Didaktik Gama a divIDE

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

S darovaným strojem Didaktik Gama jsem se už  vloni touto dobou chlubil. Ale o báječné periferii, kterou jsem si vyžádal k posledním Vánocům, jsem ještě nesepsal ani řádek. Takže tady to máte - divIDE!

Abych vám hned zkraje vyjevil pravdu - ZX Spectrum, potažmo jeho rozličné klony, jsou trochu moc oldschool i na mě. Atari 2600, NES, Master System, na tom všem si dokážu zahrát docela příjemně, ale jak dojde na dítka Sinclairova, nedokážu se přinutit přistupovat k nim jako herním strojům.  Sám Sinclair by ze mě možná měl radost, viz následující citace z filmu Micro Men, jakkoliv je její autentičnost diskutabilní:

"Sinclair: Games! Everywhere I go games! This is what my lifetime of achievement has been reduced to! Clive Sinclair the man who brought you Jet Set fucking Willy!"

Didaktik Gama a divIDE

To vše nic nemění na faktu, že považuji za povinnost nějaký ZX klon ve své skromné sbírce mít. Kdyby bylo po mém, rozhodně by to nebyl zrovna Didaktik Gama, ale co, nemusí pršet, stačí, když kape. Tady by mi mohl některý z problematiky znalých čtenářů poradit: jaký "ZX" stroj bych měl ve sbírce rozhodně mít? Klasické ZX Spectrum? Nebo nějaký odvozený model?

Ale zpět k divIDE. Stejně, jako u všech osmibitových počítačů, i u Didaktika jsem řešil, kudy do něj rozumně nacpat data. Kazeťák jsem vyškrtnul ze seznamu již dávno, není to nic než sebetrýzeň. U C64 se snažím rozchodit disketovou mechaniku. U Amstradu CPC464 jsem prozatím problém vyřešil pomocí kazetového adaptéru, k němuž je možné připojit např. mp3 přehrávač s nahranou hrou. Atari 800XL na řešení teprve čeká (kdyby někdo toužil po cca desítce kazet, ať se ozve, jsou jeho).

No, a zrovna Didaktik, resp. stroje kompatibilní se ZX Spectrem, mají řešení naprosto perfektní - divIDE. Jde o placku osazenou rozličnými šváby, o jejichž funkci nemám nejmenší tušení, podstatný je ale výsledek. DivIDE je rozhraní, které vám k ZX Spectrum kompatibilnímu stroji dovolí připojit běžné IDE zařízení, např. starší pevný disk. Na pevný disk si postahujete hry či další obsah dle libosti a jednoduchým postupem je nahrajete do paměti počítače. Rychlé, funkční, elegantní.

Nechcete-li se trápit s pevným diskem, nabízí se samozřejmě oblíbené řešení, a tím je jeho náhrada běžnou CompactFlash kartou. K jejímu připojení stačí snadno sehnatelná CF/IDE redukce. Tuto kombinaci provozuji i já, viz následujích pár fotek.

Jako naprostý laik a nešika k tomu jsem nadšený z blbuvzdorného ovládání. DivIDE zapojíte do počítače, stroj zapnete, na DivIDE zmáčknete tlačítko a z objevivšího se menu zvolíte soubor k nahrání. Není to o nic těžší, než ovládání Total Commanderu. Klepnutím na enter se soubor nahraje do paměti počítače, načež stačí napsat obvyklé LOAD"", odentrovat a je hotovo.

Pokud toužíte pořídit si znovu stroj, u kterého jste strávili mládí, ale odrazuje vás forma záznamu a složité shánění software, váš problém je vyřešen. DivIDE si můžete bez problému zakoupit na e-shopu http://divide.cz/ i s nezbytnými doplňky ve formě CF karty a potřebné redukce.

Co mě tedy čeká teď? Abych starým hrám ze ZX Spectra přeci jen šanci dal, potřebuji splašit buď joystick, nebo počítač s lepší klávesnicí, než má moje Gama. A jak se tak koukám na obraz, který mi ukazuje moje LCD TV, měl bych si k těm osmibitům pořídit nějakou malou barevnou TV. No jo,  ale jak tohle vysvětlit drahé polovičce? :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Didaktik Gama a divIDE"

  • dex napsal:

    Lepší klávesnice netřeba, naopak klávesnice Gamy se dá snadno vylepšit.
    Klávesy se šroubováčkem ze strany vyndají, promažou a zase zandají.
    V GME lze koupit vazelínu na plastové mechanické součástky (na plastové převody).
    Má tu drobnou výhodu, že nestéká a neleptá plasty. Stačí většinou velmi málo, špetku velikosti špendlíkové hlavičky a důkladně rozetřít.
    Neztratit kontakty, neztratit pružinky!
    Klávesy omýt Jarem a vlažnou vodou, osvědčuje se středně velký štětec na důkladné vydrbání všech zákoutí plastu. Před mazáním a sestavením musí být vše dokonale suché.
    Rozhodně nepoužívat jakoukoli vazelínu na ocel (v drogerii běžně dostupná „vazelína na bicykly“ v tubě)… téměř vždy nevhodné, občas agresivní, plasty žloutnou atd.
    Fotografie z podobné akce u Didaktiku M jsou zde:
    http://www.lowlevel.cz/log/cats/czech/Didaktik%20M%20128kB%20a%20promaz%C3%A1n%C3%AD%20kl%C3%A1vesnice.html

    Ad „jaký Sinclair“ – Gama není špatná volba, je autenticky Československá (to na západě nemají), přesto je na 99.9% kompatibilní se ZX Spectrem 48k a mechanicky má klávesnici dokonce lepší (pozlacené kontakty proti membráně).
    Jedině v případě, že by někdo chtěl využít větší paměť a dvě videoRAM Spectra 128, to jest hrát stodvacetosmičkové hry, má smysl pokukovat po Spectru 128, případně si Didaktik upravit rozšířením paměti, ale na takové to „domácí žvýkání“ bude 48 kB stačit, a pokud se k němu připojí Melodik, zvládne i AY zvuky normálně vyhrazené jen stodvacetosmičce.

    • Sledge (admin) napsal:

      To pročištění už jsem jednou provedl, protože původně půlka kláves nešla zmáčknout skoro vůbec. Holt se na Didaktik prášilo kdesi ve sklepě až nezdravě dlouho. Že to jde i promazat jsem ale netušil, díky za tip, rozhodně zkusim! :) Btw. netušíš, jestli existuje nějaká redukce na připojení klasického joysticku? Vygooglil jsem „Kempston Interface“, ale nejsem si úplně jistej, jestli je to to, co hledám :)

      • Pan Vigo napsal:

        Ad mazání: v jednoduchosti je síla a za ta léta se mi nejlíp osvědčil obyčejný motorový olej. Všechny ty silikonové nesmysle jsou k ničemu.
        Jen se ho musí použít opravdu málo a nefunguje na hrubších materiálech…

        btw, jestli má Didaktik stejně jako Spectrum vyvedenou dozadu celou sběrnici, tak ti dovalím rozhraní UR4 a originál 3,5″ disketovku.

        Kempston joystick je fyzicky páka s 4mi mikrospínači, klasický (poťákový) PC joystick to nepobere.

        • Pan Vigo napsal:

          Teď mě napadá, že u tebe „klasický“ bude znamenat právě to, co popisuju. Taková věc se dá zapojit právě do té UR4 přes konektor Canon9. Mám dva nebo tři ve firmě na výstavce, ale ty nedám :-)

          • Sledge (admin) napsal:

            To rozhraní vypadá jako přesně to, co potřebuju! :) Píšu si tě do rozvrhu a navrhuju nějaký páteční pivo, kde se kontraband předáme. A ano, klasickým je míněn joy s 9pin konektorem… opravdu by ti z té výstavky jeden pěkný s mikrospínači zmizet nemohl? :)

            Btw. už máš k tomu Spectru membránu, nebo těch pět stovek stále šetříš?

  • davesade napsal:

    Jsou-li ty kazety pro Atari 800 v Turbo 2000, tak bych měl zájem!

    • Sledge (admin) napsal:

      Já se mrknu, jestli to na nich třeba neni napsaný, hádám, že nebude jinej způsob, jak to zjistit. Do Atari jako takového se mi totiž nic nahrát nepodařilo, z čehož viním a) vlastní neschopnost, b) vadný kazeťák :)

  • krupkaj napsal:

    No pokud ty kazety jsou v turbu tak to bez zturbovaneho kazetaku a zavadece nepujde.
    Nejslysitelnejsi rozdil ve standardni a turbo nahravce jsou bloky. Zatimco ve standardu jsou mezi datovymi bloky snadno rozpoznatelne mezery, turbo nahravka je z 99% v jednom kuse.

    BTW fajn reseni pro male Atarko je SDrive.

  • Anastaz napsal:

    Klávesnice je u didaktika dost hrozivá. Na můj se sice neprášilo, byl opečováván, ale psát se na tom vskutku skoro nedá:) Btw, k tomu didaktiku jsem obdržel několikero joisticků, se po nějakym podívám.

  • LubikCZ napsal:

    Úplně jsem se namlsal tou možností připojit k mému Didaktiku M DivIDE s kartou s TAP-kama, bohužel můj 8-mi bit je jaksi na cestě do mikropočítačového nebe, ne, že by úplně nefungoval, ale právě ty klávesy jsou šíleně řešeny, ten plíšek se mírně ohne a je po funkčnosti. Takže si budu muset trochu ušetřit na nějaký ten nový 8-mi bit a tu DivIDE redukci, nebo spíš převodník a pak si na kartu natahám spoustu herních legend a od televize se už asi neodtrhnu. Zlatý to věk těch 90. let, byla-li by možnost cestovat v čase, hned bych se vrátil do té doby, nakoupil bych si spoustu hardwaru i softwaru a šup zpět do přítomnosti a už bych jen testoval, hrál, zkoušel a tak. Takže díky za tip :-))

  • solaris104 napsal:

    Standardni joystick s konektorem canon lze pripojit pres redukci ke Game. Ja pouzivam konfiguraci Didaktik Gama – pruchozi Melodik – DivIDE a redukci na joystick. Pro retro hrani je to idealni.

  • Tom M. napsal:

    Osobně bych si DivIDE taky v budoucnu rád pořídil, ale tento emulátorový styl ovládání se mi nelíbí. Chtělo by to aby hned po zapnutí najelo menu a nemuselo se nelogicky volit a pak ještě vypisovat kezetové příkazy LOAD „“. Prostě nikoliv emulace pásky ale poctivý esxDOS či jak se ten systém jmenuje se všemi přednostmi diskového souborového systému. A co se týká Didaktiku, Gama je v podstatě jediný akceptovatelný model. Každopádně originál Sinclair gumák je aspoň pro mě volbou číslo jedna.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle