TIP na knihu: Vintage Games, an insider look at the history of…

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Vintage Games: An Insider Look at the History of Grand Theft Auto, Super Mario, and the Most Influential Games of All Time. Nic, co bych označil za snadno zapamatovatelný název. VGAILATHOGTASMATMIFOAT. Zkratka taky příliš nepomohla, že?

Pokud si chcete přečíst něco o starých hrách a ovládáte pouze a jen jazyk český, nemáte krom několika obskurních titulů z konce osmdesátých a začátku devadesátých let (z nich polovinu napsal Fuka) příliš na výběr. Pokud jste schopni strávit text v angličtině, jste na tom o poznání lépe.

Ne snad, že by zahraniční knihkupectví praskala ve švech pod náporem videoherních encyklopedií. Ale je tu pár titulů,  které si pozornost zaslouží. Psal jsem například o The Encyclopedia of Game Machines, která se mě jako sběrateli konzolí a starých PC osobně osvědčila jako výborná referenční příručka. Ne snad, že bych těch strojů měl tolik, ale vím, co všechno ještě musím sehnat.

Dále je tu Ultimate History of Videogames., která by i přes horší stravitelnost (tuny a tuny textu) rozhodně neměla ve vaši knihovně chybět. Přes 500 stran historie videoher, citáty těch, kteří "byli u toho"... a asi 5 obrázků :)

A dalším zajímavých kusem je právě VGAILATHOGTASMATMIFOAT. Na rozdíl od výše uvedených knih nemapuje historii herních zařízení, resp. her jako média, ale zaměřuje se na kořeny konkrétní žánrů. Žánrů, které v daném časovém bodě výrazně ovlivnily celé odvětví, aby se pak v nějaké podobě udržely dodnes, nebo naopak po krátkém okamžiku slávy zmizely v propadlišti dějin.

TIP na knihu: Vintage Games, an insider look at the history of…

První kapitola například popisuje hru Alone in the Dark a demonstruje na ní vývoj celého odvětví survival horrorů, zastoupených dnes tituly jako Resident Evil nebo Silent Hill. Odkazuje i na první "strašidelné" pokusy z let sedmdesátých, jako je Haunted House na Atari 2600, nezapomíná ani na poměrně známý Splatterhouse, který se tento rok dočkal předělávky.

Další z kapitol se zabývají evolucí tanečních her (včetně periferií), kořeny real-time strategií, sérií GTA a souvisejícími tituly, Doomem či Diablem coby důležitými zástupci specifických žánrů apod.

Sympatické je právě toto do hloubky jdoucí zaostření na konkrétní subžánry. Ruku na srdce, různých povrchních TOP100 a Best of hitparád či přehledů jsou všude tuny, co potřebujeme jsou podrobnější texty od znalých autorů.

TIP na knihu: Vintage Games, an insider look at the history of…

Trochu mě rozčiluje velké množství poznámek pod čarou, které navíc z velké části odkazují na webové zdroje, jejich trvanlivost je tedy poměrně diskutabilní. Za 5 let z nich polovina nebude fungovat. Trochu nelogicky jsou v textech rozmístěny i obrázky. Jsou sice velké a barevné, ale někde by jich mělo být víc, někde míň a hlavně by měly mít s textem na konkrétní stránce větší spojitost.

V tuto chvíli jsem cca v polovině a přesto můžu bez obav Vintage Games: An Insider Look at the History of Grand Theft Auto, Super Mario, and the Most Influential Games of All Time doporučit. Těch pár stovek i s poštovným je dobrá investice. Popř. mrkněte na amazon, kde je k přečtení notný kus první kapitoly, ať si uděláte lepší obrázek.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"TIP na knihu: Vintage Games, an insider look at the history of…"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle