU. (Pro Intel GMA totiž žádné urychlovače typu FastVid neexistují.) A to platí i v případě onoho Celeronu M, byť rozdíl v porovnání s Atomem existuje. Jelikož mám stále oba své netbooky, tedy 701 (Celeron) i 900HA (Atom), srovnal jsem výkon v DOOM timedemu. V testu, kde 701 dosahuje 40 fps, zvládne 900 celých 52 fps (*). Oněch 10 fps není málo, ale i u 701 se pohybujeme na úrovni velmi rychlé 486ky, což je pro DOS hry výborné. Obecně by se hodnoty fps v Doomovi mohly zdát nízké, ale třeba Duke Nukem 3D i Quake běží bez problémů v 640x480, čehož šlo dobově dosáhnout jen se silnějšími Pentii.

(* Obojí testováno se zvukem. Při vypnutí zvuku rostou na 701 fps na cca 46, tzn. v tomto konkrétním případě není daň za emulaci Sound Blastera nijak strašlivá.)

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Tento drobný rozpor nám hezky ilustruje jistou nepředvídatelnost celého řešení - jelikož je to prostě trochu "bastl", není kompatibilita se starými hrami zdaleka stoprocentní, něco běží lépe, něco běží hůře, něco padá na tlamu. Problémy tkví především ve správci paměti, díky specifickému řešení nelze použít klasické a kompatibilní kombo HIMEM.sys a EMM386.exe, je nutné povolat alternativy JEMM / QEMM, v případě JEMM konkrétně JEMMEX, popř. HIMEMX + JEMM386. A to se spoustě her prostě nelíbí. Další problém je alokace paměti u starých her, kdy se např. Ski or Die či Stunts odmítnou spustit s chybou packed file is corrupt. V tom případě je naštěstí řešené snadné, stačí spustitelné soubory spustit přes utilitku loadfix.

Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS

Stále se pracuje na zlepšení, a i kdyby fungovala polovina DOSových her, pořád nám to dává ohromnou knihovnu zábavy. A co je nejlepší, je to vyloženě levná bojovka - spousta z vás má netbooky bezpochyby stále schované, a pokud ne, pořízení bazarového kusu vás při troše štěstí přijde na pár stovek. A s hrstkou štěstí navíc bude v kondici i baterie, např. moje 16 let stará uloženka v podobě EEE 701 stále zvládá přes 2.5 hodiny, a EEE 900HA nemá problém se třemi.

Co škálování grafiky z 320x200 do nativních rozlišení obou netbooků? Na méně vhodném 800x480 (701) vypadá obraz překvapivě ostřeji, byť barevně tlumeně. Do 1024x600 (900HA) by se teoreticky mělo 320x200 vejít lépe, ale praxe je horší, subjektivně mi obraz vyhovuje méně. No a pro 640x480 (např. Heroes of Might and Magic) je samozřejmě 800x480 vhodnější. Takže osobně i přes vyšší výkon preferuji EEE 701, je to ostatně takové stylovější, navíc vás příliš nebude omezovat ani nízká kapacita interního úložiště (4GB v mém případě), a pokud ano, lze použít SD kartu, FreeDOS jí namapuje jako běžný disk. Mladší 900HA raději ponechám v roli "servisního" WinXP stroje.

Co chybí k dokonalosti? V první řadě možnost vynutit 4:3, to tuto chvíli nelze, snad se brzy najde nějaký další kouzelník, který postup vynajde. V řadě druhá funkční síťová karta pro snadnější přenos souborů, nicméně přiznám se, zatím jsem netestoval, a je dost možné, že nějaký z packet driverů pro jiné modely Atheros se "chytí". V řadě třetí jsou tu funkční klávesové zkratky - funguje nastavení jasu displeje, ale bodla by i hlasitost. A v řadě čtvrté uspání notebooku při zavření víka.


Technické dodatky k SBEMU:

Podporované zvukové karty / standardy:

  • Intel ICH / nForce / SIS 7012
  • Intel High Definition Audio (HDA)
  • VIA VT82C686, VT8233/37
  • SB Live! / Audigy
  • SB Audigy LS (CA0106)
  • Ensoniq ES1371/1373
  • C-Media CMI8338/8738

Emulované zvukové karty:

  • Sound blaster 1.0, 2.0
  • Sound Blaster Pro / Pro 2
  • Sound Blaster 16
  • OPL3 FM

Kompletní sekvence příkazů pro zavedení všeho potřebného (předpokládá JEMM / QEMM) pro real mode i protected mode hry:

jload qpiemu.dll
hdpmi32i -r -x
sbemu

Další TIPy:

  • Pro úpravu hlasitosti lze použít utilitky kompatibilní se Sound Blasterem, např. SBMIX (sbmix.exe).
  • Jako ovladač myši (touchpadu) funguje běžný ctmouse z FreeDOSu.
  • V případě konfliktů IRQ vypněte v BIOSu síťovou kartu (popř. další zařízení), nebo vynuťte jiné IRQ - pro IRQ 7 parametrem sbemu /i7.
  • Pokud se chcete vyhnout ruční instalaci JEMM, použijte hotové distribuce FreeDOSu, které tento memory manager obsahují.
  • Pokud se chcete vyhnout instalaci všeho, můžete stáhnout kompletní předpřipravený image s FreeDOSem a SBEMU.
  • Pro přípravu bootovací USB flash či paměťové karty použijte nástroj RUFUS.
  • Hlásí-li nějaký spustitelný soubor (např. run.com) chybu packed file is corrupt, spusťe jej jako loadfix run.com.
  • V případě EEE 701 je jako zpomalovač pro citlivější hry vhodný nástroj ewsFSB. Jak název napovídá, mění frekvenci CPU přes změnu FSB.

Dodatek: netbook je netbook. Já vím, je to trochu mlhavá kategorie, navíc termín byl používaný i před uvedením 701, ale pro potřeby článku jsou skutečně míněny modely omezené cca 10" úhlopříčky a Celeronem M / Intel Atomem. Tzn. pozdější běžné notebooky kolem 13", vybavené např. úspornými Celerony modernějších architektur, za netbooky nepovažuji. Což ale neznamená, že je pro podobné hrátky nelze použít :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Proměňte starý netbook v herní superstroj pro DOS"

  • Xspy napsal:

    Chybí tomu pouze dodatek “ čekám na kapesní řešení s DOSem “ …Netbooky neboli prapůvodně 100 USD PC pro Afriku byly super svou cenou a velikostí ,na prdel dostávaly u nestandardního rozlišení obrazovky ( Měl jsem Samsung) a hlavně u úložiště . Popravdě jak jsem byl rád , že jsem si jej pořídil ,tak jsem byl rád když jsem se ho tenkrát v roce 2015 zbavil ve prospěch normálního 12″ stroje s výkonem nikoli dobových deset let zpátky .

  • Jenkings napsal:

    Sakra, tak že bych taky zkusil nahradit prehistorický backtrack linux na svém eee pc ?

  • Xspy napsal:

    Zrovna jsem si koupil šrot který by měl být donátorem LCD displeje pro moji zlobící Toshibu …Ovšem za 199 Kč tam byl i starší kousek ,který měl zase problém s nefunkční klavesnicí …safra no nedal já jsem ty dva šroty k sobě ? Teď mám funkční kombo s M Celeronem a vidím to na jasné XP s výhledem na DOS takže SBEmu určitě zkusím .Hlavně to zavíraní notebooku v Battle Isle2 / 2220 teď k tomu sedne naprosto jasně .

  • Laaca napsal:

    Zkoušel jste někdo fork VSBHDA ?
    Má nějaká vylepšení a podporuje i hry v 16-bitovém protektu. Třeba Tyrian 2000.

    https://github.com/Baron-von-Riedesel/VSBHDA/releases

  • Mr.Holub napsal:

    Kdyz mam emulator, tak nemusim resit stary hw ale emulace neni nikdy na 100%. Pokud mam stary HW , tak zabira misto, musim se o nej starat a muze potencialne selhat. Stary hw s emulaci mi prijde jako kombinace nevyhod obojiho, jeste horsi nez novy hw s emulaci (viz modni vlna retrokonzoli). Zajimala by mne neflamova diskuze na toto tema. Jaky je vas nazor?

    • Sledge (admin) napsal:

      V podstatě souhlas, že jde o to špatné z obou světů. Ale smysl to i přesto má – řekněme, že už máš poskládaný počítač na WinXP hraní, a najednou ho můžeš použít i pro DOS – s větším dostupným výkonem, než by na daném PC poskytl DosBox. Popř. máš počítač vybavený zvukovou kartou, která je sice skvělá pod Windows, ale v DOSu vyluzuje strašlivé FM (SB Live) – pak je lepší předat to emulaci. Nebo máš v šuplíku starý střep, jako je právě tohle EEE, který prostě jiné rozumné využití nemá, a se SBEMU je to náhle aspoň k něčemu :) To samé platí pro ThinClienty.

      Mimochodem – dnes jsem si všiml, že se plánuje i řešení ve formě ovladače pro Windows 98, což by opět velkému množství starých notebooků umožnilo Win98 provozovat, konkrétně právě i na EEE 701, kde nativní ovladače prostě nejsou. A kompatibilita pro Win aplikace bude předpokládám úplně stejná, jako by tam nativní ovladače byly, jen výkonu to sežere trochu víc.

      A flame diskuze se myslím bát nemusíme, tady na HV se nám to nějakým zázrakem vyhýbá ;)

  • msx. napsal:

    Pekne prosím o vysvetlenie ako to je s tým HIMEM.SYS. Mne dokopy nič nejde s tým riešením, čo je použité. Možno 1 hra z 5. Vedel by niekto presne vysvetliť, čo vaši SBEMU na HIMEM.SYS?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle