Zahrajem (hra měsíce): Last Rites

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

He he.

První den nového měsíce nadešel, což znamená, že jsme všichni přesně o měsíc blíže neodvratnému konci, a také že je nutné zvolit hru měsíce, tentokráte ze stránek SCORE č. 43.

Ještě než v textu padne jméno, které jste si beztak dávno přeslabikovali v nadpise, bych rád uvedl, že Callahan’s Crosstime Saloon je v řešení, nacházím se přibližně v polovině. Holt testování báječné krabičky Pixel x86 mi trochu času zabralo a na adventuření nebyl prostor. Ale na 100% to dorazím, pokud mě tedy neudolá nějaké obzvláště složité puzzle, pár vypečených kousků už mi málem nohy podrazilo :)

Zahrajem (hra měsíce): Last Rites

A je dobře, že budu mít v červnu rozjeté hry dvě, tak trochu tuším, že si v Callahanově baru budu uklidňovat podrážděné nervy. Hrou měsíce totiž volím FPS akci Last Rites!

Dle recenze od Petra Slunéčka jde o dokonalou ohavnost, nicméně už roky mnou cloumá touha řádně okusit, jestli je to opravdu tak zvrhlé a ubohé, jak autor textu uvádí. Protože dle popisu i screenshotů jde prostě jen o normální doomovku, a takový Doom se zvrhlostí také nešetří, tak proč by zrovna tohle mělo být Last Rites dáváno za vinu? Kdysi už jsem hru lehce naťukl a odnášel si z toho dojem čiré průměrnosti, tentokrát se do toho pustím s větší vervou.

Zahrajem (hra měsíce): Last Rites

Střílečka Last Rites vyšla roku 1997 a uznávám, že už to je prvním varovným znamením, jelikož po technické stránce se pohybujeme přinejlepším na úrovni onoho Dooma, přičemž plně trojrozměrný Quake byl toho času již rok na světě, stejně jako Duke Nukem 3D (sice stále 2.5D, ale přeci jen slušně pokročilý). Příběhem hra také nenavnadí, v roli velitele ze Special Forces se vydáváte do boje proti zombíkům, a to ve světě mírně futuristickém, tzn. do ruky se vám kromě výbušné klasiky dostanou i nějaké ty hi-tech hračky, což by mírně zajímavé být mohlo... Stejně tak je zajímavá účast parťáků ve zbrani, které ale bohužel nelze ovládat, a kteří mají dle všeho tendenci dělat kraviny.

Zahrajem (hra měsíce): Last Rites

Ovládání je poměrně příčetné, přímo ve hře se dá nastavit WASD a ovládání myší, ovšem myš jede dle schématu "letecký simulátor" a nejde invertovat, což je pro mě osobně peklo, ale předpokládám, že nebude těžké najít utilitku, která to zařídí, což lze naštěstí pořešit stiskem F5. V jedné věci recenze ve SCORE rozhodně nelhala, je to temné jak krtkova duše, jas jsem zvedal okamžitě.

Hra, kterou mimochodem vytvořilo studio Ocean Software, je natolik obskurní, že dokonce nemá ani vlastní zápis na Wikipedii. Přesto vydavateli Ziggurat Interactive stálo za to se s ní zaobírat, a Last Rites tak můžete zakoupit elektronicky jak na GOG, tak na Steamu. Hodnocení nejsou zdaleka tak děsivá, jako oněch 3/10 ve SCORE, na Steamu má hra mixed, na GOG dokonce 3.5/5. Jinými slovy - tohle může jak epicky nasrat, tak nečekaně překvapit!

Inu, uvidíme :) Do zbraně!

P.S. Pro účely čistě studijní můžete hru okusit i na archive.org ;)

Zahrajem (hra měsíce): Last Rites

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Last Rites"

  • Pollux napsal:

    Rozehrál jsem a ten level design je fakt otravnej:D

  • Xspy napsal:

    Heh , dokonce i teammates jdou do toho s váma .Jednotka příliš rychlého nasazení Tango Charlie je připravena čelit hordám nemrtvých jedinců i jinde než v kanále…. „Poslední pomazání “ nutností ;)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle