ZX Spectrum slaví 30. narozeniny

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

ZX Spectrum slaví 30. narozeniny a já tuším, jak se chudák veterán asi cítí. Například dnešní otravná bolest zad je znamením, že mě se ta třicítka taky kvapem blíží! No jo no, nikdo nemládneme. Ale k tématu...

23. dubna roku 1982 se začal prodávat jeden nejoblíbenějších počítačů historie. Geniální ZX Spectrum z dílen sira Cliva Sinclaira sice v lecčems nemohlo soupeřit se sofistikovanějšími mašinkami z dílen firmy Commodore, nicméně díky více než přátelské ceně si rychle získalo obrovskou podporu nadšených počítačových fanoušků. Commodore 64 stál cca 2x tolik, co ZX Spectrum s 48kB paměti, a to už je, i přes všechny výhody C64ky, pořádný rozdíl.

ZX Spectrum slaví 30. narozeniny

Už s předchozími modely si ostatně výrobce Sinclair Research ověřil, že nízká cena táhne. Jejich ZX80 byl v Anglii k mání za méně než 100 liber a následovník ZX81 stlačil cenu na liber 50. V obou případech šlo sice o kity, která si majitel musel sestavit sám, nicméně požadavek zákazníků byl evidentní - rozumný stroj s nízkou cenou. Tam, kde Commodore nasadil oblíbený procesor MOS 6502 a specializované zvukové a grafické čipy, se ZX Spectrum spokojilo s výkonným Zilogem Z80. Výsledkem je hardware, který na první pohled nemá po audiovizuální stránce oproti konkurenci moc co nabídnout, ale v rukách šikovných programátorů se mění na smrtící zbraň.

V běhu na dlouhou trať  nakonec s 12.5 miliony prodanými kusy vyhrál  Commodore. Především proto, že ZX bylo spíše záležitostí Evropy, zatímco C64 úspěšně válčil i v USA. Nicméně dovolím si tvrdit, že pokud bychom sečetli vyrobená ZX Spectra, jeho následovníky a rozličné východní klony, jako třeba naše Didaktiky, vyšel by nám jako jasný vítěz onen skromný anglický stroj. Perlička - i v roce 2012 pro Spectrum vycházejí nové hry, např. Pip the Pipistrelle.

Na závěr nezbývá než přilít trochu oleje do odvěkého flejmu, takže: ZX Spectrum i C64 stojí pochopitelně za prd, Amstrad CPC464 je jasný král! ;)

Mimochodem - že levný hardware pořád táhne dokazuje i aktuální zájem o Raspbberry Pi, počítač velikosti kreditní karty vybavený ARM procesorem. RasPi navazuje na dalšího konkurenta ZX Spectra, 8bitový počítač BBC Micro, který byl používán ve školách k výuce programování.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"ZX Spectrum slaví 30. narozeniny"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle