Krabice: Stars!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jistě jste si všimli, že už tu dlouho nebyl nový příspěvek do krabicové série. Ne snad, že by mi došly hry, pár krabicovek tu ještě mám, jsou to ale většinou nudná balení obsahující jen médium se hrou a manuál, nic víc. Těmi vás těžko zaujmu. Nakonec jsem ale jeden pozoruhodný kousek vyhrabal. Jmenuje se Stars! a nejspíš ho neznáte.

Stars! je relativně obskurní 4x strategie kráčející ve šlépějích legend typu Master of Orion. Zatímco MOO se může pyšnit lákavým audiovizuálním zpracováním, Stars se spoléhají na klasická wokenní wokna. Na první pohled vypadají jako laciná sharewarová jednohubka z CD typu 1000 a 1 her pro Windows 3.1, ovšem už po několika kliknutích odhalí netušené hloubky a stovky různých hejblátek. Tohle není hra pro slabé.

Čím konkrétně je krabice se Stars zajímavá? Jde o speciální multiplayer twinpack, hned po rozbalení tedy může dvojice soupeřů usednout a oddat se poctivé eXplore - eXpand - eXploit - eXterminate akci. Mimochodem - hra podporuje poměrně neuvěřitelných 16 hráčů.

Krabice: Stars!

Stars, the premier space strategy game.

Grafik, celý špatný z toho, že se hrou příliš práce neměl, se zjevně vyřádil aspoň na krabici. Zadní strana je sice trochu horší, ale logo je pecka. Povšimněme si, že hra je od tvůrčího dua Jeff McBride a Jeff Johnson. Nemám nejmenší tušení, co je to za pány.

Krabice: Stars!

Jak jsem uváděl výše, zadní strana je trochu divočejší, kombinace zelenožlutého textu tahá za oči. Nevadí, důležité je, že PC Gamer nešetřil chválou: "STARS! Really shines in the multi-player. And the more players, the merrier." Povšimněte si drobných ilustrací vesmírných stanic. Grafik se zjevně inspiroval Star Trekem, druhá v pořadí jako by Deep Space 9 z oka vypadla. A předposlední připomíná borgskou krychli. Dvojitou.

Krabice: Stars! Krabice: Stars!

Kartónová skládačka zajímavých tvarů obsahující dvojici CD a nezbytné papírování.

Krabice: Stars!

Hmm, blyštivé! Kromě placek samotných obsahují obaly také registrační kódy, které jsem pochopitelně ukryl mimo dosah objektivu, aby mi je někdo nevykradl!

Krabice: Stars!Krabice: Stars!

Objemný manuál, stručná referenční příručka, technický dodatek usnadňující instalaci a samozřejmě nezbytná registrační karta. Že doba pokročila poznáte podle pole internet address. Že ještě nepokročila dost poznáte dle dodatku if applicable.

Krabice: Stars!Krabice: Stars!Krabice: Stars! Krabice: Stars! Krabice: Stars! Krabice: Stars!

Manuál je tentokrát opravdu masivní. Odhadem 200 stran tabulek, přehledů, grafů a statistik. V podstatě bez ilustrací. Pro někoho peklo, pro jiného ráj. Já jsem tak někde v půlce, tento typ her mám rád, ale tohle už mi možná přijde malinko přehnané :)

Krabice: Stars!Krabice: Stars! Krabice: Stars! Krabice: Stars!

Abych nemuseli jak idioti neustále listovat v manuálu, připravili si pro nás tvůrci hry stručnou 23 stránkovou příručku. Je sice barevnější, než manuál, ale jinak - čísla, čísla, čísla.

Krabice: Stars!

A na závěr jako obvykle - systémové požadavky. Hra je sice nehezká, ale na druhou stranu jí rozběhnete i na 386ce s 4MB RAM. Na disku si řekne o 2MB místa, což je údaj, který mě přiměl zkontrolovat obsah CD. Skutečně - hra samotná má cca 4MB (údaj na krabici tedy trochu lže), další 1,5MB zabírají kodeky pro video (Video for Windows), pak už je tu jen pár pomocných instalačních souborů a dvě hnusné a veskrze zbytečné animačky (50MB). Téměř 600MB kompaktního disku tedy zeje prázdnotou. Tak hlavně, že máme jak využít onu dual speed CD ROM mechaniku.

Více o hře si můžete přečíst ve SCORE č. 38 (únor 1997).

A to je vše, přátelé! Tentokrát to možná bylo trochu nudnější, než obvykle, ale v příštím týdnu bych měl do pracek dostat jednu chuťovku. Zůstaňte naladěni ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Stars!"

  • Clous napsal:

    Očividně CD pro počítače předběhlo svoji dobu, ale záznam je na dlouhou dobu trvalý, ale stejně se mně víc líbí diskety, ať jsou ve stavu jakém chtějí :-)

  • Taky vlastním krabicovou verzi – edice REPLAY. Bohužel je to právě to nudné balení – manuál jako PDF, prostě nic moc.
    Jenom poznámka – na 64bitových OS to ani nenainstalujete. Bohužel smolík.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle