Krabice: X-COM Terror from the Deep

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V minulém krabicování jsem uvedl, že pokud vše dobře půjde, měl bych obdržet jednu skutečnou lahůdku. Dobrá věc se podařila a je to tu!

X-COM: Terror from the Deep. Famózní věc, jen o malinký ždibíček horší než legendární originál, tedy X-COM: UFO Defense, známý též jako UFO: Enemy Unknown. Dlouhou dobu jsem tento podmořský sequel přehlížel a až nedávno zjistil, že neprávem. Má to spoustu drobných chybek, ale hraje to se skvěle, mimo jiné i díky enginu OpenXcom.

Na fotkách vidíte evropskou verzi balení, od americké jí rozlišíte díky hlavnímu motivu - USA verze má na obalu béčkově hororový pařát, verze evropská vystavuje na odiv starého známého sectoida. Ovšem tentokrát zkříženého s mlokem či okurkou.

Tak jdeme na to!

Krabice: X-COM Terror from the Deep

Jedna krabice, čtvero disket, jeden manuál, nějaké ty zbytečné papíry a doprovodná brožura, ke které se ještě vrátím.

Krabice: X-COM Terror from the Deep

Diskety jsou zdařile umělecky vyvedené, někdo měl zjevně smysl pro detail. Je to temné jak Mariánský příkop.

Krabice: X-COM Terror from the Deep

Manuál a již zmíněná brožura. Opravdu si na ní počkejte a skrolujte dále, je znamenitá!

Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep

Cca devadesátistránkový manuál je vyloženě povedený, snad jen trochu barvy mu chybí. Ale aspoň se díky křídovému papíru hezky leskne. Kromě stručného nástinu příběhu a několika ilustrací, která nahánějí hrůzu, obsahuje hlavně podrobný popis ovládání. Když si tím tak listuju, nechápu, jak jsem kdysi mohl do UFA veplout metodou pokus / omyl. Dneska už bych to nejspíš nedal. Inu, líný dobytek.

Krabice: X-COM Terror from the Deep

Obvyklé zbytečnosti. Rady k instalaci a nechvalně proslulá registrační karta. Do you have a soundcard? Jistěže! Dokonce několik...

Krabice: X-COM Terror from the Deep

A konečně slíbená brožura. Jde o seznámení s příběhovým pozadím série, a to velmi kreativní formou. Začíná to jako povídka, přesněji poznámky nejmenovaného novináře, který se snaží vydolovat informace z veterána První cizácké války, Jakea Gastona.

Jake Gaston dopodrobna popisuje hrůzy konfliktu, na který Země nebyla připravena. Barvitě líčí hrůzy, které zažívali nezkušení zelenáči tváří v tvář mimozemské přesile. Navzdory tvrdému výcviku a nejlepšímu pozemskému vybavení byly první mise proti šmejdu z vesmíru téměř sebevražedné. Technická vyspělost mimozemšťanů a jejich psionické schopnosti proti roztřesené hrstce rekrutů pod velením kapitána, jehož jedinou kvalifikací byl fakt, že několik předchozích misí se štěstím přežil.

Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep

Přibližně v polovině sešitu je Jake Gaston odvelen, aby pomohl s jednotkám X-COM v boji proti nové hrozbě z hlubin. Na dalších listech jsou tedy rozličné střípky informací, kterými JG novináře dále zásobuje. Ústřižky z novin, fotografie, technické specifikace výzbroje atd.

Bude to možná trochu hereze, ale tohle je snad ještě lepší, než mapa! :)

Krabice: X-COM Terror from the Deep Krabice: X-COM Terror from the Deep

Než pokročíme k závěrečným technickým informacím, pokochejme se přední i zadní stranou krabice. Netřeba zdůrazňovat, že vyobrazený aquatoid je dokonale odporný. Hnus jeden vesmírnej...

Tense? Nervous? Terrified? You will be!

Krabice: X-COM Terror from the Deep

A mocný finiš - minimální požadavky. Ke spuštění vám bude stačit skromná 386ka s 4MB RAM, ale co si tak pamatuju z hraní jedničky, radši bych pošilhával aspoň po té 486ce. VGA grafická karta je nezbytností, nelepší rozlišení 320x200 byste si jinak v plně dostatečných 256 barvách nemohli užít. A seznam podporovaných zvukových karet utvrzuje majitele Gravisů v obavách, že vsadili na špatného koně.

Le bonus - PowerPlus edice jedničky. Beru jí jako takovou polooriginálku. Žádná velká show to není, ale lepší, než drátem do oka.

Krabice: X-COM Terror from the Deep

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: X-COM Terror from the Deep"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle