Krabice: Aces of the Deep

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Kontrolní otázka, vážení podvodníci, už jste viděli báječný ponorkový film Das Boot? Nebo ještě lépe, už jste viděli jeho šestihodinovou, extra klaustrofobickou seriálovou verzi? Jestli ne, tak bez meškání vyplujte do pirátských přístavů, rozhodně nebudete litovat.

Krabice: Aces of the Deep

Aces of the Deep je ponorkový simulátor z roku 1994 vytvořený studiem Dynamix, odehrává se během druhé světové války. Vžijete se do role kapitána Kriegsmarine a za kormidlem německé U-boat budete brázdit oceány s cílem poslat ke dnu co největší počet spojeneckých konvojů. Ano, hrajete za ty zlé, nicméně co se mě týče, tak se posádky ponorek vykoupily už pouhým služebním zařazením. Já bych se v téhle plechové čekárně na utopení udržel při smyslech tak sedm a půl minuty. Následovalo by explozivní potřísnění se a sestup do hlubin šílenství.

Krabice: Aces of the Deep

Krabice v kontrastních barvách vás od prvního pohledu uvede v chladný neklid. Škoda toho nevkusného proužku s nápisem "Sierra", který celkový dobrý dojem úspěšně rozbíjí. Železný kříž jasně naznačuje, za jaký tým se bude kopat (plovat?) tentokrát.

Krabice: Aces of the Deep

The most desparate battle of W.W.II is about to begin. Popis slibuje sofistikovanou simulaci, mimořádnou historickou věrnost a akční nářez zároveň. Nemám důvod nevěřit, vždyť stejný tým má na kontě i legendární letecký simulátor Red Baron. Disketová verze je ochuzená o řadu bonusů, jako jsou např. rozhovory se skutečnými ponorkovými esy. Nicméně fantastické 3D prostředí je všem verzím společné!

Krabice: Aces of the Deep

Napadá mě znamenitý crossover. Aces of the Deep plus Terror from the Deep. Technicky vyspělý mimozemský šmejd vs jednotky X-COM vyzbrojené výbavou z druhé světové války. Nápad je k prodeji, neváhejte mě kontaktovat!

Krabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the Deep

Manuál je poctivě macatý, jak se na každý opravdový simulátor sluší a patří. Celých 200 stránek technických detailů, historického pozadí, dobových fotografií a vousatých mužů. A nějaký ten popis ovládání. I kdyby vás hra jako taková moc netankovala, tak si téměř dvě třetiny manuálu můžete přečíst jako knihu.

Krabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the Deep

A pozor, přichází její veličenstvo...

Krabice: Aces of the Deep

Krabice: Aces of the Deep

...mapa! Mapa severního Atlantiku, rozměrná a tištěná na odolném lesklém papíře. Taková věc bezesporu snese i jedno dvě polití agresivní mořskou vodou (ale zkoušejte si to na svých kopiích). Je plná čísílek, ale bůhví co znamenají. Hádám, že bude nezbytné mít jí při hraní po ruce. Ponorka na G3! Zásah! Potopena!

Krabice: Aces of the Deep

Disketová verze hry se rozlézá na pěti béžových disketách. Ty by sice mohly být vyvedeny nápaditěji, nicméně důležitých je oněch sedm megabajtů obsahu, ne? Jak je vidno z krabice, viz výše (a níže), existuje i CD verze hry, kterou se mi bohužel nedaří nikde dohledat. Kdyby měl někdo ISO, dejte vědět, zajímají mě ty rozhovory ;)

Krabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the DeepKrabice: Aces of the Deep

Registrační karty, taháky a další obvyklá letákovost nesmí chybět.

Divím se, že dodatek "The reality of the submarine war" není součástí manuálu. Skoro bych řekl, že šlo o nějakou dodatečnou reakci na dobové pseudokauzy. President Sierra Europe, Roland Oskian, nám na základě svých životních zkušeností rozšafně sděluje, že válka není prdel. Což je ovšem v přímém rozporu s písničkou z intra střílečky Cannon Fodder! Tak vám nevím, komu věřit... asi Rolandovi, viz Das Boot. Brrr.

Krabice: Aces of the Deep

Krabice: Aces of the Deep

Ještě trocha detailů zadní části krabice, ať se vám ta marketingová přehánění lépe čtou. Můžeme využít šance a rozšířit si obzory zjištěním, co je to Gouraudovo stínování, ve kterém jsou ponorky ve hře vyvedeny:

"Tato metoda je vhodná pro stínování matných povrchů. Byla navržena zejména pro tělesa, jejichž povrch je aproximován množinou rovinných plošek. Pro činnost algoritmu je důležitá znalost barev všech vrcholů zpracovávané plochy. Nejprve z normál několika sousedících ploch určíme normálu v každém vrcholu plochy. Jednou z možností je aproximace normál sousedních stěn. Barvu vrcholu určíme z normály v tomto vrcholu a to podle daného osvětlovacího modelu."

Fascinující.

Krabice: Aces of the Deep

Hurá, jsme na konci, v bezpečí doku, u technických parametrů!

Pro rozběhání hry postačí mrzká 386 DX /33 Mhz, ale nechte si poradit a na ničem menším než je slušná 486ka to ani nezkoušejte. Čtvero Meg Ryanových operační paměti je splnitelných, HD mouse je samozřejmost. Periskopy ukazují ve velejemné VGA grafice a hra podporuje řadu vyspělých sonarů.

Celkový dojem? Až na drobné zaváhání se štítky disket a hnusným pruhem vespod je to bez chyby. Hodnocení devět z deseti torpéd!

Zajímavé je, že Aces of the Deep je jedna z krabic, které se kdysi daly koupit v Levných knihách. Soused si jí tehdy za pár desetikorun pořídil, ostatně vyplatilo se to už kvůli těm disketám. Jeho kopii už bohužel dávno spolkl koš, tenhle dáreček je za pár korun z Aukra. Většinou je o krabice větší boj, ale trýznivá nuda ponorek je k mému štěstí pro většinu sběratelů patrně nezajímavá :)

P.S. Pokud by na vás z Das Boot vlezla depka, zkuste se zhojit komedií Down Periscope. Místy je to trapné jak Rob Schneider, který v tom shodou okolností hraje, ale do odpadu to má daleko ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Aces of the Deep"

  • LubikCZ napsal:

    Film Das Boot jsem ne jen že viděl a to hned několikrát, ale mám i origo DVD s pěti hodinovou verzí a poprvé jsem na něj narazil kdysi na nějaké německé televizi. Zaujala mě totiž při přepínání kanálů právě ta hudba, kterou jsem znal v techno verzi od techno DJe, producenta, zpěváka a skladatele Alexe Christensena, který má na svědomí projekt U96. Film dokonalý, hudba Klause Doldingera jak by smet. Hrával, nebo spíš jen zkusil, jsem kdysi na Didouškovi Silent Service. Tolik k ponorkovým simulátorům a toť vše ke hře :)

  • VitaH23 napsal:

    Ha, tak alespoň vím kdo mi to na tom našem českém Aukru vyfouknul :D, nebo je to jinak?

    • Sledge (admin) napsal:

      To asi budu já :) Cena cca 260 Kč, souhlasí? Jestli jo, tak se omlouvám, ale slibuju, že je krabice v dobrých rukách! ;)

      • VitaH23 napsal:

        Jo to asi bude ono, já ani nevím za kolik to skončilo, měl jsem tam limit rovný 2kila, no ale žes to ty tak mi to tak nevadí, neboť jak sám píšeš, je v dobrých rukách.

  • Falcon napsal:

    Jo, kamarád si jí taky pořídil v Levných Knihách :) Tenkrát tam toho bylo víc, vesměs bohatě vybavené krabicovky. Dodnes si vyčítám, že jsem si nechal utéct Falcon 3.0 i s tím masivním manuálem.

  • Doomtrooper napsal:

    Měl jsem možnost nelimitované návštěvy ponorky USS Clamagore (SS-343) a po slabé půlhodince uvnitř a samostatného zkoumání všeho možného včetně spacího bunku přímo nad jedním z torpéd jsem musel usnat že borci to měli o mnoho těžší než jsem si myslel. Je tam mnohem méně místa než je vidno v jakémkoli z filmů. Jen prolézání mezi komorami vyžaduje grif páč jinak si člověk v lepším případě odře holeň a v horším se uvde do stavu bezvědomí když si jí drbne o všude přítomné ocelové ventily a armatury prostě trčící všude. A dělat to v běhu za otřesů hlubinných pum tak se tam sám jistojistě dobiju. Bylo to pro malý chlapy kdokoli nad 185 tam bude mít problém se kamkoli naskládat pohodlně. Jinak návštěvu na Patriot pointu u Charlestonu, SC vřele doporučuji, můžete si vlézt na stíhačku nebo za čtyřče protiletadlový kulomet a nikdo vás nebuzeruje. Individuální prohlídka celé letadlové lodi, neomezený čas a dá se i pronajmout na soukromou akci, strávil jsem tam v podpalubí USS Yorktown novoroční večírek, takže se tam člověk zlije mezi těmi hračkami, haha. Ale to odbočuji, Ehm…
    Musím souhlasit, vyvedený film i serial, hudba utkvěla v hlavách všem co to kdy shlídli, inspirovalo to spoustu lidí tenkrát dodnes si pamatuju jak MTV hrálo Das Boot klip od U96.

    • Sledge (admin) napsal:

      A co jsem četl, tak ty německý U-boat byly ještě stísněnější, takže manévrovatelnější a s větším ponorem, ale pro posádku krystalický peklo. Já bych do toho nevlezl snad ani k prohlídce :)

  • Logout napsal:

    I já jsem kdysi pořídil v Levných knihách, při výletě z našeho jihočeského venkova do moravské metropole. Nicméně ke hraní jsem se nikdy nedostal, zároveň s touhle gamesou jsem si totiž odnesl i krabici s nápisem Master of Orion a až do doby, než jsem přestal vesměs hrát úplně jsem se k hlubinným esům už přes roztomilé emzáky nedostal…

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle