Nexus 7: odlepující se obrazovka

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Možná, že už Nexus 7 máte doma a ničeho špatného jste si nevšimli. Možná, že se vám nějakým zázrakem výraznější problém s displejem vyhne. A možná už o problému víte, ale netrápí vás. Nebo naopak, stejně jako já, nedokážete pochopit, jak mohlo výrobci (Asus) něco tak fatálního uniknout.

Následující text sepisuji především proto, že jsem pročetl bezpočet fór, ve kterých je problém omílán stále dokola a dokola a uživatelé si navzájem sdělují zaručené postupy, které mají ovšem jednoho společného jmenovatele - jednoduše nefungují. Abych vám podobné martyrium ušetřil, pokusím se vám vše přehledně shrnout.

Problém v kostce

Nexus 7 trpí "drobnou" konstrukční vadou. Týká se výhradně levé strany zařízení - pokud se díváte na tablet zprava, vidíte, že displej je pod úrovní stříbrného orámování. Při pohledu ze strany levé je to ale často naopak, krycí sklo displeje často vystupuje NAD stříbrný rám. Na první pohled to nemusí být zcela patrné a určitě jsou v oběhu kusy, které se potížím s obrazovkou zcela vyhnuly, ale osobně jsem do dnešního dne měl v ruce celkem čtyři Nexusy 7 a více či méně zvednutý displej měly všechny.

Nexus 7: odlepující se obrazovka

Do jisté míry jde o vadu kosmetickou, pokud se vám ale, např. vinou zahřívání tabletu při hraní náročných her, obrazovka odlepí více, je možné narazit na nepěkné skřípání při tlaku na levou část obrazovky. Desetina milimetru jde tolerovat, celý milimetr už ale naštve a vypadá blbě. Navíc je k vzteku, že si výrobce (popř. samotný Google) u zařízení v této cenové kategorii nedokáže podobnou prkotinu ohlídat.

"Zaručená" řešení

První, co vám diskuzní fóra a blogy nabídnou, je jednoduché a snadné utažení či povolení šroubků dostupných po demontáži zadního krytu zařízení. Zapomeňte na to, nefunguje to, úleva je pouze dočasná (maximálně desítky minut). Proč tomu tak je si řekneme dále.

Že vám šroubky dokonce chybí? Neděste se, je to v pořádku. Asus v pozdějších revizích, vědom si problémů s displejem, přestal některé šroubky instalovat, pravděpodobně proto, aby snížil tlak konstrukce na obrazovku. Výsledek to má pochopitelně plus mínus nulový, ale těch pár chybějících šroubků ničemu nevadí.

Dalším zaručeným řešením je odstranění kousku pěnové hmoty, který je přilepený uvnitř zařízení. Opět - k ničemu, efekt je pouze dočasný a podobně jako v případě čachrování se šroubky se samotným odstraněním hmoty nijak nesouvisí.

Posledním trhákem je použití svorky, nebo např. kolíčků na prádlo, oblíbenou alternativou je také zatížení knihami. Myšlenka je následující: svorka se připevní na problémovou stranu, tablet se pod benchmarkem nechá pořádně zahřát, čímž se lepidlo se roztaví, po vychladnutí následně ztuhne, svorka se odstraní a hle, tablet je jako nový a obrazovka drží na svém místě! Ale opět - jde o řešení dočasné, lepidlo dříve nebo později, ať už vinou hraní GTA nebo letních teplot, opět povolí.

Proč problém vzniká?

Sice se budu trochu pouštět do spekulací, ale v zásadě by to mohlo být nějak takto: celá obrazovka je ke konstrukci zařízení ukotvena mimo jiné pomocí gelového lepidla. Umělohmotný rám, na kterém je obrazovka přilepena, je ovšem na levé straně tabletu podstatně užší, než na straně pravé. Lepidlo tak nemá na této ploše dost síly na udržení spoje. ¨

V ideálním případě by to nemělo vadit, rovná obrazovka by se na rovném rámu neměla zvednout ani v případě, že by na levé straně nebylo lepidlo žádné. Bohužel, z určitých důvodů, o kterých budu spekulovat dále, vzniká na levé straně někde uvnitř tabletu tlak, který obrazovku zvedá nad úroveň rámu.

Nexus 7: odlepující se obrazovka

Proč se tak děje, kde vůle vzniká? S největší pravděpodobností za to může nevhodná konstrukce, konkrétně zadní kryt tabletu ve spojení s "ukotvovacími háčky". Jakmile zadní kryt sundáte, obrazovka si sama od sebe sedne do rámu a nepřečuhuje nad stříbrnou hranu. V tu chvíli se zároveň opět zapojí lepidlo a dočasně obrazovku s konstrukcí znovu spojí. Jakmile ovšem nasadíte zadní kryt zařízení zpět, během několika okamžiků dojde k opětovnému odlepení.

Právě zde je příčina fám o zaručených řešeních se šroubky a pěnovou hmotou. Ono se opravdu zdálo, že to funguje. Stačilo ale chvíli počkat, popř. tablet trochu zahřát a voilà, problém byl znovu na světě.

Skutečný problém tedy s největší pravděpodobností není v tom, že by se obrazovka odlepovala vzhůru, ale že se naopak stříbrný rámeček kolem displeje vinou těsného spojení konstrukce se zadním krytem ohýbá směrem dolu. Míra odlepení displeje pak závisí na tom, jak moc přesně / nepřesně má daný tablet vylisované plasty.

Zaručené řešení

Bohužel jediným funkčním řešením je jednoduše epoxid. Když to k sobě nelícuje, tak prostě použijeme pár kapek vteřinového lepidla a hotovo. Na rozdíl od předchozích postupů toto skutečně funguje, dávce pořádného lepidla holt pár kousků plastu odolat nemůže. Problém je evidentní - ve chvíli, kdy části tabletu slepíme k sobě, tlak, který způsoboval odlepení, nezmizí. Otázka je, jak se projeví v dlouhodobém horizontu. Nemusí se stát vůbec nic, ale také vám může jednoho krásného dne rupnout displej.

Teoreticky, pokud problém skutečně souvisí se zadním krytem, jakože nejspíše ano, by mohlo být řešením upravení (zbroušení?) krytu, popř. některých háčků, na kterých kryt drží. Tím by se spojení krytu se samotným zařízením mohlo trochu uvolnit a rámeček by se přestal ohýbat. Koneckonců, potřebujeme jen desetiny milimetru, to není tolik...

Reklamace pochopitelně nemá příliš smysl, jednoduše jde o konstrukční mouchu, vlastnost, se kterou se v tuto chvíli nedá moc dělat. Ano, můžete mít štěstí a po kolečku reklamací narazit na Nexus 7, který bude mít displej jako ze žurnálu, ale podle toho, co jsem přečetl já, je šance nevelká, problém se navíc může projevit až časem. Četl jsem komentáře lidí, kterým prošly rukama desítky Nexusů a obrazovka nelícovala na drtivé většině z nich.

No a posledním možným řešením, které jsem zvolil já - kašlat na to, zavřít tablet do obalu a dělat, že problém neexistuje. A jako bonus si k firmě ASUS poznamenat červený vykřičník.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Nexus 7: odlepující se obrazovka"

  • zaty napsal:

    To posledni reseni je nejlepsi. Je fakt, ze lidi co si nexus poridili, protoze je table in, ti z toho asi jsou na mrtvici, ale my co mame tablet na mega dulezite hrani retro her, tem je to sumafuk. Vsak kdysi nam ty masiny taky vzdycky nefungovaly na 100 % a nijak zasadne nam to nevadilo :)

  • minas napsal:

    Zdravim tablet vlastnim 3 mesice a den zatim sem zadne vady nepozoroval obrazovka drzi jak ma i pri hrani real racing3 gta vice city a becha buggy a dalsich her se tab zahriva a zatim dobry vse drzi . spis by me zajmalo jestli je to u vsech verzi nebo jen u nekterych treba u tech 16 či 8 giga verzi osobne mam 32 giga verzi s 3g modulem a zadnych vad sem si nevsiml tablet pouzivam skoro porad tak doufam ze mam stesti na nepokazenou verzi

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle