CorsixTH: zahrajte si Theme Hospital v HD

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Co naplat, čas je tvrdý a neúprosný a i věci, které se před lety zdály téměř dokonalé, vykazují jisté známky únavy a opotřebení. Ne, nemluvím v novoročním záchvatu upřímnosti o sobě, ale o real-time strategii Theme Hospital, která je, i přes jisté potíže s nevyváženou obtížnosti, příkladem téměř perfektní hry.

Bohužel 15 let se na hře trochu podepsalo a prostoru k vylepšení je tu habaděj. Vezměme si např. vizuální stránku. Grafika jako taková neurazí dodnes, nicméně rozlišení 640x480 vám na větších uhlopříčkách snadno způsobí nechutenství a bolesti hlavy. Stejně tak snaha spustit hru na moderních platformách, Windows počínaje, Linuxem pokračuje a Androidem konče. DOSBox nelze použít vždy, windowsí verze hry neoplývá stabilitou a s každou novou verzí Windows klesá šance, že se vám jí vůbec podaří spustit.

Naštěstí je od roku 2009 ve vývoji CorsixTH - open source reimplementace původní hry, resp. její programové stránky. Což znamená, že k úspěšnému spuštění budete potřebovat datové soubory z Theme Hospital - netřeba plné verze, postačí soubory z dema.

Nejviditelnějším vylepšením je samozřejmě možnost navolit si v podstatě libovolné rozlišení a to včetně "plného HD", tedy 1920x1080. Pohodlnější je také ovládání, pomocí stisknutého prostředního tlačítka lze rychle přesouvat obraz, kolečko je možné použít k plynulému zoomování. Podpora platforem je solidní, oficiálně jsou k dispozici porty pro Windows, Linux a OS X, na Google Play naleznete i neoficiální port pro Android. Díky použití C/C++ a SDL knihovny by navíc neměly být porty pro další platformy velkým problémem.

Vývoj CorsixTH zdaleka není u konce, řada prvků z původní hry ještě nebyla implementována, např. epidemie, krysy, grafy atd. Nicméně práce pokračují plynule, šance, že se dočkáme finální verze, je vysoká. V plánu jsou také další rozšíření původního konceptu, jako jsou nové nemoci, grafika, úrovně apod. Řekněme, že finálním produktem by mělo být něco ve stylu OpenTTD.

CorsixTH: zahrajte si Theme Hospital v HD

Jen pro úplnost: CorsixTH není jediným remakem Theme Hospital. Existuje ještě o rok starší projekt OpenTH zaměřený na stejný cíl - open source klon enginu původní hry. Nicméně druhý jmenovaný se v tuto chvíli zdá mrtvější, než ta sardinka, kterou právě lovím vydličkou z konzervy.

Další informace se dozvíte na oficiálním fóru.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"CorsixTH: zahrajte si Theme Hospital v HD"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle