Zahrajem (hra měsíce): Powerslave / Exhumed

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tak kudy povedou naše první herní kroky v roce 2024? Co za perlu jsem vybral ze stránek SCORE 39? Řekneme si za pár okamžiků.

Ale nejprve krátké shrnutí předchozího měsíce, ve kterém jsme se brodili bahnem v české RTS Paranoia II, a poté jsme oděni v upnutý teplák bojovali s borgy ve Star Trek: Borg. Zatímco s Paranoiou jsem zabojoval férově, viz Paranoia II, i přes všechny mouchy překvapivě zábavná real-time strategie, tak k laškování s borgy jsem se žel nedostal. Ale žádný strach, ještě se do toho pustím, coby trekkie si dobrodružství, v němž vystupuje Q, prostě nemohu nechat ujít.

Zpět k lednu. Her je na stránkách SCORE 39 požehnaně, po důkladném zvážení se výběr smrskl na strategii Fallen Haven, doomovku Powerslave (Exhumed) a hokejový Solid Ice. No dobře, s tím hokejem žertuji, ale asi by nebylo nezábavné strávit chvilku se hrou, která si vykoledovala kulatých 0/10. Mírně jsem koketoval i s kartičkami Magic the Gathering od Microprose, to je hra, která mě láká odjakživa, byť pravidla medžiků už se mi dávno vykouřila z hlavy, nicméně jelikož mi bylo důrazně naznačeno, že strategií bylo dost, nechal jsem koketování koketováním a zvolil FPS řežbu. Navíc co se MtG týče, jistý Dr. Morbid už mi cca deset let slibuje, že článek dodá, ta chvíle tedy musí přijít každým okamžikem ;)

Zahrajem (hra měsíce): Powerslave / Exhumed

Hrou měsíce se tak stává FPS akce Powerslave / Exhumed odehrávající se kulisách egyptských pyramid a chrámů. Powerslave vyšel roku 1996 a PC verzi pohání známý engine BUILD. Na první dojem je to tak něco mezi Bloodem a Witchavenem, doufám, že kvalitou se Powerslave přiblíží spíše prvně uvedenému. Jak se na správnou doomovku patří, i tahle vypráví řádně praštěný příběh zasazený do konce 20. století. Egyptské město Karnak je ovládnuto neznámými silami, vojáci vyslaní na průzkum jsou mrtvi, jelikož jejich helikoptéra byla sestřelena, takže záchrana města, potažmo světa, je pochopitelně na vás. Kvalita!

O hře jste si již na stránkách HV mohli počíst, věnoval se jí Pollux, a to jak PC verzi, tak verzi pro Playstation. Jde o dost odlišné hry, a aniž bych vás chtěl brzdit v rozletu, kladu důraz na verzi pro PC, tu budu hrát já - na GOG je naštěstí dostupná. Možná budete mít nutkání sáhnout po remasteru, tedy PowerSlave Exhumed, ale pozor, remaster vychází z verze konzolové, pro naše potřeby je tedy nevhodný.

Zahrajem (hra měsíce): Powerslave / Exhumed

Co se PC verze týče, máte hojné možnosti, kterak si jí na moderním PC zahrát. V první řadě je tu netknutý DOSový originál z GOG, ten je poháněn DosBoxem. V řadě druhé jsou k dispozici moderní porty - PCExhumed, PowerslaveGDX a Raze. PCExhumed staví na enginu EDUKE32, PowerslaveGDX je součástí Java enginu BuildGDX a Raze je, věřte nevěřte, fork Build enginu říznutý GZDoomem. Je asi jedno, kterou cestou se vydáte, ale vězte, že pro dosažení vanilla zážitku je nutné držet se ukládání v systému checkpointů, tak to má původní hra.

Zahrajem (hra měsíce): Powerslave / Exhumed

Tedy vzhůru do akce a nezapomeňte se o zážitky podělit buď v komentářích, nebo na na Discordu.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Powerslave / Exhumed"

  • Max Hovado napsal:

    Hm… tak na tohle se těším!! Snad se hra bude líbit. Osobně chci zkusit remaster, který kříží PS i PC verze dohromady – PowerSlave Exhumed :D Jen si najít čas…

  • Max Hovado napsal:

    Jinak vlastně – ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK, PAŘANI!!!!
    Tenhle web jsem objevil docela nedávno a musím smeknout – přesně takové retro potřebuji k životu :D DÍKY KLUCI (a holky?) z High-voltage.cz!!!

  • dim0n napsal:

    vybornou recenzi jsem zrovna par dnu zpet videl od jednoho manika na yt, mluvi sproste, fak kam se podivas, takze verim, ze se tu hru uzijes, a hral obe verze, a fakt diametralni rozdil… GL

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle