Heroes of Might & Magic 2 remake

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Heroes of Might & Magic 2 je hra z kouzelného období. A teď nemám na mysli pseudostředověk plný křehkých víl, temných hvozdů, páchnoucích rytířů a věčně hladových draků. (Víte, proč draci neradi žerou rytíře? Protože rytíři se blbě loupou! Ha ha. Ehm.) Mluvím o polovině devadesátých let, kdy 3D grafika na PC teprve klepala na dveře a poctivé 2D dosáhlo svého vrcholu. A tak se stalo, že nejlepší ne-3D hry z této doby ani po 15ti letech nevypadají hnusně (3D hry hnusně vypadaly, ale ty to tak nějak do roku 2000 mají v popisu práce). Vemte si jen adventury - Curse of Monkey Island, Discworld 2, Neverhood, nebo strategie - Transport Tycoon DeLuxe, Warlords 3, Theme Hospital nebo právě Heroes of Might and Magic 2.

Chci tím říci, že staré hry z uvedeného období si můžete bez problémů zahrát i dnes, aniž by vaše smyslové receptory utrpěly újmu. Bohužel, s celou řadou ranně wokenních her jsou na dnešním PC větší problémy, než s jejich DOSovými předchůdci. A naopak,  DosBOX je obecně poměrně náročný na výkon a  "poslední z posledních" DOSových her bývají nejžravější. Pokud máte netbook nebo slabší notes, může to být průšvih.

Heroes of Might and Magic 2

Naštěstí, celá řada klenotů z devadesátek probublala skrz čas až do století jednadvacátého. Máme ScummVM, máme OpenTTD a máme free heroes2 engine. Díky free heroes2 enginu není problém spustit Heores 2 na čemkoliv od Windows, přes Linux až po AmigaOS. Ač je mi např. u operačních systémů trochu proti srsti, open source filosofie dává do budoucna naději na vylepšení a všemožné vychytávky v původní hře nepřítomné. Ne snad, že by Heroesy dvojka nějaké významné zásahy potřebovaly!

Co budete potřebovat? Předně je to samotný engine a dále datové soubory z původní hry. Engine funguje jak s originálem, tak ze soubory z datadisku Price of Loyalty. Dle vývojářů se NEJEDNÁ o hratelnou verzi, buďte tedy připraveni na rozličné fórky a nefunkčnosti. Jako ochutnávka možného nicméně free hores2 engine funguje znamenitě. Rozlišení, fullscreen a další si nastavte v souboru fheroes2.cfg.

Heroes of Might and Magic 2

A nakonec bych rád přiznal barvu: s Heroes sérií, stejně jako s Warlords, mám problém. Ač mě hra ohromě baví a jsem schopen u ní trávit hodiny a hodiny, většinou nakonec dostanu na prdel. Nemám pro tenhle typ her buňky. Přitom v real-time strategiích uplně bez šancí nejsem. Což asi jen dokazuje fakt, že real-time strategie  nejsou strategie, ale prachsprostý akční hry. Ale stejně si dám o víkendu zase partičku! Speciálně upravená mapa, počítačový protivník zaseklý ve vlastním hradu, jelikož má hned před branami skálu, už to vidím jako živé!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Heroes of Might & Magic 2 remake"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle