Star Trek – ano, nebo ne?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jak ti nadanější z několika zmínek v mých článcích již dávno pochytili, propadl jsem, a to téměř naprosto, fenoménu Star Trek. Zatím nejsem tak daleko za branami šílenství, abych nosil uniformy a umělohmotné hračky za opaskem, ale rozhodně jsem došel k hranici, kdy pošlu každého zapřísáhlého Star Wars fanboye do nejbližší černé díry!

(Pro Star Wars fanboye - ale jo, vždyť já rád i ty hvězdný války. Původní trilogii. Princezna Leia v chromované poprsence je jen jedna! :)

Někdy minulý týden skončil tříletý quest, který zahrnoval skouknutí všech seriálových sérií a trekových filmů. Prokousal jsem se od původní série, přes Next Generation, Deep Space Nine i Voyager až k nejnovější Enterprise a zhltnul všech 10+1 více či méně úspěšných pokusů o dobití velkého plátna.

Nejvíc mě překvapila přes 40 let stará The Original Series (TOS). Samozřejmě, papundekl na vás číhá na každém rohu, stejně jako barevné žárovky a holá hruď kapitána Kirka, ale pořád jde o koukatelnou věc. The Next Generation (TNG) je pravděpodobně kvalitativní vrchol, výš už žádný jiný trekový seriál nedosáhl. I když Deep Space 9 (DS9) k tomu měl podle mě zatraceně blízko. Voyager (VOY) je  slabší odvárek s množstvím hluchých míst, ale pořád se nemá v podstatě za co stydět. A prokletá Enterprise (ENT)? První dvě sezóny doslova na palici, ale série třetí a čtvrtá se může směle zařadit k "velké dvojce" TNG a DS9.

Otázka je, co dál?

Knížky? Pravděpodobně ne. Podle toho mála, co jsem zatím ochutnal, je literatura z prostředí Star Treku nejen braková, což by ani nevadilo, ale především zoufale pitomá, což už je horší. Beletrizace seriálových epizod trpí na mizerný překlad, původní příběhy zase na na nablbé zápletky. Opravte mě, pokud se mýlím! Rád nějakou tu minci do kvalitního čtiva investuji.

Uniformy, umělohmotné modely, odznáčky a klingonština? Doufejme, že ne! Ne snad, že by mě  zapřísáhlý trekkie pyšně třímající v ruce zánovní plastový fazer nějak urážel. Jen si myslím, že na tohle prostě ještě nejsem připraven! :) Ovšem musím se přiznat - umělohmotnému panu Spockovi za 80,- Kč jsem neodolal.

Počítačové hry? A tady jsem doma. Ač je kvalita počítačových her z universa Star Treku poměrně kolísavá, najde se pár titulů, která stojí za to si zahrát. Na tvorbě her navíc často spolupracovali samotní seriálový herci, a tak se už první pořádná treková adventura, Star Trek: 25th Anniversary z roku 1992, může pyšnit parádním dabingem.

A co vy?

Star Trek má stigma podivné zábavy pro podivné publikum. Trochu to změnil až poslední film, který toho paradoxně s předchozím trekem nemá moc společného. "Not Your Father's Star Trek" hlásila pravdivě reklama. Z prosté zvědavosti by mě tedy zajímalo, jak jsou na tom čtenáři high-voltage.cz :)

  • Star Trek - ano, nebo ne?
  • Star Trek, nebo Star Wars?
  • Kirk, nebo Picard?
  • TOS, TNG, VOY, DS9, nebo ENT?

A nemá náhodou někdo doma zbytečné originálky Star Trek her?

Star Trek – ano, nebo ne?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Star Trek – ano, nebo ne?"

  • MickTheMage napsal:

    Pocuj, tie knihy…ja by som ich nepodcenoval. Najlepsie momentalne co mozes citat je seria Star Trek: Titan (v cestine vysiel prvy diel) a Voyager: Teorie Strun (tiez je to seria a v cestine len s prvym dielom :( ). Co su imho dost dobre knihy! Ale k tvojim otazkam:

    – ano
    – oboje :)
    – hmm…asi Picard
    – vsetko :), ale keby si to chcel v nejakom poradi tak asi TNG,TOS,ENT,DS9,VOY

    Mimochodom, zahraj si Star Trek Klingon na Youtube (ak si to este neurobil), je to sranda :)

  • Sledge (admin) napsal:

    @MickTheMage: Star Trek: Titan… Riker coby kapitán, je to tak? O tom už jsem někde slyšel. Dobře, dám tomu šanci! :)

  • zeal napsal:

    nesouhlasim, ze posledni dil byl mene „geekovsky“ nez ostatni. Nejvic k mainstreamu se priblizil cool borgskej dil First Contact, kterymu nechybi sebeironie oproti tomu novemu od Abramse. Nejlepsi serie asi DS9. Nejblbejsi Voyager s tim, ze nejdebilnejsi sezona je prvni sezona TNG.

  • Robotron3 napsal:

    1. Star Trek – ANO
    2. Star Trek, nebo Star Wars? To je jako ptat se, pohadka, nebo sci-fi? Star Trek samo.
    3. Kirk, nebo Picard? Sedma z deviti :)
    4. Voyager, takovej Star Trek uz nikdo nikdy nenatoci. Dneska uz na to nejsou penize, cas, ani talent…

  • Robotron3 napsal:

    A ja stejne nechapu, comaji vsichni proti Voyageru, podle me to je nejlepsi Star Trek vubec. Zadny hluchy mista jsem v celym serialu nezaznamenal. Dobre, neco bylo vyborne, neco slabsi, ale je to prece nejvyspelejsi Star Trek v tom tradicnim duchu, je tam nejvic poznatku ze soucasne vedy, tedy Star Trekovske vedy :) Astronomie, fyziky a tak vubec, i kdyz si to clovek treba neuvedomi, Star Trek na tom dost stavi. A ty pribehy posadky jsou ve Voyageru nejvic vypate, nejemotivnejsi, to proste nemuzete poprit. Dobre Picard, kdyz si dela legraci z Pana Data, aniz by pri tom hnul obocim, to ma taky svuj sarma svich, ale Sedma z Deviti je Sedma z deviti. Voyager je Voyager ;)

  • zeal napsal:

    Voyager jsem jako malej docela žral, ale po nějaké čtvrté sezóně, kdy se tam dostává do středu děje Sedmá z devíti mi to přišlo tak nějak pořád stejné a ne moc záživné, ehm snad za to nedostanu od nikoho z diskutérů přes držku, ale takhle to zkrátka vidím. :) To má pak sice kapitánka Janewayová normální účes, ale jelikož se z ní v tom období stává vedlejší postava, tak je to už víceméně jedno. Mě teda na Voyageru nejvíc sral Neelix. ;) Nelíbil se mi ani českej dabing a casting se teda imho vůbec nepoved. Krom Kes, po jejímž odchodu šel seriál do bláta…

  • zeal napsal:

    Krom Kes a Sedmé z devíti (která taky ušla, ne že ne)!

  • Robotron3 napsal:

    Jooo taaaak, pan byl na Kes, no tak to je jasny, proc uz se pak nelibil ;-)

  • P373R napsal:

    1-Star Trek urcite ano
    2-StarTrek vs StarWars to je jak porovnavat jabka a hrušky ale budiž, mam rad oboje ale StarTrek je propracovanejsi
    3-filmovej Kirk byl fajn ale Picardovo hluboke Engage vyhrava :-)
    4-Urcite Voyager,Sedma z deviti,Kes,jo to byli hezky holky a taky slusne zahrany, ale stejne byl nejlepsi postavou doktor :-D, pak TNG,DS9,TOS , ne ze by byli originalni serie spatny ale pro mne to bylo obcas az prilis „Over the top“ a Kirk strasne prehraval.., ENT jsem zatim nevidel
    Jeste pridam jedno video ktere uz urcite vsichni znate, ale co kdyby
    http://www.youtube.com/watch?v=vHUkFF7q85A

  • MickTheMage napsal:

    Jo, ja sa zase chystam vyskusat po par mesiacoch Star Trek Online. Len co mi dojde da prekliata time card, ktoru som zhanal boh vie kde v certoch. Normalne nechapem preco ju uz gameexpres nema (ze robotron! ;) ).

  • Robotron3 napsal:

    re: Mick. Je to tahle karta? http://www.gameexpres.sk/hra-pro-pc-star-trek-online-60-denni-herni-karta-p-9975.html Vidim, ze nejaky prijdou 10.12, ale u takovejch veci je lepsi si to zarezervovat, jeste nez je to skladem. Normalka dat do kosiku a odeslat, a pak ji mas ja nevim, treba do peti dnu. Takovyhle veci se uz objednavaj na sklad spis po kusech.

  • Robotron3 napsal:

    Jo a doktor byl nejlepsi! To ma P373R pravdu :) Na Star Treku se mi libi prave ty postavy jako Dat, Doktor PZH a vlastne i Sedma z deviti, roboti, hologramy, deti odrostle v borgskem spolecenstvi, tedy osoby, ktere se snazi nejak zapadnout mezi tu lidskou sebranku a tim jak se mermomoci snazi byt lidsti, kolikrat jsou lidstejsi, nez samotna posadka Enterprise, nebo Voyaheru :) To sou kouzelny momenty.

    Jo a uplne nejlepsejsi je entita Q, jak jinak :)

  • Robotron3 napsal:

    A tohle je taky genialni http://www.youtube.com/watch?v=mDUGWRUU6eM&feature=related Kde na to ty lidi berou cas :)

  • malcor napsal:

    1) Ano
    2) ST
    3) Picard
    4) TNG

  • Sledge (admin) napsal:

    @MickTheMage: Já ten návrat do STO vidim nejpozděj na jaře, drahá polovička na dva měsíce odjíždí za kopečky, tak budu mít spoustu času! :)

    Ad Voygaer: Doktor byl samozřejmě výbornej, pak jsem si oblíbil B´elannu Torres, ale teda Neelix mě taky vytáčel. Ale celkově mi ten seriál přišel slabší, než DS9 nebo TNG, takovej řidší. Ale to neznamená, že byl špatnej! Ovšem ten konec mě vyloženě zklamal, přílet k Zemi.. a nic? Opravdu nic? Špatné :( Hloupější zakončení měla už jen Enterprise.

    A Q je frajer, o tom žádná.

    Teď mě napadá, že v každé sérii jsem si nejvíc oblíbil šéfinženýra :) Scotty, LaForge, B’elanna Torres, Trip, Miles O’Brien (já vim, neni to přesně šéfinženýr, ale má k tomu blízko! :)

  • hasan napsal:

    ano, trek, pikárd, TNG, VOY
    (povinnost accomplished :-)

  • Anonym napsal:

    Star Trek – ano
    Star Trek
    Kirk
    TOS

    Všechny série sjety několikrát a vyloženě špatná není žádná. A knížek ST jsem už taky pár dobrejch četl.

  • Anastaz napsal:

    ten anonim je Anastaz

  • nut napsal:

    Star Trek – ano, nebo ne?
    Jedině StarTREK!

    Star Trek, nebo Star Wars?
    Star W co?

    Kirk, nebo Picard?
    Picard

    TOS, TNG, VOY, DS9, nebo ENT?
    TNG

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle