Free2play je fajn, ale Everquest nechte důstojně zemřít

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nejsem zrovna veterán MMO her.  Hrál jsem World of Warcraft na free serverech, cca tři měsíce i na serverech oficiálních, několik týdnů jsem věnoval hře Star Trek Online, sem tam si střihnu partičku League of Legends a provětrám tanky ve World of Tanks. Plus jsem několik dnů koketoval s Ultimou Online a na hezkých 10 minut jsem spustil i Meridian 59. Toť vše, pokud se nemýlím.

Platit za MMO se mi příliš nechce, výjimkou je snad jen ten Warcraft. O to víc mě poslední dobou potěší každé MMO, které přechází na free to play model. Proč nezkusit něco nového, že. No a když jsem se dočetl, že se k přechodu na f2p chystá i stařešina žánru, první Everquest, zatleskal jsem svými ochablými pacičkami a zaradoval se, že spojím oblíbené s ještě oblíbenějším, tedy MMO zdarma se starými hrami.

Hned po trochu chaotické registraci mě překvapil objem dat, který se instalátor jal ukládat na disk. U 13 let staré hry, resp. u jejího trialu, bych rozhodně čekal méně, než 8GB. Ale co, komp je tichý, necháme to chroustat přes noc a ono z toho ráno něco vyleze. A taky že ano.

Svolal jsem tedy hrstku duší, aby mě s mým vstupem do světa staré MMORPG klasiky trochu pomohli a vrhnul se do víru hranatých polygonů a vybledlých textur. Výsledek? Onu hrstku duší jsem řádně nasral a obral minimálně o dvě hodiny života.

Nerad bych byl zbytečně ostrý, nechci vyvolávat flame, je dost dobře možné, že mezi čtenáři několik fanoušků původního Everquestu je, ale... ta hra je prostě odporná! Grafiku vem čert, ta ještě ujde, je to takové sušší WOWko. Ale ten interface! Něco tak strašlivého jsem viděl naposledy u ranných verzí Microsoft Office. Dva ze čtyř hráčů, kteří hru se mnou zkoušeli, si dokonce nezávisle na sobě postěžovali, že neví, jak ze hry vyskočit. Naprosto standardní klávesa ESC dělá prdlačku. Po spuštění hry máte v podstatě celou obrazovku zaplácnutou ošklivými okny s pochybným obsahem, stačí udělat screenshot a vrazit to do Velké herní encyklopedie pod název "ňůbíkovo zmatení".

Možná jsem prostě zpohodlnělý z WOWka a líný študovat manuál, ale vsadím se, že přechod na free to play v případě Everquestu bude fiasko. Do hry se podívá hrstka veteránů, kteří s ní kdysi začínali, ale nových hráčů bude naprosté minimum. Staré hry mám rád, ale žánr MMO se evidentně vyvíjel ještě překotněji, než zbytek herní produkce, a hry staré 13 let už jsou prostě... mimo mísu. Snad kromě té Ultimy, ta má kouzlo pořád.

P.S. Než mi někdo začne nadávat, že jsem hře nic nedal a že nemůžu vynášet soudy: proto jsem článek zařadil do kategorie "výkřiky do tmy", potřeboval jsem si prostě trochu zanadávat ;)


Bonus: autentická reakce na hru od @lukasbartak :) 

"Moje první zkušenost s MMORPG byla úchvatná:
Umlátil jsem 3 krysy a s načerpanou zkušeností jsem se pustil do hradní stráže. Náhle mě to teleportovalo někam do prdele, kde jsem tak dlouho bloudil, až mě pokousal teleportovací vlk. Celému vlčímu pokolení jsem se samozřejmě pomstil na jednotlivci.
Staženou vlčí kůži jsem se potom pokoušel vyměnit za luk - u žabí ženy v jeskyni. Žabí ženě prej vlčí kůže nestačíla, tak jsem jí chtěl jenom trochu profackovat, aby se vzpamatovala. Žabka mě teleportovala na stejný místo jako předtím vlk.
Dál jsem sám bloudil pustinou a s pavoukama jsem nemluvil.. až jsem narazil na Zombie. Chtěl jsem si ho prohlídnout, ale především se zeptat, jak se to celý vypíná. I on mě s rozběhem teleportoval do hradu.
Nakonec jsem si sednul do písku, čuměl na neplápolající ztopořenou vlajku, a napsal "I want to quit.""

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Free2play je fajn, ale Everquest nechte důstojně zemřít"

  • Krocanek napsal:

    Jeste ze sem se ne***l se stahovanim a instalaci…

  • Shoderxes napsal:

    Sledge, teda oproti mne si skuseny online veteran tazkeho kalibru. S mojou zivotnou statistikou cca 2 hodiny Ultima online a cca 1,5 hodiny Star Trek online si pre mna tazky online zavislak prveho stupna :-).

    Ja radsej utipim svoj zivotny cas v nejakej sialenosti typu Wizardry 7 nez by som bruzdal do vod online gamingu. A platit za online hranie to uz je uplne mimo moj zaujem. Nikdy, nikdy za to nedam ani zhrdzaveny cent.

    • Sledge (admin) napsal:

      Přiznávám, MMO mě v zásadě baví, a to i přesto, že ostatní hráči mě většinou prudí, jelikož jde zhusta o prepubertální idioty, co by radši měli někde za bukem studovat ochmataný výtisk Playboye, než hrát onlajnovky :)

      Ale naštěstí nemám onu zhoubnou tendenci sedět u toho 18h denně několik let v kuse. Nejvíc mě zatim chytlo WOWko, hrál jsem intenzovně cca 3 měsíce, ale pak to chtělo na pár měsíců pauzu, prostě mě to přestalo bavit.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle