Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Po několika frustrujících pokusech dostat s v R-Type aspoň k druhému bossovi jsem se rozhodl uklidnit se u nějaké zenové záležitosti. A protože v OpenTTD mám za posledních několik týdnů nahráno dost, volba padla na logický rychlík Lemmings. Veselá muzika, roztomilí mužíci, křišťálově čistý gameplay. What could possibly go wrong?

Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Cejtím z toho DOOM!

Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Řeknu vám to rovnou - to zase jednou nostalgií zastřená paměť zvítězila nad realitou! Potíž je v tom, že jsem vždycky proháněl lemíky výhradně na obtížnost fun. Především proto, že jsem byl líný zapisovat si kódy potřebné pro vstup do dalších levelů a internet ještě nebyl po ruce. Uhrál jsem tedy prvních deset úrovní, poslechl si něco skočných melodií, a s pocitem dobře vykonané práce jsem hru vypnul, abych si celé kolečko za pár měsíců zopakoval znovu.

Ale dneska jsem už pořádnější (a taky moudřejší a krásnější) a navíc vlastním notýsek a tužku z Ikei. Poctivému zapisování tajemných zkratek nic nebrání a já se postupně prokousávám nadělením, které na mě v roce 1991 chlapci a dívky z DMA Design nachystali.

Lemmings: Ty jeden mrňavej! Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Fun je pořád fun, o tom není sporu. Úrovně jsou směšně jednoduché, limit přeživších lumíků dostatečně benevolentní, možností řešení je díky široké paletě dostupných povolání většinou vícero. Krása.

Ovšem už na obtížnost tricky vás hra začne úmyslně nasírat. Tu máš stejný level, jako si hrál na fun, ovšem tentokrát trochu přiškrtíme kohoutky! Dáme ti k dispozici krajně nevhodná povolání, limit přeživších zvedneme o 20% a víš co? Ještě trochu zkrouhneme limit časový, ať se nám tu zbytečně neflákáš!

Že ses s tím úspěšně popral? Inu, ještě nejásej! Tu máš úroveň, kterou bys s lumíkem - kopáčem vyřešil během minutky, ale tentokrát ti, ha ha, dáme jednom lumíky vybuchující! Pět, čtyři, tři, dva, jedna, bum! Túdle, zas moc brzo! A uvědom si, že tě čekají ještě obtížnosti taxing a mayhem.

Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Sorry kluci, tohle se holt nevyvedlo.

Však já ti ukážu, ty jeden mrňavej!

Vztek stranou. Je to pořád skvělá hra!

Jen mě mrzí, že blocker, onen svalnatý lemík, přes kterého ostatní, ať jich je sebevíc, nemohou pokračovat dále, nejde bezbolestně odblokovat. Vždycky mě rozesmutní, když toho statečného chlapíka musím odbouchnout.

Naštěstí mě o chvíli později rozveselí hudba, rozverně znásilňující známé motivy, ať už jde o klasickou hudbu, nebo The Good, the Bad and the Ugly.

Rimmer: "Jednou jsem choval i lumíka. Měl jsem kluka moc rád. Postavil jsem mu i zídku, ze které moh` skákat. Nechtělo se mu ani za nic. Jednou o Vánocích jsem mu na prstu podával kus biskupského chlebíčku. Kousnul mě! Zahryznul se mi do prstu a nechtěl mě pustit. Tak jsem mu musel rozmáznout hlavu o stěnu ložnice. Z toho mi opravdu bylo moc smutno. Ten hnusák mi zničil tapetu s helikoptérami."

Marně si lámu hlavu nad, tím který z portů Lemmings je nejlepší. Osmibitové počítače a konzole můžeme asi vyškrtnout rovnou. (I když např. verze pro Master System vypadá docela k světu.) Takže DOS? Amiga? SNES či Mega Drive? Výběr je široký, s Lemmings se to má skoro jako s Doomem - jak to má procesor, tak na tom nějaká verze Lemmings běží. Osobně už budu mít navěky slabé místo v podobě OPL2 syntézy AdLibu, takže jednoznačně preferuju verzi pro MS-DOS, ale neřekl bych, že je nej. Je to hlavolamka!

Lemmings: Ty jeden mrňavej!

Jen glitch mě zachránil od potupného opakování levelu (z téhle výšky se měli lemíci dole rozplácnout, ale jelikož dopadali přímo na východ, nestalo se).

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Lemmings: Ty jeden mrňavej!"

  • LubikCZ napsal:

    Opět pěkné a vtipně napsané počtení, jen si teď nejsem jist, jestli to jsou Lumíci nebo Lemíci :) A protože teď mám jako primární OldSchool herní DOS stroj 486-ku SX-ko, tak jsem dostal chuť si je zase zahrát. Na svém moderním PC už je mám připravené, tak je jen šoupnout na disketu a můžu pařit :D

  • Springy napsal:

    Zase moc hezky napsané pojednání. Vsuvku v podobě Rimmerova dojemného příběhu jsi taky moc hezky vybral – patří k mým nejoblíbenějším z Trpaslíka. Asi si lumíky o víkendu zahraju, jen tak na fun, pro fun :).

  • VanThomas napsal:

    Až vás „ty mrňavý …“ naštvou definitivně, tak na odreagování doporučuju Lamers :-)

    https://archive.org/details/msdos_Lamers_1992

  • Neny napsal:

    Safra Sledge ! Jak Ty to děláš, že máš tak vtipné články, prostě Tvůj styl psaní se líbí každému ! Měl by jsi obnovit EXCALIBUR, už jsi dávno měl kontaktovat -ml- :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle